Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin u Britaniji

Ubojica političarke Jo Cox je bio član globalne mreže nacista

Jo Cox shootingPreviously unreleased photo dated 12/05/15 of Labour MP Jo Cox, who has been shot in Birstall near Leeds, an eyewitness said.Yui Mok Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/PIXSELL
1/4
18.06.2016.
u 12:24

Politički potres na Otoku prije referenduma o Brexitu nakon ubojstva Jo Cox, laburističke političarke koja se zalagala za Britaniju u EU

Thomas Mair, koji je u četvrtak u Zapadnom Yorkshireu u Britaniji prvo pucao u laburističku političarku Jo Cox (41), zagovornicu otvaranja granica imigrantima i izbjeglicama te ostanka Britanije u EU, a potom je izbo nožem, kupio je upute za izradu pištolja od američke neonacističke skupine National Alliance (NA).

No veza Maira (52), koji je navodno pri napadu vikao “Britain First”, što je naziv britanske nacionalističke stranke koja se ogradila od ubojstva, i američke skupine NA koja se zalaže za dominaciju “čiste, bijele rase” tu ne prestaje – tijekom godina Britanac je potrošio 620 dolara (više od 4100 kuna) na njihovu literaturu koja promiče nadmoć bijele rase.

Neodgovorna retorika

Tu su nam informaciju – kao i dokumente koji potvrđuju kupnju, a koji datiraju iz razdoblja od 1999. do sredine prošlog desetljeća – potvrdili iz američke organizacije SPLC-a (South Poverty Law Center), skupine pravnih stručnjaka koja aktivno neonacističke i ekstremističke skupine (tzv. hate groups) u SAD-u. – Mair je dugi niz godina podržavao skupinu National Alliance, koja je nekada bila glavna neonacistička skupina. Detalji o povezanosti dostavio nam je izvor koji ima uvid u dokumente skupine NA – kazali su nam iz SPLC-a, čiji je čelnik Richard Cohen prije godinu dana za Večernji govorio o “porastu broja ekstremističkih skupina” te istaknuo kako ih je u SAD-u čak 784. National Alliance je jedna od njih, ali u SAD-u djeluje i ogranak slične južnoafričke skupine The White Rhino Club, s dodatnom agendom borbe protiv “ekspanzije islama”, s kojom su također neki povezali Maira.

Uz ove informacije slaže se slika oko čina koji je ostavio Britaniju, a i šire, bez riječi. Ubojstvo laburističke političarke, zagovornice imigracije, ali i ostanka Britanije u EU, dogodilo se kad je kampanja oko Brexita (izlaska iz EU), a u kojima je imigracija bila jedna od glavnih tema, dosegla vrhunac, o čemu svjedoči politički strateg laburista iz vremena Tonyja Blaira Patrick Diamond. No imigracija je platforma koju eksploatiraju britanski političari, poput lidera Stranke nezavisnosti (UKIP) Nigela Faragea, zagovornika Brexita, bilo da je riječ o sotonizaciji imigranata iz EU država ili pak sada iz Afrike i s Bliskog istoka, čemu su dodatnu emotivnu težinu dali teroristički napadi ISIL-a.

– Ovo je ubojstvo izazvalo potres u britanskoj politici. Jako je teško sada prognozirati kakve će posljedice imati – kaže Diamond.

Zasad su kampanje za referendum sazvan za 23. lipnja stale, no njihov se nastavak očekuje već danas. Kontekst ubojstva daje razmišljati o odgovornosti ne samo Maira – iako jest riječ o individualnom činu osobe koja, bez namjere za stigmatizacijom, ima povijest psihijatrijskih problema – već i političara, njihove retorike i odgovornosti za atmosferu u društvu. Jer Mair nije živio u izolaciji, kako kaže britanski politički novinar i komentator Alex Massie.

Sve za glasove

– Ne, nije Farage odgovoran za ubojstvo niti je krivac kampanja za Brexit. Ali su odgovorni zbog načina na koji su predstavljali argumente. Kad raspirujete bijes, ne možete se čuditi kad se ljudi razljute. Povratka nema, ne možete sada reći: Hej, stari, pa nisi nas trebao uzeti ozbiljno, pa sve je to samo politička igra, strategija za dobivanje glasova. Kad predstavljate politiku kao pitanje života i smrti, kao pitanje nacionalne opstojnosti, nemojte se čuditi ako neki to doslovno shvate – kaže Massie te poručuje: – Ne, niste ga natjerali da to učini, ali niste ga ni zaustavili.

>>Zastupnica Laburističke stranke Jo Cox preminula nakon pucnjave

Komentara 13

DA
Darko22
22:08 18.06.2016.

1. Tvrdnja da je vikao "Britian First" je opovrgnuta, što možete lako pronaći ako upotrijebite google, a osoba koja je "Svjedočila"( čitajte lagala) je bio musliman, i mislim da to već samo za sebe dovoljno govori. 2. Novo anketiranje jee je pokazalo da je potpora za ostanak Britanije u EU opala sa 40 na svega 32 % NAKON ovog incidenta, tako da su Englezi vidjeli kroz laži i manipulacija medija koji su smrt ove jadne žene pokušali pretvoriti u političko oružje i propagandu kako bi ocrnili BREXIT pokret. Barem malo profesionalnog novinarstva i informiranja bi vam dobro došlo Večernji list

ZI
zimerman
20:21 18.06.2016.

Ne postoji globalna mreza nacista , da postoji nebi muslimani naseljavanje I preuzimali totalno sve u Europi I Americi .

HH
helgin@hogar
15:41 18.06.2016.

tako treba, pa ce iduci politicar razmisliti prije nego sto bude zagovarao izdaju nacionalnih interesa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije