Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dali i svoj prijedlog

Udruga liječnika zabrinuta zbog nedavne smjene ravnatelja, traže hitnu reakciju nadležnih

kolak
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
12.03.2017.
u 17:55

HUBOL je poslao priopćenje u kojem izražavaju zabrinutost jer se u odabiru članova upravnih vijeća i ravnatelja ne vodi nedvosmislenim kriterijima, a zakonske nedorečenosti otvaraju mogućnost političkih preferencija i osobnih poznanstava u budućnosti

- Hrvatska Udruga bolničkih liječnika s osobitom pozornošću promatra trenutna zbivanja u zdravstvenom sustavu, koji se zbog očitog nedostatka liječnika nalazi pred prijetećim urušajem. Umjesto da se sav rukovodeći kadar koncentrira na zadržavanje liječnika i osigura održiv zdravstveni sustav, ponovno se u fokus javnosti stavlja kadroviranje u zdravstvenom sustavu - ističe u svom priopćenju HUBOL.

Kažu da javnost još uvijek ne zna pravu pozadinu posljednjih smjena u zdravstvu, jer dokumentacija nije dostavljena javnosti, ali je zadnjih dana javnost uspješno zagušena perifernim zdravstvenim temama. Dodaju i da nestaje i jasan uzrok nestabilnosti javnog zdravstvenog sustava koji se krije u politički dodijeljenim limitima od strane HZZO-a, čime se, proizvoljno i politički podobno, direktno i/ili indirektno determiniraju (ne)uspješni ravnatelji.

Nadalje, izražava svoju zabrinutost jer se u odabiru članova upravnih vijeća i ravnatelja ne vodi nedvosmislenim kriterijima, dok zakonske nedorečenosti otvaraju mogućnost političkih preferencija i osobnih poznanstava u budućnosti.

- U svrhu objektiviziranja stručnosti, zakonskog poslovanja i smanjivanja političkog utjecaja predlažemo izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima će se definirati uvjeti i kriteriji za članove upravnih vijeća i ravnatelje zdravstvenih ustanova. Predlažemo da svi članovi upravnog vijeća i ravnatelji moraju imati završen dodiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani diplomski sveučilišni studij zdravstvenog, ekonomskog ili pravnog usmjerenja, te najmanje pet godina radnog iskustva u zdravstvenom sustavu ili s pravnim subjektima, direktno ili indirektno uključenih u zdravstveni sustav. Kandidati moraju podnijeti dokaz o poznavanju Zakona o radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju te Ustavu Republike Hrvatske, te potvrdu o nekažnjavanju ne stariju od 3 mjeseca, koju moraju dostavljati svake godine. Kandidati za ravnatelja moraju podnijeti plan i program rada i razvoja ustanove za period na koji se biraju - poručuju u svom priopćenju.

I stoga od nadležnih institucija traže da po hitnom postupku provjere podatke puštene u javnost i sukladno zaključcima provedene istrage postupe prema zakonskim propisima kako interesi zdravstvenih djelatnika i pacijenata ni na koji način ne bi bili ugroženi.

> > Smijenjeni dr. Kolak nakon 'presice' ispred bolnice sasuo niz optužbi protiv ministra Kujundžića: Tužbe se ne bojim, borim se protiv ološa u HDZ-u

Komentara 6

Avatar mama mia
mama mia
08:21 13.03.2017.

I u Osijeku smjena po podobnosti i jaranstvu

AA
aaagotal
07:11 13.03.2017.

Ovaj HDZ uništit će i ovo malo što je ostalo u RH dobro?

BU
Bubalamala
15:21 13.03.2017.

Smjena sposobnih, dolaze podobni.Još jedan razlog više za put pod noge, stručni kadar je na cijeni u normalnim državama !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije