Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE PROMJENE U ŠKOLSTVU

Učenici sve više izostaju s nastave: Protiv plana ministrice i liječnici i roditelji

učionica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
1/2
29.08.2019.
u 07:42

Najviše su tijekom prošle godine izostajali učenici Primorsko-goranske županije - u prosjeku 76 sati po učeniku koji imaju i najviše opravdanih u Hrvatskoj - po učeniku 74 sata

Hrvatski učenici izostali su tijekom prošle godine čak 30 milijuna 647 tisuća 480 sati, zbog čega je resorna ministrica Blaženka Divjak predložila ograničavanje roditeljskih ispričnica.  S njezinim planom ne slažu se roditelji, a niti liječnici. Do sada je vrijedilo pravilo prema kojem su roditelji mogli neograničeni broj puta ispričati svoje dijete s nastave, a prema novom planu to će se ograničiti. 

- Naša je intencija da taj broj izostanaka ograničimo. Ne da ukinemo, nego ograničimo broj izostanaka koje roditelji mogu opravdati. Početna je ideja da to budu tri dana u svakom polugodištu", kaže ministrica Blaženka Divjak. 

Izostajanje iz škole

Razlog za to je sve veće izostajanje učenika s nastave. Najviše su tijekom prošle godine izostajali učenici Primorsko-goranske županije - u prosjeku 76 sati po učeniku koji imaju i najviše opravdanih u Hrvatskoj - po učeniku 74 sata. Učenici iz Međimurske županije imaju najmanje izostanaka i to u prosjeku 52 sata. Kako navode podatci, u istoj županiji djeca imaju po učeniku najviše neopravdanih, čak 5 po učeniku. 

- Nekakav broj izostanaka je jednak. No, ako gledamo omjer opravdanih i neopravdanih, to se u zadnjih nekoliko godina zaista promijenilo. Ima puno, puno više opravdanih u odnosu na neopravdane. A to se odražava i na izricanje pedagoških mjera, tvrdi psihologija Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu Andrea Kuhner Urem, piše RTL. 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija

S predloženim promjenama ne slažu se liječnici koji smatraju kako će jedini rezultat istih biti prepune učionice, a brojni roditelji smatraju kako treba pronaći bolje rješenje. 

- Zbog uobičajenih bolesti djece kao što je glavobolja, bolovi u trbuhu, bi ustvari trebali čekati satima s njihovim roditeljima kod izabranog liječnika obiteljske medicine samo zato da bi dobili ispričnicu, što je potpuno suludo", tvrdi Dragan Soldo, liječnik obiteljske medicine.

Komentara 23

DM
dmaravi5
08:03 29.08.2019.

prijedlog ministrice je čista glupost. opteretili bi na ovakav način dodatno lječnike. a i ovako im nije lako. meni se kao roditelju mora vjerovati i ne želim ispaštati zbog neodgovornih roditelja.

DU
Deleted user
08:37 29.08.2019.

Država samo nameće.Zašto ja kao roditelj nebi mogao opravdati svoje djete.Pa nevjerujem baš da rofitelji ne šalju djecu u školu bez razloga i pravdaju im izostanak bez razloga.

DH
dalibor.hren
10:05 29.08.2019.

Broj ispričnica koje potpisuju roditelji nisu izmislile škole. Gospođo ministrice, koliko će izostanaka biti za vrijeme hrvatskog tjedna skijanja? Tko će za izostanak napisati i potpisati ispričnicu: roditelj, liječnik ili vlasnik skijališta???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije