Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesvakidašnja presuda

Učenik tužio osnovnu školu i dobio odštetu od 30 kuna

učenici
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
16.03.2015.
u 15:08

Učenik je pao i lakše se ozlijedio pred školom u rujnu 2009., a njegova obitelj dvije godine kasnije tužila je školu

Četiri godine parničenja, izlazak svih sudionika postupka na teren radi provođenje očevida, dva vještačenja, saslušanje više svjedoka i to sve zbog odštete od 30 kuna!

Radi se o vjerojatno jednoj od najmanjih naknada štete dosuđenih na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, gdje je bivši učenik Osnovne škole "Braća Radić" u Botincu tužio školu jer je 11. rujna 2009. pao na ulazu u školu i lakše se ozlijedio.

Hodao po kosini

Naime, dječak je tada hodao po kosini namijenjenoj za kretanje osoba s invaliditetom i u jednom se trenutku poskliznuo i pao. Toga je dana padala kiša pa je kosina bila mokra i skliska, a dječak se pri padu lakše ozlijedio.

Dvije godine nakon pada dječakovi roditelji tužili su školu, a od škole su tražili ukupno 6580 kuna, i to po nekoliko osnova. Za pretrpljene fizičke boli dječakova obitelj tražila je 1500 kuna, za strah 3000 kuna, za duševne boli zbog naruženosti iznos od 2000 kuna te za tuđu pomoć i njegu još 80 kuna. Uza sve to obitelj je tužbom tražila i da im škola isplati i kamate na traženi iznos, kao i da im se nadoknade svi sudski troškovi.

No sutkinja Općinskog građanskog suda nepravomoćnom presudom dječaku, koji danas pohađa treći razred srednje škole, dosudila je samo iznos od 30 kuna, i to za tuđu njegu i pomoć.

Kako stoji u obrazloženju presude, premda je bila nesporna činjenica da je pao na ulazu u školu, sutkinja je smatrala da je dječak svojim neopreznim ponašanjem pridonio padu jer se nije kretao stepenicama nego kosinom koja je prije svega namijenjena kretanju invalida. Škola je pak tvrdila da nije odgovorna za dječakov pad jer su na kosini bile postavljene protuklizne pločice, no sud je zaključio da moraju snositi dio odgovornosti jer nisu tijekom postupka dokazali da su na kosini bile postavljene protuklizne pločice.

Ključno vještačenje

Kod odluke o visini naknade štete, po svemu sudeći, bilo je ključno medicinsko vještačenje. Naime, vještaci su zaključili da je dječak jače bolove trpio samo jedan dan, a u nalazu su istaknuli da je pretrpio strah od životne ugroženosti i ozljeđivanja, no vještaci su smatrali da je bio vrlo kratka trajanja.

Iako je bilo nesporno da je u padu ozlijeđen pa da zbog toga ima pravo na novčanu naknadu, kod određivanja ove zaista minimalne naknade sud je imao u vidu više činjenica: da je bio samo lakše ozlijeđen, da mu nije bila propisana nikakva terapija ni specijalistički pregled, a od posljedica ozljeđivanja nije ostao naružen. Sud je stoga prihvatio samo dio odštetnog zahtjeva koji se tiče tuđe njege i pomoći, odnosno dječaku je dosudio iznos za tuđu pomoć i njegu u trajanju od četiri sata, koliko je trajao odlazak na dva pregleda i kontrolu. Osim naknade štete, škola je dužna nadoknaditi dječaku 2200 kuna za troškove parnice.

Iako smo za komentar ove neobične presude kontaktirali i s dječakovom obitelji i školom, presudu nisu htjeli komentirati dok ne postane pravomoćna.

>>Napad u školi: Učenik šakom udario profesora!

>>'U Hrvatskoj se uopće ne govori o mobbingu roditelja nad učiteljima'

Komentara 7

Avatar gusjenica
gusjenica
17:07 16.03.2015.

Svakim danom, u svakom pogledu, mi postajemo sve veći iditi !

Avatar Kristijan Kašić
Kristijan Kašić
16:20 16.03.2015.

a di je tu skola kriva? Jooj, gluposti! Pao, pao, dijete kao dijete, sta se kacio po ogradama i tim invalidskim spustovima...sam si je kriv

VA
vatrenaaaa
09:05 17.03.2015.

roditelji ocito nemaju pametnijeg posla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije