Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice Brexita

Ubijena novinarka – uvod u novi rat u Sjevernoj Irskoj?

ubijena novinarka Lyra McKee u Sjevernoj Irskoj
Foto: REUTERS
1/5
20.04.2019.
u 18:45

Organizacija Nova IRA preuzela je odgovornost za napad. Oni zagovaraju nasilje zbog uspostavljanja granice na irskom otoku

London i Bruxelles možda ne znaju kako će doista izgledati Britanija nakon Brexita, no sjevernoirski republikanci to svakako da – sve su dobro razradili. Bar što se sjevernog dijela irskog otoka tiče. Naime, prilično je izgledno da će se ovaj dio Velike Britanije ponovno vratiti u stanje neprestanih napetosti i sukoba između unionista, koji su za ostanak u Velikoj Britaniji i lojalnost britanskoj kruni, te republikanaca, koji žele ujedinjenje otoka i priključenje Sjeverne Irske Republici Irskoj.

Ustanak na Uskrs

Njihovi odnosi bili su relativno smireni posljednjih desetak godina od trenutka kada je potpisan Good Friday agreement, odnosno sporazum iz 1998. kojim je IRA položila oružje i raspustila svoje postrojbe oslanjajući se na činjenicu kako granica između Republike Irske i Sjeverne Irske kao i da ne postoji s obzirom na to da su dvije države unutar Europske unije. No Brexit mijenja sve. Upravo granica koja se proteže irskim otokom jedno je od najspornijih pitanja oko kojeg se lome koplja zbog Brexita, a sve je izglednije kako će se sve vratiti na staro, a krv ponovno poteći ulicama Belfasta i ostalih sjevernoirskih gradova.

Dokaz je toj tvrdnji i incident od četvrtka navečer kada je u sjevernoirskom gradu Derryju ubijena dvadesetdevetogodišnja novinarka Lyra McKee, inače jedna od “mladih novinarskih nada” sjevernoirske medijske scene. Ona je ustrijeljena metkom kada je na grupu policajaca, pokraj koje je stajalo nekoliko novinara, zapucao maskirani napadač iz automatskog oružja. Policija i hitne službe nalazile su se na ulicama grada zbog velikih prosvjeda koji su izbili nekoliko sati ranije kada su simpatizeri republikanaca počeli bacati Molotovljeve koktele na policijska vozila. Povod za napad bio je pak pokušaj od nekoliko sati ranije kada je britanska policija pokušala provesti racije i upade u domove sjevernoirskih katolika pod izlikom da traže oružje i streljivo koje bi moglo biti upotrijebljeno u novom “ustanku” koji su, tvrde Britanci, republikanci planirali izvesti tijekom Uskrsa obilježavajući tako i 75. godišnjicu ustanka protiv britanske krune.

Foto: REUTERS

Policajci su pokušali pomoći ranjenoj novinarki, prenijeli su je u vozilo i odvezli do bolnice, no podlegla je ranama, potvrdili su u britanskoj policiji.

Odgovornost za ovaj napad preuzela je Nova IRA (New IRA), do prije godinu dana relativno nepoznata organizacija koja očito zauzima mjesto koje je IRA ispraznila svojim raspuštanjem. Politička stranka Saoradh koja je, prema svojem programu, bliska ciljevima IRA-e ustvrdila je kako cijela odgovornost za ovaj napad zapravo leži na “britanskoj kruni i njenim snagama”.

Prema njihovoj izjavi, smrt mlade novinarke splet je okolnosti i nenadan i neplaniran tragični događaj.

Na ulicama Derryja, u isto vrijeme kada je poginula i novinarka, koja je pisala za nekoliko novina, bjesnio je gotovo pravi rat. Bačeno je više od pedeset Molotovljevih koktela, spaljen je cijeli niz vozila, a situacija je bila potpuno izvan kontrole. Iako je šira javnost za Novu IRA-u doznala tek prije dvije godine, ova je skupina aktivna još od 2012. kada se ujedinilo nekoliko grupacija republikanskih Iraca koji su se protivili mirovnom procesu između katolika i protestanata.

Glavno uporište upravo im je u Derryju, tijekom nemira u Sjevernoj Irskoj vjerojatno najnasilnijem, i uz Belfast, najopasnijem sjevernoirskom gradu. Posebno su postali aktivni u posljednje dvije godine, nakon referenduma o Brexitu, kada je postalo jasno da će između Republike Irske i Velike Britanije uskoro biti postavljene granične kontrole. Početkom ove godine Nova IRA postavila je i detonirala eksploziv u automobilu parkiranom na ulici u Derryju, nekoliko mjeseci prije toga Molotovljevim koktelima zasuli su policijska vozila. Početkom prošle godine smaknuli su pak nekoliko simpatizera britanske krune i zatvorskih čuvara. Britanska policija u Sjevernoj Irskoj od tog trenutka provodi intenzivne potrage za oružjem kojim se Nova IRA koristi, a do sada su zaplijenili i velike količine streljiva i automatskog oružja te određenu količinu eksploziva.

Većina ipak protiv nasilja

Sve ovo prilično jasno govori kako se može očekivati razbuktavanje novih nemira kada se jednom Velika Britanija odvoji od Europske unije. Sean Feinn, vodeća politička stranka sjevernoirskih katolika i republikanaca koja je svojedobno bila “političko krilo” nekadašnje IRA-e, tvrdi kako nasilju nema mjesta te da je potrebno održati mirovni proces. Sličan je stav i irskog premijera Vardakara, kao i većine republikanskih i unionističkih političara na području Sjeverne Irske. No politički govori i pozivi na mir nisu uvijek učinkoviti, a njihov rezultat vjerojatno na području Sjeverne Irske neće imati pretjerano velikog učinka.

Većina stanovnika Sjeverne Irske danas želi miran suživot i odbijaju nasilje, no ekstremista ima i s jedne i s druge strane. Procjena je obavještajnih službi kako će gotovo dojučerašnja razina mirnog, normalnog života uskoro biti prošlost. Prijete novi sukobi između katolika i protestanata, odnosno između republikanaca i unionista, no samo je veliko pitanje hoće li oni ostati na razini pojedinačnih incidenata ili će se rasplamsati u velik, otvoreni rat.

VIDEO Eksplozija auto-bombe u Sjevernoj Irskoj

Komentara 11

DU
Deleted user
19:19 20.04.2019.

Ubijena je bila novinarka - autor ovog članka manje! Za nju je stvarno šteta.

GI
giannimichelis
19:03 20.04.2019.

Sean Feinn? 75. godišnjicu ustanka? Ko vam dade diplomu...

Avatar Danfanielleonard
Danfanielleonard
19:13 20.04.2019.

Pozdrav iz Irske. Evo "granate lete na sve strane" Clanke vam pisu djeca od 19 godina kojima je jedino inozemstvo Gardaland. Toliko o strucnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije