Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA A. Heruc (55) osuđena na šest godina zatvora

Ubiti na spavanju - nije podmuklo!

03.01.2009.
u 17:43

ZAGREB – Križevčanka Ankici Heruc (55), koja je 5. travnja 2006. godine sjekirom ubila svog bivšeg supruga Đuru Heruca (57) dok je spavao, Vrhovni sud povećao je zatvorsku kaznu na koju je bila osuđena sa 4,5 na 6 godina.

Teško socijalno stanje
Umirovljena zaposlenica PIK-a s pokojnikom je živjela u zajedničkoj kući u teškim socijalnim uvjetima. Pokojni je, kako su svjedočili susjedi, bio alkoholičar i često je tukao bivšu suprugu, s kojom je i nakon rastave živio u istom kućanstvu, pa je policija pet puta u razdoblju od proljeća 2002. do prosinca 2003. intervenirala u obiteljskoj kući Herucovih zbog sukoba i fizičkog nasilja.

A. Heruc je 17. listopada 2006. nepravomoćno osuđena na 4,5 godine, jer je bivšeg supruga ubila s tri udarca sjekirom dok je spavao na kauču. U kaznu joj je uračunano oko mjesec dana provedenih u pritvoru iste godine. Okrivljena se na presudu žalila, smatrajući da se radilo o ubojstvu na mah, no tužiteljstvo je tvrdilo da je bila riječ o “ubojstvu na krajnje podmukao način”.

Vrhovni sud nije uvažio argumente optužene, zaključivši da se niukom slučaju nije moglo raditi o ubojstvu na mah.

Zajedno, a rastavljeni
Toga dana, naime, kao ni prethodnog dana, nije bilo zlostavljanja od pokojnika, što bi okrivljenu dovelo u stanje teške razdraženosti bez njezine krivnje. Vrhovni sud pak nije našao ni elemente podmuklog ubojstva, kako je tvrdilo tužiteljstvo, jer je za to djelo potrebno zlorabiti nečije povjerenje. Otkako su se 1981. razveli, supruzi su, prema svjedočenjima, živjeli u vrlo jasnoj atmosferi obostrane mržnje. On ju je fizički zlostavljao još otkako su se vjenčali, ona mu nakon rastave nije kuhala, a on nije radio u polju. Sin okrivljene kazao je da zajednički život nije postojao, osim činjenice da borave u istom objektu. Psihijatar je naveo da je okrivljena zapala u krizno stanje s osjećajem “gubitka tla pod nogama”, nakon što je izgubila spor protiv supruga.

To što je supruga zatukla na spavanju - sud je okrivljenoj uzeo kao otegotnu okolnost, a kao olakotne okolnosti uzeo je u obzir njeno priznanje, kajanje i dugotrajno zlostavljanje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije