Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atentat na novinara

Ubojstvo Slavka Ćuruvije tražila je Mira Marković

Slavko Ćuruvija
Foto: Screenshot Youtube
1/2
01.06.2015.
u 21:00

Srbijanski novinar ubijen je u travnju 1999. godine u vrijeme NATO-ovih bombardiranja ispred svog stana u Beogradu

Prema službenim policijskim zabilješkama, ubojstvo novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije organizirala je supruga Slobodana Miloševića Mira Marković, piše beogradski Blic.

Atentat zbog kritike vlasti

U zapisima se navodi da je Mira Marković sama organizirala sastanak na kojem je Vlastimiru Đorđeviću (67), tadašnjem načelniku Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, kazala da Ćuruvija mora biti likvidiran. Đorđević je u međuvremenu osuđen na Haaškom sudu na kaznu od osamnaest godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti. Na sastanku na kojem je dogovoreno ubojstvo bili su i Dragan Filipović Fića, koji je tada bio izravno povezan s četvoricom optuženih za ubojstvo Ćuruvije. Filipović je tada bio zamjenik načelnika Druge uprave za obavještajni rad DS-a i savjetnik za specijalne operacije šefa tajne službe Radomira Markovića, sada optuženog za ubojstvo novinara.

Osim njih, na optuženičkoj klupi naći će se i jedan od glavnih srbijanskih obavještajnih inspektora Ratko Romić, dok će se pripadniku pričuvnog sastava tog resora Milanu Kuraku suditi u odsustvu jer je u bijegu i za njim je raspisana međunarodna tjeralica. Obitelj ubijenog novinara i dalje je nezadovoljna činjenicom što je nalogodavka na slobodi.

Marković i dalje slobodna

– Država je ovim suđenjem konačno priznala da je odgovorna za smrt moga brata, no glavna nalogodavka Mirjana Marković i dalje je na slobodi – izjavio je nedavno Jovo Ćuruvija, brat ubijenog Slavka.

Slavko Ćuruvija ubijen je za vrijeme NATO-ova bombardiranja Beograda u travnju 1999. godine ispred svog stana.

Prema optužnici, ubio ga je Miroslav Kurak, a sudionik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu, koja je tada bila s njim. Navodi se i da je novinar ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inozemstvu i kritike nositelja političke vlasti, mogućnosti da utječe na javno mnijenje i djelovanje oporbenih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti". 


>>Ćuruvija: Pomozite da se razriješi ubojstvo mog brata Slavka

>>15 godina dug put do pravde za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije