Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Ubojstvo u ustavu spominje samo 8 zemalja na svijetu

orsat miljenić
05.12.2013.
u 15:30

Većina država moderne civilizacije ubojstva rješava zakonom

Nijedna zemlja na svijetu ne spominje u svojem ustavu ubojstvo kao kazneno djelo koje ne zastarijeva, a samo osam zemalja uopće spominje u ustavu riječ “ubojstvo”, no u sasvim drugom kontekstu od onoga koji vladajuća koalicija sada pokušava ugraditi u hrvatski Ustav, pokazuje analiza oko 160 trenutačno vrijedećih državnih ustava iz cijelog svijeta koje smo pretražili u potrazi za riječju “ubojstvo”.

Civilizacijsko dostignuće

Predlažući da Ustav RH nadopuni formulacijom o nezastarijevanju teških ubojstava, ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da je to “duboko civilizacijska stvar”, no ta argumentacija možda bi bila točna kad moderna civilizacija ne bi imala nešto što se zove – Google. Zajedno s partnerima iz akademske zajednice Google je pokrenuo contituteproject.org, kroz koji se gotovo svi državni ustavi u svijetu mogu pretraživati po riječima i uspoređivati. Ta baza podataka otkriva da definiranje nezastarijevanja teških ubojstava u ustavu nije nikakvo civilizacijsko dostignuće. Za golemu većinu zemalja ubojstvo uopće nije ustavna materija, već to uređuju zakonima.

Ubojstvo u ustavima spominju jedino Antigva i Barbuda, Cipar, Nepal, Papua Nova Gvineja, Ruanda, Sejšeli, Sveti Kristofor i Nevis te Zimbabve. Ni broj zemalja koje spominju pojam nezastarijevanja u ustavu nije velik: Argentina, Brazil, Ekvador, Salvador, Mađarska, Peru, Turska i Venezuela. Mađarska, primjerice, spominje nezastarijevanje “nehumanih zločina” počinjenih pod “nacionalsocijalističkom i komunističkom diktaturom”, ali ne spominje izrijekom riječ ubojstvo.

Institut zastare

Suočili smo danas Ministarstvo pravosuđa s tim podacima i pitali ministra kakva je to “civilizacijska stvar” koju ne poznaje nijedan drugi ustav moderne civilizacije. – Ministar ustraje na stavu da je necivilizirano da itko tko je lišio drugu osobu života na težak ili okrutan način, primjerice dijete ili trudnicu, može mirno živjeti u RH oslanjajući se na institut zastare. To je neprihvatljivo bez obzira na to reguliraju li druge države nezastarijevanje takvih kaznenih djela ustavom ili na drugi način – odgovorio je glasnogovornik Sergej Abramov.

Komentara 4

ĆA
ćaćaća
15:59 05.12.2013.

partija ide samo na to da izjedanči sva ubojstva..nije sita stvar pojedinačno ubojstvo i ubojstava kao dio sustava kakav je bio u ex yu..

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
16:07 05.12.2013.

Ovime se želi onemogućiti izručenje Perkovića. Kada bi se odvija referendum o Lex Perkoviću, centar Zagreba bi zasigurno bilo da se Perković neizruči.

Avatar Hr98
Hr98
16:27 05.12.2013.

prije ćemo mi iz EU nego perković u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije