Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izaslanik predsjednice u Vukovaru:

Prgomet: U političkom životu još uvijek su prisutne oštre i netolerantne poruke

drago prgomet
Foto: Robert Anić/PIXSELL
17.02.2016.
u 12:08

Ovaj je čin jedan je od preduvjeta mogućeg i očekivanog ekonomskog oporavka ovog osiromašenog kraja

Posebni izaslanik predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović održao je u Vukovaru govor u povodu svečanosti dovršetka procesa razminiranja Vukovarsko-srijemske županije. Donosimo govor u cijelosti:

"Rat je zlo. Kao što je rekao Marin Držić, rat je poguba ljudske naravi. I u ovoj dvorani nema nikoga tko nije vidio zlo rata, malo je onih koji, nažalost, nisu doživjeli i osobnu tragediju.

Ratovi završavaju danom primirja, posljedice ostaju. Posljedice rata su također zlo, različite su i ostaju kao trajni biljeg u našem pamćenju. Jedno od takvih su silna minska polja razasuta našom domovinom, minska polja u kojima su stradali i još uvijek stradaju civili. Danas ovom svečanošću obilježavamo završetak razminiranja Vukovarsko-srijemske županije, i tako stavljamo točku na jedno takvo zlo.

Ovo je veliki, ali ne i zadnji udarac ratu.

Zadnji udarac ratu bit će kada svaka majka, svako dijete, svaka supruga pronađe svog sina, svoga oca, supruga koji je nestao u vihoru rata. Kada će svaka žrtva imati grob. Svaki život izgubljen u ratu – ljudski je život. A ljudska patnja ne razlikuje nacionalnost niti političko uvjerenje.

Hrvatska je u Domovinskom ratu pobijedila. I treba se znati ponašati kao pobjednik. Naša pobjeda ne smije biti trijumfalističko dokazivanje fizičke moći hrvatskog naroda .

Zato odavde poručujemo: rat je završio. Poručujemo: ovdje danas nema mina. Doista, mina u zemlji nema, ali svjestan sam kako će biti teško svladati minska polja u našoj svijesti, u našem sjećanju. Ali nam, u ime ljudske razboritosti ništa drugo ne preostaje nego učiniti sve da to ostavimo prošlosti.

U prošlosti i u ratu hrabrost, danas i u pobjedi velikodušnost! Podsjetit ću na riječi predsjednika Franje Tuđmana u svom govoru u Vukovu 1997. godine. „Pobjednik koji ne zna praštati taj sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi.“

Želimo na ovim slavonskim poljima očišćenim od mina posijati sjeme i uzgajati plodove koji će Hrvatsku učiniti sigurnom, naprednom i boljom. Učinimo je takvom, čuvajući svoju povijest, čuvajući sjećanju na hrabre ljude koji su branili domovinu. Učinimo domovinu zemljom u kojoj jedni druge nećemo procjenjivati po spolu, po dobi, po vjeri, po naciji ili ideološkoj pripadnosti nego po vrijednosti naših karaktera. Učinimo Hrvatsku zemljom u kojoj su pobjednici pravedni, slabiji zaštićeni, a napredak zajednički.

Učinimo Hrvatsku zemljom jednakih mogućnosti. Za svakoga i za svaki dio naše zemlje.

Ovaj je čin jedan od preduvjeta mogućeg i očekivanog ekonomskog oporavka ovog osiromašenog kraja.

U trenutku kad s ponosom obilježavamo dovršetak razminiranja županije koja je bila poprište najvećih stradanja u Domovinskom ratu, u političkom životu Republike Hrvatske još uvijek su nažalost, prisutne oštre i netolerantne poruke.

Neki ne shvaćaju da nam za uspjeh trebaju zajednički trud, dijalog, kompromis i suradnja. Upravo na ovom mjestu treba jasno poručiti da smo svi koji živimo u Republici Hrvatskoj – mi.

U duhu te poruke, prenosim čestitke predsjednice Republike gospođe Kolinde Grabar-Kitarović svima koji su, ne štedeći vlastito zdravlje i živote, učinili danas vašu županiju slobodnu od jednog velikog zla, prenosim njezinu želju i uvjerenje da današnji dan može biti početak gospodarskog oporavka, ostanka mladih, međusobnog poštivanja i dobre budućnosti za sve stanovnike vaše županije.  

Komentara 32

KO
kodamesepita
12:27 17.02.2016.

u hrvatskoj postoje grupice "profesionalnih manjinaca" koji od napetosti u hrvatskom društvu dobro žive. oni su prvi koji traže posebna prava -posebne mogućnosti . naravno da je suživot moguć - ali molimo Vas manjinci -prilagodite se većinskom društvu i poštujtee ino ... vi kod kuće možete pisati ćirilicu, arapsko pismo ili hebrejskim jezikom... ako poželite da vam je ćirilica službeno pismo -potražite zemlju koja će vam to pružiti ..

Avatar comparator
comparator
12:40 17.02.2016.

Ja sam za mir ali ne i nepravedniporedak gdje se okupatorima i agresorima oprašta silovasnje kao i stalno provociranje te negiranje činjenica jer je agresor na Hrvatsku bila JNA i Miloševićeva komunističko-četnička koalicija koja je na žalost dijelom u Hrvatskojj abolirana .To je činjenica i takvima nema oprosta.

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
12:21 17.02.2016.

O ne, pobornik ideje o ugroženosti nacionalnih manjina, po čemu su to nacionalne manjine ugrožene i zašto bi trebali imati nekakva veća prava, koga uopće briga tko je koje nacije i vjere?! Tko te pita tko si i što si kad tražiš posao, kad ti daje otkaz, kad hoćeš kredit...?! smiješno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije