Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZNA KOŽNA BOLEST

Učenike i umirovljenike poharao svrab

Svrab
Foto: Shutterstock
03.01.2017.
u 13:30

Intenzivan svrbež tijela može potrajati i tjednima nakon provedenog liječenja

Broj oboljelih od svraba raste i dalje te je do prosinca Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prijavljeno 1757 oboljelih, što je 67 slučajeva više u mjesec dana. Dio prijavljenih slučajeva te kožne zarazne bolesti odnosi se na ustanove poput domova umirovljenika, učeničkih domova, zatvora, bolnica i prihvatilišta za tražitelje azila, rekli su u HZJZ-u.

– Odmah nakon pojave sumnje na svrab i dojave nadležnoj epidemiološkoj službi, epidemiološki tim odlazi u ustanovu i poduzima odgovarajuće protuepidemijske mjere koje uključuju identificiranje svih oboljelih, izolaciju, potvrđivanje dijagnoze, traženje kontakata, liječenje oboljelih i osoba koje su bile s njima u kontaktu, izdavanje uputa o dezinfekciji prostora i opreme, postupanje s posteljinom i odjećom pacijenata te nadzor nad provedbom mjera – objasnio je proceduru postupanja nakon prijave svraba dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju i cijepljenje pri HZJZ-u.

Od 1757 oboljelih od svraba, njih 256 zahvaćeno je epidemijom koja se u više od polovice slučajeva pojavila u raznim ustanovama.

Tako se u studenome, podsjetimo, zaraza pojavila u sisačkom zatvoru i bolnici u Popovači. Epidemije su, dakako, evidentirane i u obiteljima. Riječ je o bolesti koja se lako prenosi tjelesnim kontaktom, a budući da je se uglavnom povezuje s lošim higijenskim uvjetima, dijagnoza se često taji.

A zapravo je nužno javiti se liječniku kako bi se postavila točna dijagnoza, dala terapija i uputilo u postupak kako spriječiti širenje svraba među ukućanima, kolegama itd.

Simptomi bolesti svraba su intenzivan svrbež između prstiju, po trbuhu, podlakticama, oko bradavica... koji može potrajati i tjednima nakon provedenog liječenja dok inkubacija također traje od dva do osam tjedana.     

>> Invazija parazita: u Zagrebu i Dubrovniku epidemija svraba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije