Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska

Udarac za Erdogana: Oporbenjak pobijedio u Istanbulu

Ekrem Imamoglu pobijedio na izborima za gradonačelnika Istanbula
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.06.2019.
u 20:11

Koliko je Istanbul važan za Erdoğana, govori i činjenica da je, unatoč tome što je uz Istanbul izgubio i druge velike gradove, prijestolnicu Ankaru, Izmir... jedino u Istanbulu zatražio da Izborna komisija Turske poništi lokalne izbore

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) doživjeli su težak udarac i drugi puta. Na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula ponovno je pobijedio oporbeni kandidat Ekrem İmamoğlu. Naime, stanovnici turske metropole Istanbula u nedjelju su opet izašli na birališta na ponovljene izbore za gradonačelnika koji su održani prije gotovo tri mjeseca na kojima je pobijedio 49-godišnji Ekrem İmamoğlu, kandidat vodeće opozicijske sekularne Republikanske narodne stranke (CHP). Za razliku od prvog puta kada je 63-godišnji Binali Yildrim, kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) tijesno izgubio, na ponovljenim izborima nakon prebrojanih 99,37 posto glasova İmamoğlu je osvojio čak 54,03 posto, a Yildirim 45,09 posto glasova. Pobjeda İmamoğlua utoliko je veća s obzirom na veliku izlaznost birača koja je bila 84,39%.

Binali Yildirim priznao je poraz na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula i čestitao oporbenom kandidatu Ekremeu İmamoğlu koji je najavio "novi početak za Tursku", ali i spremnost s predsjednikom Erdoganom raditi skladno za dobrobit Istanbula. Novi stari gradonačelnik Istanbula Ekrem İmamoğlu kazao je kako će njegova pobjeda donijeti samo dobrobit svim stanovnicima Istanbula. Između ostalog, zahvalio je stanovnicima Istanbula kako je njihov izbor pokazao cijelom svijetu da čuvaju demokraciju u Turskoj. Predsjednik Erdogan, iako mu je teško pao ponovni poraz u Istanbulu smogao je snage i čestitao Ekremu İmamoğluu na pobjedi te mu poželio sve dobro u njegovom radu za dobrobit svih stanovnika Istanbula, pozivajući na jedinstvo jer su pred Turskom veliki izazovi.

“Sve će biti u redu”

Stranka AKP, na čijem je čelu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, nije se mogla pomiriti s porazom u Istanbulu, zbog čega je predsjednik pravio pritisak na sve institucije u države kako bi se izbori u Istanbulu ponovili nakon pobjede İmamoğlua za samo 13.729 glasova. İmamoğlu je proveo samo 18 dana u uredu kada je izborna komisija naredila ponavljanje izbora u najvećem turskom gradu nakon čega je bio prisiljen napustiti dužnost. Obećao je ponovnu pobjedu iskazujući svoju ljutnju, a obeshrabrenim pristašama rekao je “sve će biti sasvim u redu”, što je postalo novim geslom kampanje CHP-a, obećavši kako će razotkriti detalje korupcije u gradskoj upravi pod AKP-om.

Odluka vrhovnog izbornog vijeća izazvala je mirne prosvjede u gradu, a osudila ju je međunarodna zajednica, zabrinuta zbog stanja demokracije i vladavine prava u Turskoj. Zbog toga je İmamoğlu postao nova politička zvijezda. Odmjeren i pažljiv tijekom javnih nastupa, slabo poznati gradonačelnik iz istanbulske četvrti Beylikduzu iznenada se našao u ulozi političke snage koja se mora nositi s predsjednikom Erdoğanom. Postavilo se pitanje hoće li on jednog dana biti i protukandidat Erdoğanu na predsjedničkim izborima.

Koliko je Istanbul važan za Erdoğana, govori i činjenica da je, unatoč tome što je uz Istanbul izgubio i druge velike gradove, prijestolnicu Ankaru, Izmir... jedino u Istanbulu zatražio da Izborna komisija Turske poništi lokalne izbore zbog, kako tvrdi, izbornih nepravilnosti. To je najveći poraz Erdoğana u 16 godina vladavine.

Turski predsjednik Erdoğan svim sredstvima želi zadržati Istanbul, grad sa 16 milijuna stanovnika, koji je važan za njegov politički opstanak, zbog čega je u utrku za gradonačelnika poslao Binalija Yildirima, vrlo religioznog, koji je dugo na političkoj sceni u Turskoj i smatra se da je uz ministra financija Berata Albajraka, inače Erdoğanova zeta, možda najvažniji suradnik turskog predsjednika. Erdogan je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa. To je grad u kojemu se vinula njegova politička karijera, jer ga je izabrao za gradonačelnika. Jednom je rekao da tkogod izgubi Istanbul - gubi Tursku.

U Kurdima je ključ

Po svemu sudeći, glasovi Kurda odlučili su o gradonačelniku Istanbula,jer ih u Istanbuli živi više od 15 posto. Nema sumnje da je gubitak Istanbula sultanu Erdoganu nanio zasigurno težak udarac koji bi mogao ugroziti i njegovu vladavinu čvrstom rukom s obzirom na to da opozicija sada traži prijevremene parlamentarne izbore.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Matteo1212
Matteo1212
21:52 23.06.2019.

Blokiran mi je profil na 7 dana zbog izjave da je na ovim izborima civilizacija pobjedila islamiste (barem za sada)-toliko o slobodi govora na ovom portalu, ne znam samo zašto su komentari dozvoljeni ako ništa ne smiješ napisati-udbaška škola...

IK
ikbmibm
23:06 23.06.2019.

Nisu Kurdi jedini problem sultana Erdogana,veći su mu tisuće uhašenih intelektualaca i novinara,koji sjede po svim turskim zatvorima. Izvanredni parlametarni izbori su ključ demokratske moderne Turske.

Avatar navijač
navijač
21:00 23.06.2019.

Svatko tko se okreće Rusima na kraju gubi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije