Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrtna kazna

Ubojica Lee Gardner smaknut strijeljanjem u Utahu

lee gardner
AFP
18.06.2010.
u 09:32

Gardner (49) je treći osuđenik na smrt koji je strijeljan u SAD-u u zadnje 33 godine.

Dvostruki ubojica Ronnie Lee Gardner rano jutros smaknut je strijeljanjem u saveznoj američkoj državi Utah. Gardner (49) je treći osuđenik na smrt koji je strijeljan u SAD-u u zadnje 33 godine, prenosi CNN.

Gardner je 1985. osuđen na smrt zbog ubojstva odvjetnika Michaela Burdella, tijekom suđenja za ubojstvo koje je počinio 1984. Na izvršenje kazne čekao je 25 godina, a strijeljanje je sam izabrao. Prema zakonu, mogao je birati između smaknuća injekcijom i strijeljenja. Država Utah je 2004. ukinula strijeljanje kao oblik izvršenja smrtne kazne, ali se taj zakon nije mogao retroaktivno primijeniti na Gardnera koji je ranije osuđen. Od 49 pogubljenja osuđenika na smrt u Utahu u posljednjih 160 godina, 40 je izvršeno strijeljanjem.

Prije smaknuća Gardner je pojeo posljednju večeru koja se sastojala od odreska, jastoga, gaziranog soka, pite od jabuke i sladoleda od vanilije. Vrijeme prije izvršenja kazne kratio je gledanjem "Gospodara prstenova" i čitanjem romana "Božanska pravda", a posjetio ga je i biskup mormonske crkve.

Samaknuće je puškama obavio peteročlani streljački vod. Četiri od pet pušaka bile su napunjene bojevim streljivom, a jedna školskim streljivom. Tako nitko od petorice koji su pucali u Gardnera ne zna sa sigurnošću da ga je baš on ubio, prenosi BBC. Streljački vod pucao je na Gardnera s udaljenosti od sedam metara, kroz puškarnicu u zidu.

Gardner je smaknut zavezan u crnu metalnu stolicu s kapuljačom na glavi i bijelom metom na prsima.  

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
22:56 19.06.2010.

A kritizira se kineze da su nehumani ....... a ovi su kao sada s nama best buddies, ... zaista znamo izabrati best buddies-a ...... nema šta ....

MM
Mladen Miletić
10:53 18.06.2010.

Kod nas nema toga kod nas je kazna - BOSNA ! Ljepo je (za nekoga) i sgurno biti Balkanac bolje nego Amerikanac !

RI
Riznica
15:33 18.06.2010.

Znaci 20% ga nije ubio sa sigurnoscu... Koje licimjerstvo !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije