Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplje dopunsko osiguranje

Udar na džep pacijenata, zdravstvo sve manje dostupno

29.03.2016., Zagreb - U predvorju glavne zgrade KBC-a Zagreb Ministar zdravlja Dario Nakic i strucnjaci na obiljezavanju Ljubicastog dana.  Ljubicasti dan  ili Purple day   je dan pruzanja podrske osobama s epilepsijom. Obiljezava se 26. ozujka na svim  k
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
31.03.2016.
u 08:00

Skuplje dopunsko bolje je za pacijente nego umanjivanje zdravstvenog standarda, smatra Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu

Više cijene polica dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a, 89 umjesto 70 kuna, ministar zdravlja dr. Dario Nakić obrazložio je potrebom da dijagnostičke pretrage i bolničko liječenje ostane dostupno za gotovo 900 tisuća osiguranika, koji su oslobođeni plaćanja dopunskog i participacije. Riječ je o 881.779 osoba od ukupno 2,471.301, koliko ih ima policu dopunskog HZZO-a. HZZO nalog o novim cijenama nije dobio. – Točno je da se iz proračuna ne dobivaju sva sredstva koja bi trebala biti dobivena za pokrivanje prava koja je država dala osjetljivim skupinama. Za spomenuti broj polica na teret državnog proračuna trebalo bi HZZO-u biti uplaćeno 815 milijuna kuna, a država je HZZO-u u 2015. godini uplatila 365,776.982,88 kuna – kažu u HZZO-u.

Nedovoljno iz proračuna

Nakić je naveo i kako ova mjera nije jedina, već će ih biti još s obzirom na 2,5 milijarde gubitaka u zdravstvu, unatoč 3,5 milijardi utrošenih u sanaciju. U susjednoj se Sloveniji za dopunsko izdvaja 28 eura, istaknuo je, dok RH za zdravstvo izdvaja puno manje, ali nema lošiji zdravstveni sustav. Nije pritom spominjao da su i prihodi u Sloveniji veći. Udruge pacijenata i umirovljenika obrušile su se na novi cjenovni udar. Ovo samo potvrđuje strah da će dostupnost zdravstva ovisiti o debljini novčanika, upozorava Mario Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata. – Ovaj potez puno je bolje rješenje za pacijente nego umanjivanje zdravstvenog standarda – uvjeren je pak dr. Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu. Hoće li HZZO skupljim policama uprihoditi više ili će izgubiti dio kolača prelaskom osiguranika privatnim osiguravateljima? U Croatia zdravstvenom osiguranju nisu iznenađeni najavom “s obzirom na stanje zdravstvenog sustava i očekivanja građana glede kvalitete i standarda zdravstvenih usluga”.

HZZO drži 90%

– Analiziramo novonastale okolnosti, no odluku o eventualnoj promjeni cijena nismo donijeli. Ako bude promjena, izvijestiti ćemo javnost – kažu u CZO-u. Iz Uniqa osiguranja pak poručuju da dosadašnje analize pokazuju kako je cijena njihove police odgovarajuća. Allianz čeka službeni prijedlog MIZ-a o novoj cijeni.

– Vodeći se iskustvima drugih tržišta, primjerice Slovenija u kojoj je tržišni udio tamošnjeg zavoda za zdravstveno osiguranje 57%, očekujemo značajnije promjene i na našem tržištu te pad sadašnjeg visokog udjela HZZO-a koji iznosi oko 90% – poručuju iz Allianza.

>> Nakić: Dopunsko osiguranje će poskupjeti na 89 kuna 

>> Nakić: Povećanjem cijene dopunskog zdravstvenog do većih prihoda

Komentara 40

TO
tom
09:45 31.03.2016.

najlakše je podići cijenu ili porez. nema tu pameti, to može svaka neznalica!

DU
Deleted user
08:40 31.03.2016.

"Zdravstveni Kalmeta" krenuo u akciju.

VE
verica2
09:10 31.03.2016.

"Sit gladnom ne vjeruje" vrijedi i danas. Onaj čija su primanja petnaest ili dvadeset tisuća kuna teško si može zamisliti kako se živi s tri tisuće. Za njega je bagatela 20 kn više dopunskog, TV pretplata, grijanje, razdjelnici.......Kad onaj s tri tisuće sve to plati, ne ostane mu ni za kruh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije