Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavka povjerenici za informiranje

Taksisti: Ministarstvo donosi novi zakon, a nije odgovorilo na 5000 primjedbi i prijedloga

Taksisti optužuju Olega Butkovića da obmanjuje javnost
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.03.2018.
u 19:02

Ministarstvo je pustilo zakon u daljnju proceduru bez završetka javne rasprave, što je gruba povreda zakonskih propisa koja se nastavlja na dosadašnju praksu ministarstva koje nije spriječilo nelegalni rad

Udruženje obrtnika autotaksi prijevoznika Grada Dubrovnika podnijelo je povjerenici za informiranje predstavku protiv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na provedbu savjetovanja s javnošću u postupku donošenja novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Taksisti u predstavci navode da je Ministarstvo 1. prosinca 2017. otvorilo javno savjetovanje o obrascu iskaza o procjeni učinaka propisa za nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i nacrtu prijedloga samog tog zakona. Javno savjetovanje zatvoreno je 31. prosinca 2017. te je kao datum očekivane objave izvješća određen 30. siječnja 2018.

U predstavci se navodi da je tijekom provođenja javnoga savjetovanja putem portala e-Savjetovanje pristiglo više stotina primjedbi, dok su predstavnici autotaksi prijevoznika i u pisanom obliku predali više od 5000 primjeraka svojih primjedbi i prijedloga. No taksisti navode da unatoč tim brojnim i opravdanim primjedbama na nacrt zakona te unatoč proteku roka za očekivanu objavu izvješća o provedenom savjetovanju, Ministarstvo još uvijek nije objavilo izvješće te se nije očitovalo na primjedbe i prijedloge više od pet tisuća zainteresiranih građana.

– Štoviše, Vlada RH je u veljači 2018. donijela nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu s konačnim prijedlogom zakona te predložila njegovo donošenje po hitnom postupku – navodi se u predstavci.

Taksisti od povjerenice traže da u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama uputi upozorenje Ministarstvu da zaustavi daljnje procedure donošenja zakona prije objavljivanja izvješća o provedenom javnom savjetovanju te da provede inspekcijski nadzor.

U Ministarstvu pak kažu da će izvješće objaviti sljedeći tjedan i da je nacrt konačnog prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji su uputili drugim tijelima državne uprave i o kojem će se raspravljati sljedeći tjedan na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, još uvijek podložan promjenama. 

Komentara 5

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
18:08 09.03.2018.

Nije prblem konkurencija nego parafiskalni nameti van pameti, jedni ih moraju plaćat a drugi ne moraju, dok se taxianeri prepucavaju uhljebi po državnim agencijama uživaju berući trud i muku ove sirotinje, umjesto da se udruže i razvale vrata pravog problemaa oni se međusobno glođu.

TA
taxiico
19:46 09.03.2018.

ministar je lagao prije dva dana u kamere svih medija i sada nema novinara koji bi ga pitao zašto. moraju lagati i krše sve zakone i uredbe i sl. koje sami donose samo da odrade zadatak iz buzina. u paketu s tko zna čim vlada mora progurati i uber u Hrvatsku kada nigdje drugdje ne može u Europi. yes sir..

AD
adler77
19:38 09.03.2018.

Korumpirana banda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije