Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOBI U SAD-U

Hoće li se ponoviti kriza 2008.? 'Trumpovo slabljenje regulative povećava rizik za nestabilnost'

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.02.2017.
u 07:00

Što donose izvršne uredbe D. Trumpa kojima se naređuje preispitivanje propisa nastalih nakon krize 2008., tj. zakona “Dodd-Frank”

Savezni sudac iz Seattlea James Robart privremeno je blokirao izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja. Ta privremena uredba vrijedi za čitav teritorij SAD-a dok se žalba koju je uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti.

Oduševljenje na burzi

Američki State Department ukinuo je odmah po odluci suca povlačenje viza, javljaju američki mediji. Ministarstvo domovinske sigurnosti suspendiralo je pak sve poteze za implementaciju Trumpove uredbe o imigraciji. Iako mnogi tumače da je ovo prvi veliki udarac za Trumpa, on je ismijao odluku suca u Seattleu.

- Mišljenje tog takozvanog suca koje u suštini oduzima našoj državi provedbu zakona smiješno je i bit će poništeno - napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Istovremeno, oduševljenje na Wall Streetu i na europskim burzama, koje je donijelo rast dionicama Goldman Sachsa i JP Morgan Chasea, koje se smatra glavnim akterima krize 2008., porasle su za 4, odnosno 2,5 posto, izazvalo je Trumpovo potpisao dviju izvršnih uredbi kojima naređuje preispitivanje financijskih propisa donesenih nakon krize 2008., tj. zakona “Dodd-Frank” o reformi Wall Streeta.

– Općenito, reakcija na tržištu je očekivana jer to znači puno manje regulative, ali i samim tim otvara prostor financijskim institucijama u Americi da ostvaruju puno veće dobiti – kazao je za Večernji list ekonomski analitičar Zdeslav Šantić.

Riječ je o zakonu iz 2010. koji slovi kao najveće regulatorno uplitanje u poslove Wall Streeta u posljednjim desetljećima. Zakon je uveo striktna pravila o kapitalizaciji banaka, jurisdikciju nad trgovinom derivatima i poslovanjem privatnih fondova. Također je uspostavio tijelo koje potrošače štiti od “grabežljivog kreditiranja” i ograničio slobodu banaka u investicijama. Taj zakon bio je zapravo odgovor Baracka Obame na financijsku krizu koju su rizičnim poslovanjem izazvale banke i rejting-agencije. Ime je dobio prema dvojici demokratskih zastupnika koji su ga predložili u Kongresu. Mnogi na Wall Street mu se protive tvrdeći da ih ograničava u poslovanju.

Dodd-Frank je katastrofa – rekao je Trump o zakonu kojim je, između ostalog, kreiran i Ured za zaštitu potrošača čija je uloga osigurati da banke pošteno tretiraju potrošače.

– Naravno, Amerikanci su inače orijentirani u puno značajnijoj mjeri na tržište kapitala nego što su to europske banke – naglasio je Zdeslav Šantić.

Loš nadzor

Dodao je kako moramo biti svjesni da je kriza koja je nastupila 2008. pokazala da dobar dio financijskog sustava u SAD-u nije bio dobro nadziran te da samim tim i ovo slabljenje regulative ponovno povećava rizike da se pojave nestabilnosti i u financijskom sustavu.

>> Trump potpisao uredbe o spornom Dodd-Frank zakonu, banke euforične, stručnjaci: Ponovit će se 2008.!

Komentara 14

SD
sdpesticid
08:36 05.02.2017.

e moj novinaru. naslov i podnaslov veze s vezom nemaju s prvim odlomkom članka. molim v.l. da banira novinara na 48 h jer se ne drži teme a regulirano je pod čuvenom točkom 5.

Avatar comparator
comparator
08:08 05.02.2017.

Kpoja je stvarna razlika u politici USA tek se može naslutiti ali mislim kako je nasilna politika izvoza demokracije definitivno mrtva i ne radi Trumpa nego radi potrebe suprotstavljanja drugim velesolama koje svoje širenje rade potiho na štetu USA koja gubi korak. Trump je samo instrument nove strategije koja je upalila i pobijedila na izborima ma koliko se trenutno činilo kao pogrešna. Trump izgleda kao satrap no nije baš tako kako ga se želi prikazati jer s krahom takozvane demokracije mnogi u svijetu gube jeftinog policajca i zaštitnika interesa iako ti interesi nisu identični s Amerikom.

Avatar samo Istina
samo Istina
10:21 05.02.2017.

Kriza će doći sigurno, ali ne zbog Trumpa, a kad banke propadnu treba ih samo ostaviti da istrunu do kraja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije