Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjeta

Učitelji ostaju u školi sve dok je sva djeca ne napuste

cerovec
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
06.10.2010.
u 14:05

Na to sam se odlučila zbog sigurnosti djece koja u školu stižu autobusom, kaže ravnateljica škole Marijana Cerovec.

Nastavnici OŠ Podturen u školu dolaze jedan sat prije početka nastave, a nakon što odrade posljednji školski sat, ostaju u školi sve dok sva djeca ne napuste školu.

Prvi je to takav način organizacije nastave u međimurskim školama i najbliže je uvođenju osmosatnog radnog vremena za nastavnike, o kojem se posljednjih mjeseci počelo govoriti. Ravnateljica Marijana Cerovec kaže da se na taj potez prije svega odlučila zbog sigurnosti djece koja u školu stižu autobusom. Nastava počinje u osam, no prvi učenici dolaze već u 7.20 sati. Nastavnici moraju dolaziti najkasnije u 7.15. Nakon što nastava završi, učenike putnike ispraćuje se do autobusa.

– Nije određeno da nastavnici moraju biti u školi od 7 do 15, jer oni imaju i druge obveze koje druga zanimanja nemaju. Imaju i dodatne obveze poput roditeljskih sastanaka, informacija i sudjelovanja na manifestacijama koje su česte i vikendom – kaže ravnateljica. Nastavnici u školi nakon nastave još jedan sat mogu pisati i pripreme satova za sljedeći dan, fotokopirati materijale, ispravljati testove i drugo što inače moraju raditi kod kuće. Takva organizacija rada, s kojim se složilo i Učiteljsko vijeće, moguća je zbog jednosmjenske nastave. U školama u kojima se radi u dvije smjene nastavnici često dijele radne stolove.

OŠ Podturen ima 178 učenika i četrdesetak nastavnika, od kojih neki ne rade puno radno vrijeme, pa za njih "produženi boravak" u školi nije obvezan. Ravnateljica priznaje da je bilo otpora među nastavnicima zbog takvog načina organizacije radnog vremena. Treba se to još sve, veli, uhodati.

– Škola ima dvije zgrade i velik prostor.

To zahtijeva i pojačana dežurstva nastavnika, koji za vrijeme odmora moraju biti na svakom hodniku. Dva dežurna nastavnika nisu dovoljna. Učenici su nam na prvom mjestu i na nama je da poduzmemo sve da njihov boravak u školi prođe glatko i bez problema – kaže M. Cerovec. Iz ministarstva još nije stigao komentar na radno vrijeme u OŠ Podturen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije