Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Franak:

'Imamo prvo priznanje bankarske službenice o prijevari sa švicarcima!'

švicarci
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
02.11.2017.
u 20:07

Izjava je potpisana danas u Bihaću, a radi se o službenici banke Hypo Alpe Adria

Denis Smajo iz udruge Franak objavio je večeras, kako kaže, prvo priznanje bankarske službenice da se u slučaju kredita u švicarcima radilo o organiziranoj prijevari.

Izjava je potpisana danas u Bihaću, a radi se o službenici banke Hypo Alpe Adria, današnjeg Addika.

"Bivša bankarska djelatnica koja je radila na poslovima kreditnog službenika u spornom razdoblju od 2005. godine, potvrdila je da je od svojih nadređenih dobila uputu da treba sugerirati klijentima da uzimaju kredite s valutnom klauzulom CHF. Također joj je sugeriran način kako to činiti, da treba korisnicima kredita napomenuti da je riječ o najpovoljnijim kreditima te da je riječ o najstabilnijoj svjetskoj valuti kako bi se zavaralo klijente da ne postoji nikakav rizik od rasta tečaja", objavio je Smajo na Facebooku.

Također joj je od strane nadređenih, nastavlja Smajo, sugerirano da u fazi informiranja klijenata treba istaknuti nižu kamatnu stopu kako bi klijenti pomislili da je riječ o povoljnijem kreditu.

"U tu svrhu službenica je potvrdila da je banka s namjerom kreirala nižu kamatnu stopu za CHF kredite, za 1-2 postotna boda nižu u odnosu na druge kredite, kako bi se buduće korisnike kredita dovelo u zabludu da uzimaju "jeftiniji" kredit. Naravno, o mogućim posljedicama i rizicima nije se smjelo informirati klijente, dapače, klijentima se preporučivalo da uzmu ovakve kredite. Uz sve to, nadređeni su vodili i statistiku te se podređene ocjenjivalo u odnosu na broj zaključenih kreditnih ugovora s valutnom klauzulom CHF", piše Smajo.

Kaže da ovo potvrđuje ono o čemu u Udruzi Franak godinama pričaju u javnosti - da je riječ o prevari i namjeri banaka za ostvarivanjem ekstra profita. Tvrdi da su banke takve kredite plasirale uz prešutnu dozvolu HNB-a, bez obzira na opasnost takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih obitelji.

Komentara 8

VR
vragec2
21:48 02.11.2017.

Kao što svaki vozač znade, kada pumpa gumu, da ako ne stane, da će guma eksplodirati, tako su bankari znali da se franak umjetno drži na postoječem tečaju i da ćeuskoro eksplodirati, a oni će onda zaraditi basnoslovni novac. Dokazz tome je to da je Austrija zakonom zabranila svojim građanima uzimati kredite u francima, izuzev ako dobivaju plaču u francima (pogranični dio), jer je njihova Narodna banka točno znala što će se dogoditi. Rohatinski je isto znao što se sprema ali je išao na ruku bankama, pa nije ništa poduzeo. Nadalje, poznato mi je da su neki šefovi nekih banaka govorili svojim djelatnicima da za sav slobodni novac kupuju franke jer će franak "skočiti" u nebo. Uz sve to banke su varale svoje klijente na kamatama, jer je eurovibor padao i kamate su trebale padati, a one su ih podizale. HNB opet nije ništa poduzeo, pa se pitam što oni zapravo rade ako im inspekcije "spavaju".

ZA
!zagreb!
20:31 02.11.2017.

To je bilo i kod nas. Uloviti ih sve i uzeti imovinu i staviti na robiju.

VR
vragec2
21:52 02.11.2017.

Varaju nas i danas. Kamata na oročenja je nikakva i kada se u obzir uzme kolika je godišnja inflacija ispada da se ne isplati štedjeti, već kupiti švicarce, eure ili USD, makar ne dobili nikakve kamate, jer na taj način gubimo manje nego da štedimo u kunama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije