Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ FRANAK

Udruga Franak: Odvjetniku Addika omaknulo se pa je priznao ništetnost ugovora u sporu protiv dužnika u CHF

Nov?anice raznih valuta i apoena
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
20.06.2022.
u 12:41

Udruga očekuje da Vrhovni sud RH prije ljeta razriješi pitanje ništetnosti CHF ugovora, jer je predmet prošao sve potrebne procedure, čeka se samo pravorijek.

Da je Addiko banka priznala ništetnost ugovora o kreditu s ništetnom valutnom klauzulom CHF i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom u predmetu P-2890/2017 na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, tvrdi Udruga Franak u priopćenju  o sporu koji dužnik Marko Dugandžić vodi protiv banke. Kredit je konvertiran u eure.

Prema presudi o kojoj je izvijestio UF u predmetu Dugandžić protiv Addiko banke utvrđeno je sljedeće:

1. Potrošač Marko Dugandžić tužio je Addiko banku zbog ništetnosti ugovornih odredaba o valutnoj klauzuli i promjenjivoj kamatnoj stopi na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, za ugovor o kreditu koji je raskinut 2011.  jednostrano od strane banke te je preostali dug u francima konvertiran u euro dug na temelju tzv. Zakona o konverziji.

2. Addiko je podneskom od 31. srpnja 2017. tvrdio da tužba nije valjana, jer ukoliko su ništetne ugovorne odredbe o valuti i kamati, onda su ništetni bitni sastojci ugovora, i u tome slučaju ugovor ne može opstati pa tužba može glasiti samo na ništetnost ugovora u cijelosti.

3. Na temelju tvrdnje tuženika da takav ugovor ne može biti djelomično ništetan nego može biti samo ništetan u cijelosti, sutkinja OGS-a u Zagrebu povećala je visinu predmeta spora na visinu preostalog duga nakon konverzije odnosno na 2,5 milijuna kuna, čime je prihvatila tvrdnju tuženika da je takav ugovor potencijalno ništetan. Valja napomenuti da je realizirani kredit iznosio oko 1,6 milijuna kuna.

4. Nakon toga, obustavljena je i ovrha na OGS-u u Zagrebu i naloženo je brisanje zabilježbe ovrhe po konvertiranom ugovoru o kreditu u švicarcima.

5. Županijski sud u Velikoj Gorici ukinuo je 26. lipnja 2020. obustavu ovrhe te je vratio predmet na prvi stupanj zbog toga jer na prvome stupnju nije valjano obrazložena obustava odnosne ovrhe. Naime, potrošač se uopće nije pozivao na ništavost kao razlog obustave ovrhe, a to je u biti pravi razlog da se ovrha obustavi. Između ostalog, Županijski sud u Velikoj Gorici utvrdio je dvije izuzetno važne  činjenice:
- konverzijom nije došlo do obnove ugovornog odnosa
- konverzijom je samo izvršena promjena načina ispunjenja obveze.

6. U ponovljenom postupku nakon novog prvostupanjskog rješenja 26. siječnja 2021. Županijski sud u Velikoj Gorici pravomoćno je riješio da se odgađa ovrha do pravomoćnog okončanja postupka koji potrošač vodi protiv Addiko banke radi ništetnosti, a sve to u skladu s presudom Suda EU C-407/18, kako ne bi nastala nenadoknadiva šteta za tužitelja prije završetka odnosnog postupka.

7. Budući da u prvoj tužbi potrošač nije tražio deklaraciju ništetnosti ugovora, on je podigao još jednu tužbu kojom traži utvrđenje ništetnosti odnosnog ugovora i ništetnosti aneksa ugovora o kreditu, jer ako je ništetan temeljni ugovor, onda je ništetan i aneks ugovora o kreditu.

- U konkretnom sudskom postupku odvjetniku zastupniku banke omakla se istina, jer je na taj način htio uplašiti tužitelja u vrijeme kada još uvijek na Vrhovnom sudu nije bila utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF, no sada kada je ta ništetnost utvrđena, potrošač je u konkretnom sudskom postupku unaprijed dobio potvrdu banke da je takav ugovor ništetan u cijelosti - piše u priopćenju UF-a koji očekuje da Vrhovni sud RH prije ljeta razriješi pitanje ništetnosti CHF ugovora, jer je predmet po zastupniku odvjetniku Srđanu Kaleboti Rev-259/2022, Sole, koji je uzet na razmatranje po tome pitanju, prošao sve potrebne procedure, čeka se samo pravorijek.

Komentara 1

BU
Budni
18:51 20.06.2022.

Lopovske banke su već naplatile svoju štetu,i još nam uvijek uzimaju sve više i više! Jednom riječu,banda lopovska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije