Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRVO JE DOBIO TATA...'

Učenici koji su preboljeli koronu: Zarazu su nam donijeli roditelji

Bjelovar: Po prvi puta i bjelovarski učenici prvi dan škole dolaze s maskama
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
21.12.2020.
u 13:17

Ima djece koja su u strahu jer svašta pročitaju na internetu, a neka, poput svojih roditelja, vjeruju u teorije zavjere

Dio učenika barem se jednom, ako ne i nekoliko puta ovog polugodišta susrelo s dvotjednom nastavom online, bilo zbog izdane mjere samoizolacije ili zbog pozitivnog testa.

– Nije bilo lako imati koronu. Na početku mi je bila jedina briga kako će drugi reagirati i hoće li se prestati družiti sa mnom. Bila sam jedina koja je tada imala koronu. Nažalost, u drugom tjednu pridružila mi se još jedna prijateljica. Iako mi nije bilo drago što je u samoizolaciji, nisam više bila tako uplašena jer nisam bila jedina. Na kraju smo se u isto vrijeme vratile u školu – započinje svoje iskustvo 11-godišnja Maša Celić, učenica 5. razreda osnovne škole u Osijeku. U nastavi je mogla sudjelovati jedino od kuće, a već prvi tjedan, iskreno će ona, dosadio joj je takav način praćenja nastave.

Zagreb: Učenici ispred OŠ Gustava Krkleca prvog dana nove školske godine 03.09.2018., Zagreb - Ucenici se okupljaju ispred Osnovne skole Gustava Krkleca u Travnom prvog dana skolske godine 2018/2019. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Nisam vidjela prijatelje i bilo je teško učiti jer nisam bila na satovima. Nadala sam se da ću se što prije vratiti. Nisam ni očekivala da će potrajati skoro mjesec dana. Kad sam se napokon vratila u školu, začudila sam se jer sam mislila da će me svi izbjegavati i misliti da sam još bolesna, ali nije bilo tako. COVID-19 nam je, inače, prenio tata – kaže Maša.

Upitali smo njezinu majku Maju koliko Mašini vršnjaci znaju o koronavirusu.

– Ista je stvar kao i kod odraslih. Ima djece koja se više zanimaju, koja prate situaciju još od proljeća. Neke su djevojčice još tada, dakle u četvrtom razredu, dolazile u školu s maskama. To im je bila fora. Ima djece koja su u strahu jer svašta pročitaju na internetu. Ima djece koja, poput njihovih roditelja, vjeruju u teorije zavjere. Dakle, djeca njezine dobi svjesna su prisutnosti korone, većinom su svjesna opasnosti, a mišljenje im najčešće formiraju roditelji i mediji kojima su izloženi. Generalno, djeca u njezinu razredu i školi ne dramatiziraju ni oko čega, prilagodili su se novim režimima, nitko ni od roditelja nije pravio drame – zadovoljna je mama Maja.

Bolovi i u nogama

Tata je koronu prenio i Niki Naranđi, učenici 2. razreda Medicinske škole u Varaždinu.

– Prvo je koronu dobio tata, pa smo se i mama i ja otišle testirati iako nismo imale neke simptome. Mene su samo malo mučili sinusi, ali to nije ništa bilo novo. No, test je pokazao da smo obje pozitivne – pripovijeda Nika koja se s koronom susrela u drugom valu.

VIDEO: Ministar Fuchs: Otvaranje škola teče za sada po planu

– Prva dva dana nije mi bilo ništa, treći dan dobila sam blago povišenu temperaturu. Idući dan temperatura je nestala, a pojavila se glavobolja. Počeli su se potom pojavljivati bolovi u prsima i leđima, a za jedan dan i bolovi u nogama te otežano disanje. Išlo je sve nekako po fazama, dan po dan ili dva od lakših do težih simptoma. Sve je to trajalo tjedan i pol dana. Poslije, kad se oporavite, osjećate se dobro, ali vidite da niste u kondiciji kao prije bolesti, osjećate napor i bolove – objašnjava Nika. Mama i tata su, kaže, prošli gore od nje, oni su imali teže simptome.

– Imala sam cijelo vrijeme osjete mirisa i okusa. Sa sinusima imam i otprije problema, odlazila sam na briseve grla i sinusa pa mi testiranje nije bilo neugodno. Prijatelje koji nisu imali iskustva s brisevima boljelo je – kaže Nika, prva učenica u toj srednjoj školi kojoj je dijagnosticiran COVID-19.

Mama se zarazila na poslu

– Sad ih je u razredu četvero koji su imali koronu. Već smo mjesec dana na online nastavi, a koliko čujem od prijatelja, sve više ih je samoizolaciji zbog članova obitelji. Kao valjda i većinu tinejdžera, više od same bolesti brine nas nastava. Online škola ne može zamijeniti pravu. Kao budući zdravstveni djelatnici znamo da su mjere koje se donose nužne i od nas se očekuje da prvi poštujemo mjere koje se donesu, a mi smo to u školi dosljedno provodili. Mislim da je ovo što se posljednjih mjeseci događa u Hrvatskoj jako teška situacija, mnogo ljudi umire, posebno je opasno za starije osobe – kaže Nika.

Više od mjesec dana izbivanja piše i Ivani Ž., srednjoškolki s područja Zagrebačke županije. Dva puta bila je u samoizolaciji. Prvi put zbog razreda, ali nije razvila simptome, a drugi put zbog mame kada se i zarazila.

– Mi smo doma imali sreće, mama se zarazila na poslu, ali obje smo imale blage simptome. Prva smo dva dana imale temperaturu, nakon toga još jedan dan osjećala sam bol u nogama, a onda se sve smirilo. Ostale dane samoizolacije provele smo bez vidljivih simptoma i, nadamo se, bez posljedica – kaže Ivana poručujući da je u ovoj krizi najgore kada spoznaš da na telefonske pozive u ambulanti nitko ne odgovara.

Stanje u obrazovnom sustavu

Svi učenici srednjih škola posljednjih tjedan dana prate nastavu online, a sve je više osnovnih škola koje su prešle na nastavu od kuće. Učenici osnovnih škola, uključujući i učenike predmetne i razredne nastave s područja Krapinsko-zagorske, Karlovačke županije, gradova Samobora i Vinkovaca, od danas pa sljedeće tri dana uoči početka praznika nastavu će pratiti online. Već ranije na online nastavu prešli su učenici od petih do osmih razreda Varaždinske, Istarske, Međimurske, Primorsko-goranske, Vukovarsko-srijemske i većina učenika Zagrebačke županije. Prema posljednjim podacima, Hrvatska ima 1938 učenika pozitivnih na COVID-19 i 11.301 učenika kojem je izdana mjera samoizolacije te 790 pozitivnih prosvjetnih djelatnika. Novinari Večernjeg razgovarali su s učenicima koji su koronu preboljeli, što ih je brinulo, kako podnose samoizolacije i koliko im je važno poštovati mjere

Komentara 9

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
13:21 21.12.2020.

Priprema da vam krenu cijepiti djecu a ako ne želite krenut će prvo nametanje krivnje pa prijetnje socijalnom službom. Djeca su glavna meta!

GE
Gensoman1000
13:23 21.12.2020.

Djecu pod hitno odvojiti od roditelja i u koncentracijske logora zajedno sa svim muslimanima, katolicima, pripadnicima falun gonga itd... Moramo u potpunosti kopirati mjere velicanstvene vode Xi Jinpinga ako se zelimo rijesiti europskog virusa. Zivio Xi Jingping, Zivjela Kineska Komunisticka Partija.p

YE
Yellow
13:22 21.12.2020.

“Maske za lice u školama stvaraju klimu straha" "Pozvali su Vladu da hitno povuče svoje savjete o upotrebi maski za lice u školi, dodajući da maske ne bi trebale igrati nikakvu ulogu u životu zdrave djece"-Engleska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije