Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO U ATENI

Ubijeni vođa škaljarskog klana imao i hrvatske dokumente, platio ih 3500 eura

Igor Dedović, hrvatska putovnica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Screenshot
1/2
20.01.2020.
u 09:20

Hrvatske putovnice već desetljećima predstavljaju slamku spasa za kriminalce iz regije jer im omogućuju lakši ulaz u zemlje Europske unije, pogotovo u situaciji kad ih traže njihove države.

U velikoj policijskoj akciji u studenome prošle godine hrvatska policija uhitila je više od trideset članova skupine koja je krivotvorila putovnice za kriminalce, među kojima su članovi crnogorskih i srpskih kriminalnih klanova. Smatra se kako je hrvatsku putovnicu imao i Igor Dedović kojeg su ubili jučer u Ateni.  

Naime, krajem 2018. godine Dedović je preko bivšeg policajca, koji je uhićen u studenome 2019. godine, pokušao doći do hrvatskih dokumenata po cijeni od 3.500 eura. Pripadnici kriminalne skupine izvukli su iz sustava MUP-a podatke o osobama na čije je ime Dedović trebao dobiti hrvatske dokumente, a zatim su u njegovo ime predali taj zahtjev u Policijskoj upravi zagrebačkoj, javlja Telegram. 

Policijska akcija

Podsjećamo, u velikoj policijskoj akciji u studenome policija je privela 49-godišnjeg Nusreta Seferovića za kojeg se sumnjalo da je predvodio skupinu koja je nabavljala i izrađivala putovnice za pripadnike zemunskog klana, kao i pripadnike škaljarskog i kavačkog klana koji su u sukobu.

Pretres kuće u policijskoj akciji krivotvorenja dokumenata

U studenome prošle godine policijsku akciju komentirao je i sam ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je pak istaknuo tada da akcija u kojoj je, zbog nabave hrvatskih dokumenata "stranim kriminalnim skupinama", uhićeno i nekoliko osoba iz policijskog sustava potvrda "politike čišćenja vlastitih redova"

– Radi se o akciji, kako mi je kazao glavni ravnatelj policije, koja se priprema već dulje vrijeme. Uhićeni su pripadnici domaćih skupina koje su surađivale sa stranim kriminalnim skupinama. Čestitam policiji na odlično obavljenom poslu – kazao je tada Božinović.

Pokazalo se da je ta skupina bila podijeljena u dvije manje grupe. U prvoj grupi bilo je dvadesetak ljudi, među kojima je, baš kao i u drugoj skupini, bilo nekoliko policajca, a osnovni zadatak bio im je izrađivati putovnice na temelju podataka iz policijskoga informativnoga sustava. Policajci bi pronalazili identitete hrvatskih građana koji bi bili pogodni da se na njihovo ime izrade lažni dokumenti te ih zatim prosljeđivali ostatku grupe čiji bi članovi te dokumente zatim i izrađivali. Drugi dio ove skupine, u kojem se nalazilo desetak ljudi, bio je zadužen za izbjegavanje policijskih kontrola na graničnim prijelazima.

Hrvatske putovnice već desetljećima predstavljaju slamku spasa za kriminalce iz regije upravo jer ima omogućuju lakši ulaz u zemlje Europske unije pogotovo u situaciji kad ih traže njihove države. Jedan od možda najpoznatijih primjera je Miloš Radonjić, pripadnik kavačkog klana kojeg je hrvatska policija uhitila prošle godine u Slavonskom brodu nakon što je u Novoj Gradišci podnio zahtjev za izdavanjem nove putovnice na temelju krivotvorenih dokumenata

Masakr u samom srcu Atene

Jučerašnja likvidacija Igora Dedovića i Stevana Stamatovića samo je još jedan podsjetnik krvavog rata između škaljarskog i kavačkog klana koji se vodi između dvije skupine kriminalaca od 2014. godine kad je nestalo oko 200 kilograma kokaina. 

Stevan Stamatović bio je vođa Zagoričana, kriminalne skupine iz Podgorice koja je blisko surađivala sa škaljarskim klanom.  U trenutku kad je bio ubijen, Stevan Stamatović bio je u bijegu zbog sumnje da je umiješan u ubojstvo Aleksandra Stankovića, poznatog i pod nadimkom Sale Mutavi. 

Igora Dedovića smatralo se jednim od vođa škaljarskog klana. Za njime je crnogorska policija raspisala 2019. godine međunarodnu tjeralicu zbog pokušaja ubojstva dvoje ljude i on se od tada nalazio u bijegu. Srpski istražitelji povezivali su Dedovića s krijumčarenjem tone kokaina koji je pronađen u Crnom moru. S obzirom na to da su i Dedović i Stamatović bili u bijegu u trenutku kad su bili ubijeni, tek se treba otkriti čiju su putovnicu koristili za neometano putovanje po Grčkoj.
 

Komentara 27

Avatar nosac
nosac
09:56 20.01.2020.

tko jer u hrvatskoj u zatvoru radi mafijaških dokumenata ?

IB
ibiza
10:13 20.01.2020.

e tome trebaü stati na kraj , zbog toga smo svi isti u Svici Njemackoj i drugim zapadnim drzavama , kada znaju da se poutovnice kupuju a sada treba utvrditi gdije je izdata i jebatim mamicu kada se moram takoo izrazit ,znaci da nasi cinovnici se mogu podkupiti , dno dna ...

Avatar southman
southman
10:31 20.01.2020.

Naučili od doživotnog predjednika koji ih je davao npr. Carlosu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije