Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt predstavljen u Sisku

Udruga Portal dobrote dobila novac od ministarstva: Ovime smo osigurali 66.000 besplatnih obroka

Portal Dobrote
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
10.09.2015.
u 13:57

Još uvijek sve škole nemaju mogućnost pripreme toplih obroka, što je idući cilj Sisačko-moslavačke županije.

Udruga Portal dobrote dobila je od Ministarstva socijalne politike i mladih gotovo tri milijuna kuna za svoj projekt "Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude glasno". Tim projektom obuhvaćeno je oko 3000 učenika iz 51 hrvatske osnovne škole, od čega na Sisačko-moslavačku županiju otpada 1225 djece u 24 škole.

- Ovime smo osigurali 66.000 besplatnih obroka za tih 1225 djece, do kraja školske godine. Riječ je o djeci čiji su roditelji u teškoj materijalnoj situaciji, pod ovrhama ili ne rade. Nažalost, to je priča o hrvatskoj stvarnosti danas, rekla je u četvrtak u Sisku, na predstavljanju projekta, Sanja Bijonda, predsjednica Humanitarne udruge "Portal dobrote".

- Roditelji često sami ne prijavljuju da su u lošoj situaciji. Učitelji su oni koji s tom djecom budu svaki dan i koji najbolje znaju koje je dijete u potrebi. Oni su i prijavili djecu za besplatne obroke. To je najčešće i jedini obrok kojeg dijete u školi ima, a nekad i prvi obrok općenito za to dijete toga dana. Iako u pravilnicima piše kako je svaka škola dužna osigurati obrok djeci, tamo nigdje ne piše tko će to financirati, rekla je Antonija Mirosavljević, ravnateljica Osnovne škole Novska čijih će 90 učenika primati do kraja godine besplatan obrok u školi.

Još uvijek sve škole nemaju mogućnost pripreme toplih obroka, što je idući cilj Sisačko-moslavačke županije.

- Danas je nedopustivo da djeca budu gladna. Država, županije, gradovi i općine troše na sve i svašta pa mora biti novca i za obroke djeci. Županija je opremila deset svojih škola za pripremu toplih obroka, neke druge su opremile gradovi i općine i želimo da se u svim osnovnim školama mogu pripremiti topli obroci u skoroj budućnosti, rekao je župan Ivo Žinić.

Naime, upravo je Razvojna agencija SIMORA pomogla udruzi Portal dobrote u prijavi na ovaj natječaj koristeći svoja znanja i resurse. Novac za financiranje besplatnih obroka Ministarstvo socijalne politike i mladih je osiguralo iz sredstava Hrvatske lutrije. 

>> Besplatni obroci i udžbenici za požeške osnovce

Komentara 6

DU
Deleted user
16:19 10.09.2015.

Za pohvalu... samo se uvijek nameće pitanje: A što radi Ministarstvo??!? Po meni je to posao navedenog Ministarstva, a ovako ispada da njihov posao mora odraditi neka Udruga (jer inače, naravno, ne bi bio odrađen), a Ministarstvo im plaća za obavljeno..... Zakaj bi bilo jednostavno, ne?!

DD
ddh
16:39 10.09.2015.

Kam je sad to? Hrvatska raste veli sekretarica SKOJ-a Pusicka. Hrvatska je uredjena zemlja kaze "Führer" Milanovic, a u Hrvatskoj gladuju djeca. Valjda su im roditelji prije nekog vremena rezali predebele snite kruha, pa ga sad nema. Ministarstva rade, ali gladnoj djeci brinu udruge. A cijelo ministarstvo socijale izgleda kao da su svi netom izasli iz salona za uljepsavanje. A kaj bi bilo, da nema tih udruga koje u sebi nose krscanski duh. Bili gladnoj djeci pomogle Terselicka i BaBe? Ne. Jer kaj se vlasti i tih Terselickih ticu gladna djeca. Ali je Hrvatska uredjena i raste, tvrde komunisti. Valjda u rast racunaju i gladnu djecu koje je sve vise.

DU
Deleted user
20:58 10.09.2015.

Je li kaj donirala i frau Merzel?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije