Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preko darkneta nabavljao drogu

Ubojstvo, organ ili droga – sve se može naručiti na internetu

darknet
Foto: Silas Stein/DPA/PIXSELL
1/2
29.01.2017.
u 13:03

Osječanina raskrinkala policija jer je operirao po tamnoj strani neta

Raskrinkan je 22-godišnjak iz osječkog kraja koji je drogu naručivao internetom, tzv. darknetom. Stiglo mu je tako nekoliko “pošiljki”, a klikao je po “mišu” i naručivao ih je još od srpnja prošle godine. Prvi je to put, pak, da je u Slavoniji uhićen diler koji je drogu kupovao u virtualnom svijetu, opušteno zavaljen u udobnom naslonjaču u svom domu. Takve “akcije” još uvijek su relativna novost u Hrvatskoj, iako uzimaju sve više maha. I uhićenih je, barem koliko je poznato, ukupno tek nekoliko u našoj zemlji.

Prate cijeli sadržaj neta

– Kupovao je amfetamine, “speed” i MDMA, te marihuanu, i to isključivo za preprodaju. Plaćao ih je u digitalnoj valuti, “bitcoinima” – izvijestio je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske. O koliko je “robe” riječ, nije otkrio, kao ni odakle je stigla. Mladić je predan pritvorskom nadzorniku.

– Policija mora slijediti trendove i ići u korak s tehnologijom, a postiže se to edukacijom i međunarodnom suradnjom policijskih agencija. Pratimo, dakle, i naručivanje droge internetom – poručio je Premec. Nisu, pak, odali ni jesu li mladog dilera presreli na internetu, ili su ga prvo uhvatili u stvarnome svijetu. No, ako su ga pronašli preko računala, morali su, stava su upućeni, imati jaku “vezu” izvan naše zemlje. Ravnateljstvo policije, naime, oformilo je već prije ekipu zaduženu za praćenje zločina na darknetu, a ona usko surađuje s Interpolom i FBI-jem. Policije u razvijenijim, europskim zemljama posjeduju visokotehnološke alate koji kopiraju doslovce cijeli sadržaj na toj tamnoj strani interneta.

Poanta darkneta je, inače, da korisnici ostaju anonimni, a mogu na njemu činiti što god ih volja.

– I ubojstvo se može naručiti, platiti ga bitcoinima i prepustiti sve u ruke profesionalcima, postoje stranice baš za to. Razvijena je cijela mreža preprodaje organa. Gotovo sve što u kriminalu postoji, može se odraditi na darknetu, ali na prvom su mjestu trgovina drogom i oružjem, jer za njih je najviše zainteresiranih – pojašnjava nam Alen Delić, stručnjak za računalnu sigurnost iz zagrebačke tvrtke Diverta.

Darknet je anoniman

Usto, prostranstvima darkneta može pristupiti svatko, a upotreba je prilično jednostavna.

– Na Wikipediji je opisano što je to, a postoje i vodiči za pronalazak – dodaje naš sugovornik.

“Poslovi” se ondje plaćaju u bitcoinima, kriptovaluti koja na tržištu ima svoju vrijednost i može je se zamijeniti novcem. I njezina je najveća prednost što je – sve anonimno.

>> Vodimo vas na internet kakav dosad niste poznavali! Digitalno podzemlje krije i tržište atentata

Komentara 7

IV
Ivana2016
13:21 29.01.2017.

Eto, već vam je članak objasnio kako poceti

IL
ilijan
13:28 29.01.2017.

Sve je anonimno dok ne postane javno... A postane, što svjedoči priča Osječanina koji sada klavir svira. Prste dalje od kriminala i nitko ti neće ništa.

Avatar navijač
navijač
10:49 30.01.2017.

Deep web i njegov dio Dark web su prepuni ciber policije i više nisu sigurni kao prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije