Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAVNATELJ HAVC-A

Udruge iz Domovinskog rata od Hasanbegovića traže smjenu Hrvoja Hribara

Hrvoje Hribar
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/4
12.05.2016.
u 13:22

U filmu se sugerira da su zločin u Dvoru nakon Oluje počinili pripadnici Hrvatske vojske

Tridesetak udruga proisteklih iz Domovinskog rata od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića traži smjenu ravnatelja Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC) Hrvoja Hribara koji je, kako tvrde, novcem poreznih obveznika sufinancirao danski film "15 minuta - Masakr u Dvoru" u kojemu su iznesene krivotvorine i klevete na račun hrvatskih branitelja, Domovinskog rata i Republike Hrvatske.

U filmu se sugerira da su zločin ubojstva deset duševno bolesnih i invalidnih osoba u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995. nakon vojno redarstvene akcije Oluja počinili pripadnici Hrvatske vojske, iako nikada nisu utvrđeni počinitelji tog zločina. HAVC je odobrio sredstva za film "15 minuta" u listopadu 2014., a film je bez prethodne provjere snimljenoga materijala prikazan na Sarajevo Film Festivalu, nakon čega je uslijedila istraga HAVC-a u kojoj je otkriveno da završna verzija ne odgovara odobrenom scenariju.

Zorica Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara istaknula je na konferenciji za novinare, kako je neprihvatljivo da se proračunski novac koristi na krivotvorine, neistine i objede o Domovinskom ratu i Republici Hrvatskoj u cijelosti. U filmu se tvrdi da su hrvatski branitelji počinili zločin u Dvoru na Uni i to je ne samo krivotvorina nego i kazneno djelo, jer ne postoje nikakvi dokazi o tome. Način na koji je oblaćen Domovinski rat, Republika Hrvatska i branitelji koji su branili taj dio okupiranog teritorija zahtijeva više od moralne osude pa je i branitelj Ivica Pandža Orkan podnio kaznenu prijavu.  

Upitana što kaže na činjenicu da je ravnatelj HAVC-a Hribar rekao kako film nije sniman prema scenariju koji je pristao financirati, Gregurić je rekla kako je osim proračunskog novca, uložen i novac iz fonda EU te kako je nedopustivo da nema uvida u to kako se koristi. Postoji obvezni odnos i ugovor koji nije ispoštovan, a hrvatska je strana trebala imati ne samo uvid, nego i nadzor nad trošenjem proračunskog novca, jer je riječ o državnoj instituciji. Ovdje je međunarodno oblaćen ugled Republike Hrvatske, upozorila je Gregurić. Oni kojima je povjeren državni novac, osim odgovornosti moraju imati i obveze, nije provedena kontrola trošenja novca  i treba biti podneseno izvješće o tome i vrjednovanje, rekla je.

Ostavku traže veteranske i stradalničke udruge, HVIDR-a i logoraši, kazala je Gregurić te upitala koliko je HAVC snimio filmova o srpskim logorima u Srbiji, napomenuvši kako upravo sutra pokapaju jednog člana udruge koji je u takvom logoru zaradio 60 prijeloma kostiju. Ni jedan film u Hrvatskoj nije napravljen o srpskim koncentracijskim logorima, upozorila je Gregurić.

Povjesničar i dragovoljac Domovinskog rata Josip Jurčević rekao je kako je prikazivanjem filma nanesna nepopravljiva šteta, jer je najprije prikazan u Sarajevu, a zatim i u nizu drugih zemalja uključujući i Srbiju i šteta je golemih razmjera i nenadoknadiva. Naknadno mijenjanje sadržaja u profesionalnom i drugom smislu je neprimjereno, smatra Jurčević. Ustvrdio je kako je u filmu očita namjera, jer se kao ključni akteri i svjedoci pojavljuju osuđeni ratni zločinac srpski general Mile Novaković, a iza cijelog filma stoji već duboko kompromitirani srbijanski propagandist Savo Štrbac. U projekt se ušlo na potpuno pogrešan način, trebalo ga je raditi s vjerodostojnim svjedocima, a ne ratnim zločincima i novcem hrvatskih poreznih obveznika. Hribar je kao odgovorna osoba za rad HAVC-a potpisao ugovor i osim njegove smjene, što traže udruge iz Domovinskog rata, treba pokrenuti postupke i za cijeli niz počinjenih kaznenih djela, smatra Jurčević.

Rozalija Bartolić u ime Udruge udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije ustvrdila je kako je film zlonamjeran uradak i sve prije nego vjerodostojan i dokumentaran. Još je tužnija činjenica da se klevete, laži i objede na račun Hrvatske i i onih koji su za nju dali živote financiraju proračunskim novcem. Takvim filmovima se potpiruju i širi mržnja prema hrvatskom narodu i braniteljima, upozorila je. Istodobno se prešućuju zvjerski zločini nad hrvatskim narodom i da su ubijani jer su branili svoj dom i samostalnu, neovisnu državu Hrvatsku. Zalažemo se za istinu i vjerodostojnost koja nedostaje, naglasila je Bartolić.

Ispred Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vlado Ošust rekao je kako se širi neistina o Hrvatskoj i obrambenog osloboditeljskog Domovinskog rata. Pozvao je ministra Hasanbegovića da u Upravno vijeće HAVC-a uđu i predstavnici braniteljskih udruga.

Komentara 8

DI
Diosiario
13:44 12.05.2016.

Treba tražiti zabranu SDP-a koj je izdao politički nalog za ovaj čin veleizdaje, a koji je Hribar samo proveo. To im nije prvi put. Sjetimo se još za Račana, kad je staljinističkom čistkom pometeno s HTV-a svo što diše imalo hrvatski, da bi se onda na Latinici prikazao film "Oluja nad krajinom" prema kojem je ovaj mila majka. Taj film komunisti su pustili u sklopu servisiranja Carle Del Ponte i haške optužnice za Oluju. Na kraju je sud odlučio da su ti štrbčevi i SDP-ovi propgandni antihrvatski filmovi jako slabi dokazi, puni montaža, netočnostim laži itd. Također, ne mogu se vaditi na to da je film danski, jer već postoji film koji je norveški, a zove se Srebrenica-izdani grad, u kojem su Muslimani koji brane Srebrenicu prikazani kao zločinci, dok je Mladić prikazan kao heroj jednako kao što je ovdje Novaković prikazan kao heroj. Prema tome, znali su oni jako dobro što čine.

DU
Deleted user
16:52 12.05.2016.

Za zločin u Dvoru ‘95. odgovorne su Legijine Crvene beretke.A što se tiče Hrvoja Hribara i ostali akteri i oponenti koji su pro srpskočetničke orijentacije,pa gospodo oni nemogu zamislit HRVATSKU sa takima treba u jamu i zatvorit ih da više nikad nevide svijetlo dana.

NE
Neo001
16:59 12.05.2016.

Sve to partijsko i udbaško smeće treba smijeniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije