Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Učitelj za svoj razred svakodnevno izrađuje nastavu i objavljuje na svome YouTube kanalu

Učitelj za svoj razred iz dana u dan izrađuje nastavu i objavljuje na svome YouTube kanalu
Foto: Branimir Bradarić
1/5
30.03.2020.
u 14:49

Mišljenja je i kako će sve ovo na kraju djeci i pomoći na neki način jer su svi zajedno primorani da se prilagode trenutku i drugačijoj nastavi.

Učitelji su jedno od zanimanja bez kojeg se ne može zamisliti normalan život, a to se vidi i sada u vrijeme epidemije koronavirusa kada se nastava održava na daljinu.

Vanja Sokač, učitelj trećeg razreda OŠ Siniše Glavaševića iz Vukovara, odlučio je samoinicijativno, a uz prethodnu dozvolu ravnateljice škole, takvu vrstu škole unaprijediti. Naime, on je već od drugog dana škole na daljinu odlučio započeti s pripremom on line nastave za svoje učenike. Nastavni program priprema sam, u svome domu, a onda ga objavljuje na svome YouTube kanalu i dijeli učenicima koji uče na taj način.

- Pratimo plan i program nastave ali i naš raniji raspored. Jedino tjelesni odgoj nisam uspio ubaciti, ali im zadam upute što da naprave sami. Sve drugo se odvija normalno. Djeca me ne vide, ali čuju moj glas i putem video animacija vide sve što se radi. Mislim kako je ovo za djecu jako dobro jer primjerice u nastavi matematike vide svaki korak. Uz to imaju i mogućnost vratiti taj video koliko god puta treba pa i pregledati one ranije i podsjetiti se gradiva, kaže Sokač.

Učitelj za svoj razred iz dana u dan izrađuje nastavu i objavljuje na svome YouTube kanalu
1/7

Animacije radi uz pomoć programa pod nazivom Tinytake koji omogućava takav vid nastave. Naime, on svaku animaciju snima, a sve to poslije onda uz svoj glasi montira u školski sat. Problem je jedino što sve to zahtjeva jako puno vremena. Svaki njegov školski sat, za svaki pojedini dan u tjednu, traje oko 55 minuta. Za tih 55 minuta snimljenog materijala Sokaču treba i do 5 sati rada da sve pripremi i snimi. Sat započinje provjerom domaće zadaće od prethodnoga dana, a onda se dalje škola odvija po ranije donesenom rasporedu. Na YouTube nastavi Sokača jasno se vidi kako sve to funkcionira. Djeca vrlo lako mogu pratiti svaki korak u matematici ili bio kojem drugom predmetu. Ovakav vid nastave omogućava korištenje i puno više materijala koji može pomoći da djeca lakše prihvate gradivo.   

Kaže i kako on djeci savjetuje da svakako prate školu na televiziji, ali da im je ona sada više svojevrstan zabavni sadržaj jer više nemaju potrebe da je prate. Dodatni poticaj da nastavi daju mu i povratne informacije od djece i roditelja koje su više nego pozitivne.

- Imam potporu i ravnateljice škole, a ovo što radim svidjelo se i nekim drugim kolegama koji su odlučili sami. Jedini problem je što sve to traži dosta vremena tako da, s obzirom na to da imamo malo dijete, pripreme za nastavu započinjem oko 22 sata i završim oko 3 ujutro. Tijekom dana onda ide potrebna izvješća kao i redovita korespondencija s roditeljima tako da mi dnevno na školu sada odlazi i po 10 sati. Ipak, zadovoljan sam, a još sam zadovoljniji kada vidim da sve to što radim daje rezultata, kaže Sokač.

Mišljenja je i kako će sve ovo na kraju djeci i pomoći na neki način jer su svi zajedno primorani da se prilagode trenutku i drugačijoj nastavi.

- Kod nas se digitalizacija u škole uvodila polako, a po mome mišljenju i presporo. Međutim, sada će sve to ubrzati se jer će se pokazati da se puno toga može i na drugačiji način. Mislim i kako će djeci sve to u budućnosti donijeti puno koristi jer će se naučiti koristiti neke od tih digitalnih alata koji će im u budućnosti zasigurno trebati, zaključio je Sokač.

VIDEO: Za učenike nižih razreda nastava se emitira na trećem programu HRT-a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije