Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUŽNE MJERE

Učenicima 2800 kuna stipendije mjesečno

Ministar gospodarstva Darko Horvat na radnom sastanku u mesnoj industriji Vajda
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/11
26.06.2019.
u 19:23

Ministarstvo će stipendije povećati s trenutnih 9.000 na 18.000 kuna godišnje, odnosno iznosit će 1800 kuna mjesečno tijekom deset mjeseci školovanja u jednoj godini, pri čemu ukupni iznos stipendije više neće utjecati na osobni odbitak roditelja

Ovo je zametak dualnog obrazovanja kakvo već postoji u zemljama našeg okruženja. Hrvatska ne treba eksperimentirati, već jednostavno preuzeti postojeći model koji je dobar i prilagoditi ga vlastitom okviru. Ovakve su mjere nužno potrebne za zaustavljanje odljeva mladih i vraćanje optimizma kroz poruku da u Hrvatskoj mogu naći posao uz koji će živjeti kvalitetno i dostojanstveno, imati sigurna i stalna primanja te priliku za neprestano učenje, usavršavanje i napredovanje - rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom posjeta tvrtki Mesna industrija Vajda u Čakovcu.

S predsjednikom uprave Alenom Kajmovićem razgovarao je o projektu stipendiranja učenika za srednja strukovna zanimanja i inicijativi te tvrtke. Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta od školske godine 2019./2020. značajno povećava predmetne stipendije, kao i broj učenika koji će ih primati, s pomoću sredstava iz Europskog socijalnog fonda i u okviru projekta "Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja" vrijednog 250 milijuna kuna.

Ministarstvo će stipendije povećati s trenutnih 9.000 na 18.000 kuna godišnje, odnosno iznosit će 1800 kuna mjesečno tijekom deset mjeseci školovanja u jednoj godini, pri čemu ukupni iznos stipendije više neće utjecati na osobni odbitak roditelja. Ministar je dodao da je to ujedno i nastavak promocije deficitarnih zanimanja kroz kampanju Ministarstva "Gdje su ruke, ima i struke".

Vajda će učenike nagrađivati s dodatnih 1000 kuna, uz osiguravanje dodatnih pogodnosti poput besplatnih udžbenika i rada preko praznika. Učenici koji se školuju za mesare dobivat će ukupno 2800 kuna mjesečno.

- Otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta najbolja je demografska mjera koju mi možemo ponuditi i na taj način spriječiti iseljavanje naših ljudi, odnosno vratiti ih natrag ovdje u Hrvatsku - rekao je ministar Horvat i naglasio da se nada da će drugi pratiti taj primjer. - Na ovaj način stvaramo sinergijski učinak države i samih poduzetnika, gdje mi stvaramo okvir, realni sektor daje dodatnu inicijativu, a zajedno stvaramo pozitivnu investicijsku i poduzetnički klimu u Hrvatskoj - zaključio je Horvat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije