Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
norveška

Ubojica s Utøye Anders Breivik i službeno optužen za terorizam

Ivan Šuker
Foto: Patrik Macek
1/2
07.03.2012.
u 16:32

Tužiteljstvo će tražiti smještanje u psihijatrijsku ustanovu ako i druga pretraga pokaže da je Breivik neuračunljiv

Anders Behring Breivik, norveški antiuseljenički ekstremist koji je u srpnju prošle godine ubio 77 ljudi, i službeno je optužen za terorizam i ubojstvo s predumišljajem, prenosi Reuters.

Breivikovi su odvjetnici u srijedu stigli u zatvor u okolici Osla u kojemu se nalazi njihov klijent kako bi ga, u skladu s norveškim zakonima, izvijestili o optužnici prije nego što ona bude obznanjena javnosti.

Breivik je svoje žrtve ubio u dva navrata – osmero ih je poginulo u bombaškom napadu na zgradu vlade u Oslu, a 69 članova podmlatka Laburističke stranke, uglavnom tinejdžera, ubio je nekoliko sati poslije u kampu na otoku Utøyi. Breivik je zločin priznao, a počinio ga je motiviran svojim uvjerenjima usmjerenima protiv useljenika, poglavito onih muslimanskog podrijetla i islamske vjeroispovijesti.

Tužiteljstvo je prošlog tjedna najavilo da će tražiti kaznu u obliku psihijatrijskog nadzora, ali samo ako druga pretraga potvrdi rezultate prve i pokaže da je Breivik neuračunljiv. U suprotnome tražit će maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, uz mogućnost produženja kazne u slučaju opasnosti od ponavljanja zločina.

Komentara 2

OB
-obrisani-
19:10 07.03.2012.

kad ce bre iveku yusipovicu biti sudenje zbog ZAMP-a

OR
orisis
22:38 07.03.2012.

ovome treba javno kamenovanje a ne21 godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije