Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE Povjesničar M. Akmadža o američkom dosjeu

Udbi su za Stepinca javljali crkveni ljudi

Autori: Nikola Sever Šeni, Zvonimir Despot
16.02.2009.
u 22:14

Objavljeni američki dokumenti o Alojziju Stepincu izazvali su zanimanje povjesničara. Stručnjak za odnose Crkve i države dr. Miroslav Akmadža drži da je dokumentima potrebno znanstveno pristupiti, i nikako ih uzimati zdravo za gotovo.

Udba ucijenila i vrbovala Stepinčevu sestru Mariju

– Da bi se utvrdila istinitost navoda, potrebno je imati uvid i u ostale spise američkih tajnih službi o Stepincu te ih usporediti sa spisima Udbe i dosadašnjim spoznajama povjesničara. Neke navode treba usporediti i s dnevnikom župnika Vranekovića – objašnjava dr. Akmadža.

“Morali” izvješćivati
On je, na prvi pogled, skloniji vjerovati da je Udba znala za američki izvor, tj. za izvješća zapovjednika milicije u Krašiću američkim tajnim službama, a onda i da je sudjelovala u pisanju tih izvješća u kontraobavještajne svrhe.

– Vrlo je vjerojatno da su pojedini članovi Stepinčeve obitelji “morali” izvješćivati Udbu o Stepinčevim aktivnostima, ali tvrditi da su oni stvarno to činili, bez pouzdanih dokaza, bilo bi nehumano. Međutim, te osobe, ako i jesu izvješćivale, nisu mogle izvješćivati ni o čemu bitnom za Udbu. Imenovanje navedenih osoba kao suradnika Udbe može biti i skretanje pozornosti s puno važnijih suradnika Udbe, koji su bili pripadnici visokih crkvenih krugova i koji su redovito izvješćivali o, za državu, puno značajnijim Stepinčevim aktivnostima – napominje dr. Akmadža.

U izvješću, kaže, ima niz netočnosti, ali je točno da su vlasti strahovale da bi netko mogao ubiti Stepinca, jer bi za ubojstvo uvijek bila optužena Udba. Točno je i da mu je nuđena i sloboda pod uvjetom da napusti zemlju, što je Stepinac odbio.

Novine razgrabljene
Iako je u Krašiću Večernji list razgrabljen, o američkom dosjeu s novinarima nitko nije želio razgovarati. Ipak, Marije, Mice Stepinac, udane za Janka Šimatića, stariji se sjećaju. Ona nije bila Stepinčeva sestra, nego supruga njegova brata Mije. Mijo i Mica bili su u partizanima, bliski Partiji i i nikome nije nevjerojatno da bi ona radila za Udbu. Dapače, tvrde da je to, koliko je mogla, činila dragovoljno. Stepinčeva brata Miju ubili su Nijemci 1943. i rijetki ga se sjećaju, i to uglavnom iz priča, dok Micu starije mještanke opisuju kao “gradsku žensku”, bez ikakvih radnih navika. Ankica Šimatić iz Brezarića dobro se sjeća blaženika.

Čak mu je, dok je bio u kućnom pritvoru, nosila šumske jagode. I Mice se sjeća. Svjedoči da u selu nije bila omiljena jer nije išla u crkvu, dok je cijelo selo bilo vrlo pobožno. – Ne mogu tvrditi da je špijunirala, ali bila je bliska komunistima – prisjeća se A. Šimatić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije