Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U pregovorima s istomišljenicima

Udruga Franak izlazi na izbore – žele mandate

Udruga Franak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
21.07.2016.
u 15:53

Vjerojatni je kandidat na parlamentarnim izborima koordinator Franka Goran Aleksić

Udruga Franak namjerava svoje djelovanje proširiti s prostora građanskog aktivizma na politički ring. Vrlo je vjerojatno da će se na parlamentarnim izborima kandidirati neki od njezinih istaknutijih članova, po svemu sudeći koordinator Udruge Goran Aleksić – “mozak” Franka.

Informaciju o tome da su se ovih dana sastali aktivni članovi Franka u Zagrebu kako bi se izjasnili o novom smjeru djelovanja, u Udruzi su nam potvrdili, a Goran Aleksić otvoreno kaže.

– Istina je da razmišljamo o takvoj mogućnosti. Konačne odluke još nisu donesene, ali smo pričali puno o tome jer smo razočarani svim vladajućim garniturama i cijelim sustavom. Još uvijek, nakon pet godina kontinuirane borbe, nismo uspjeli riješiti probleme svim dužnicima koji trpe nezakonito ponašanje banaka.

Napominje da su iza Udruge konkretni rezultati i uvjeren je da bi u Hrvatskom saboru bili učinkoviti u borbi za dužnike. – Zato i razmišljamo o takvom potezu – poručuje.

No, da su ideje prilično odmaknule u realizaciji, potvrđuje i činjenica da su već kontaktirali sa svim strankama za koje smatraju da su bliske njihovim ciljevima. Uskoro se stoga može očekivati odluka hoće li s nekom od njih naći zajedničku platformu ili će na izbore izaći neovisni kandidati iz Franka.

Frankovci smatraju da bi se osvajanjem saborskih mandata mogli učinkovitije boriti za ostvarenje svojih ciljeva na području zaštite potrošača u financijskom  sektoru, odnosno, kako oni to nazivaju – protiv nezakonitog poslovanja banaka.

U  udruzi se čuje da je kap koja je prelila čašu nezadovoljstvo trenutačnom političkom elitom i ignoriranjem od strane odlazeće političke garniture za razliku, kako kažu, od razdoblja mandata bivšeg ministra financija Borisa Lalovca.  

Znači li učestalo spominjanje njegova imena da bi kandidate iz Franka mogli vidjeti na listi SDP-a, nitko ne želi otkriti, a s obzirom na to da je i Živi zid najavljivao da ovaj put na izbore neće izaći sam, a također su izrasli na građanskom aktivizmu, nije ih nemoguće zamisliti ni u toj kombinaciji.  

Kažu  da su frustrirani zbog neučinkovitog sustava i nezainteresiranosti političkih aktera da isprave nepravde na bankarsko-financijskom tržištu i da se bave temom zaštite potrošača, korisnika financijskih usluga.

Premda postoji pravomoćna presuda o nezakonitosti kamatnih stopa koje su banke primjenjivale i koju je potvrdio Vrhovni sud RH, podsjećaju da problem još uvijek nije riješen jer vrh države nije zainteresiran za njegovo rješavanje. Sad stoga i oni žele biti dio establišmenta koji odluke donosi, a ne moli samo za njihovo donošenje.

>> Udruga Franak savjetuje Vladu kako da EK objasni slučaj konverzije CHF-a

Komentara 11

SE
sestrićna
16:19 21.07.2016.

opet šef udruge abolirani..a pupi veli da ih je strah reći da su abolirani...

PS
psiho84
16:46 21.07.2016.

Udruga koja se bavi jednom stvari zeli uci u politiku. Daj se drzi onoga u cemu si dobar. Sta ovi znaju o problemima u poljoprivredi turizmu ili privlacenju investicija. Pa nije vodenje drzave borba protiv banaka

R1
R1971D
20:39 21.07.2016.

Udruga franak nema više smisla da postoji...odigrala je svoju pozitivnu ulogu u konverziji kredita...95 % ljudi je kredite prebacilo u eure ili kune i ova udruga više nema smisla...jedino ako pojedinci se misle na temelju toga uhljebiti ko Lovrinović, ali po meni to neće proći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije