Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLA ZA ŽIVOT

Učenici traže odgovore ministarstva: 'Previše pitanja, premalo odgovora'

Foto: Lana Kovačević
1/2
09.12.2019.
u 13:16

Pred Ministarstvo je stiglo tek 40-ak učenika, masovniji prosvjed nije bio moguć jer su im u školi savjetovali da ih ne ide mnogo da ponovo ne bi gubili od nastave.

U 13 h ispred zgrade Ministarstva obrazovanja okupili su se zagrebački gimnazijalci, uglavnom učenici drugih razreda gimnazije kako bi ministrici obrazovanja Blaženki Divjak poslali poruku da nisu pokusni kunići. "Previše pitanja, premalo odgovora", transparenti su s kojima je stiglo 40-ak gimnazijalaca moleći ministricu da ih primi na razgovor. 

Naime, riječ je o učenicima koji pripadaju generaciji koju je zahvatio početak eksperimentalnog programa "Škole za život". U eksperimentalno programu sudjelovale su 23 gimnazije, no bez obzira na taj mali broj školskih ustanova, svi učenici koji su sada drugi razred gimnazije sljedeće godine ulaze u takozvanu ubrzanu reformu. Drugim riječima, počet će od trećeg razreda učiti po novom programu i bit će prva testna generacija koja će izići na novu državnu maturu prema novom prilagođenom programu.

Ne želeći čekati posljednji trenutak, ovi učenici traže da im se odgovori kako će izgledati njihova matura, što trebaju učiti, kako će izgledati upisi na fakultetu za tu generaciju, kako će nadoknaditi gradivo u trenutku kad se poklope dva različita programa – stari i novi. Odgovore nemaju ni ovi učenici koji su odlučili na vrijeme upozoriti na propuste ni njihovi nastavnici u školama. Nedovoljnu informiranost "Škole za život", istaknuli su nedavno kao problematičnu i nastavnici koji su prosvjedovali boreći se za materijalna prava, ali oni nisu isticali ove probleme s kojima se suočavaju učenici. 

Pred Ministarstvo je stiglo tek 40-ak učenika, masovniji prosvjed nije bio moguć jer su im u školi savjetovali da ih ne ide puno da ponovo ne bi gubili od nastave. Ministrica Divjak u ovom je trenutku primila predstavnike učenika na razgovor.  

Komentara 19

DU
Deleted user
17:07 09.12.2019.

Nema tu prevelike mudrosti, radite i učite ne za ocjenu, nego najbolje što možete. Svatko na kraju sam zna je li radio dovoljno ili ne. Uz taj recept uspjeh ne izostaje, kakav god bio sistem mature i upisa na fakultete.. Tako maknite se s ulice i sjednite za stol.

OO
oo8787
17:37 09.12.2019.

Ministrica Divljak i njene lijevo.-liberalne reforme su katastrofa, najbolje bi bilo da odmah da ostavku te da se reforme ponište.

RO
ronyday
15:35 09.12.2019.

Uskoro će učitelji tražiti policiju da ih čuva, jer su totalno srozali svoj ugled za judine škude koje ne zaslužuju, a sindikati su ih vozali kao male majmune

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije