Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAKONIT OTKAZ Šok u školi u Slunju

Učiteljici milijun kuna odštete

12.12.2008.
u 19:05

Srednja škola Slunj morat će profesorici zemljopisa Zorki Ugarković isplatiti bruto plaću u ukupnom iznosu od 776.805 kuna za razdoblje od 23. studenog 1997. godine, kada joj je vraćena radna knjižnica, pa do 1. svibnja 2007., i to sa zakonskim zateznim kamatama. Kada se pribroje i sudski troškovi od 179.441 kunu, koji također idu na teret škole, konačna odšteta bit će milijunski iznos.

Nema razloga
Tako je odlučio Županijski sud u Karlovcu koji je ovime ujedno potvrdio presudu Općinskog suda u Karlovcu. Osim toga, škola je profesoricu kojoj je još u svibnju 1997. otkazan ugovor o radu, i to zbog iskrivljenog ponašanja, morala vratiti na radno mjesto.

U slunjskoj Srednjoj školi u šoku su dočekali ovakvu odluku.

– Već smo zatražili reviziju presude i ulažemo velike nade u rješenje Vrhovnog suda koji će, nadamo se, ipak presuditi u našu korist. Problem je i što se spor vodi već godinama, pa je i iznos golem – kaže ravnateljica Srednje škole Slunj Diana Cindrić. Županijski sud u Karlovcu ustvrdio je da bolest prof. Zorke Ugarković, na koju su upozoravali u toj školi, nije razlog koji bi spriječio njezino vraćanje na radno mjesto.

Donoseći ovakvu odluku, pozvali su se na odredbu članka 83. Zakona o srednjem školstvu, prema kojem se djelatnici srednje škole i učeničkog doma moraju obvezno liječnički pregledati svake tri godine. Međutim, ako ravnatelj ocijeni da je djelatniku narušeno psihofizičko zdravlje, na potreban pregled može ga uputiti i prije isteka toga roka.

Poremećeni odnosi
U obzir također nisu uzete tvrdnje, odnosno navodi da su poremećeni međusobni odnosi profesorice i ostalih djelatnika škole.


Prva presuda bila u korist škole

Prva presuda u sporu koji je započet prije jedanaest godina bila je u korist škole. Ali, kako je riječ o sporu za koji postoji mogućnost revizije, to je i učinjeno, pa je u novom procesu donesena sasvim suprotna odluka. Ovaj put u korist Zorke Ugarković, koja je tužila Srednju školu Slunj zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu. Sada je reviziju odlučila pokrenuti škola, zbog čega više od desetljeća dug proces još traje, i pitanje je kad će završiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije