Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločini kod sinja

'Mladić je ubijao zarobljene, minirao Peruću, a nismo ga ni optužili!'

Ratko Mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
23.11.2017.
u 09:15

Sinjani nakon presude: Svaka kazna osim doživotne bila bi neprihvatljiva. Nema kazne za ono što je Ratko Mladić napravio, ni da je smrtna

Zločini koje je počinio general Mladić na sinjskom ratištu su nezapamćeni. Ubijanje ratnih zarobljenika, rušenje brane Peruća, paljenje civilnih objekata, granatiranje crkava... Žao mi je što nije odgovarao za te zločine, a pogotovo za one u Nadinu i Škabrnji – kaže Zdravko Škarpa, zapovjednik 126. sinjske bojne u vrijeme miniranja brane na Perući.

Mladića pamti od 1991. godine kada je bio zapovjednik 2. bojne 4. brigade. S Mladićem je dogovorio razmjenu pet zarobljenih njihovih vojnika za naših 15 gardista.

– Sve je bilo dogovoreno, ali Mladić je na razmjenu doveo tenkove koji su počeli pucati po nama. Mi smo njihove vojnike doveli žive, a oni su ubili trojicu naših, ratnih zarobljenika, momke od 20-ak godina – s tugom kazuje Škarpa kojega je tada Mladić zarobio i odveo u kninski zatvor. Za Mladića kaže da nikada nije ni želio pregovarati, već je jedino htio da se njega sluša.

Ratko Mladić
1/17

– Užasan zločin dogodio se 1993. godine, kada sam bio zapovjednik 126. brigade i kada je oslobođena brana Peruća. Mladić je osobno naredio njezino miniranje pri povlačenju. O tome postoji audiosnimka – kaže Škarpa. Postoji i videosnimka ratnog snimatelja Petra Malbaše, također Sinjanina, u kojoj mu Mladić u kameru izgovara: “Brana je minirana, a vi znate da sam ja vojnik, vučem poteze da matiram protivnika. Znate da je miniran i Maslenički most, a znate što ja napravim da je efikasno, potezi su vrhunski izvedeni, energično i odlučno. Ja kontroliram situaciju u Dalmaciji.” Malbaša je snimao pregovore kada su s Mladićem pregovarali general Petar Šimac, Jerko Vukas i Ivo Čović.

– Bio je bahat i arogantan, svojim nas je razmetljivim ponašanjem htio prestrašiti – kaže Malbaša kojem se, ostalo je zabilježeno na filmskoj vrpci, Mladić više puta obraćao. Čak mu je rekao da, kada oni uđu u Sinj, označi kuću “crvenim krstom” pa će je čuvati.

– Dobro je razumio kameru i vodio računa o svom nastupu. Izgledalo je da štiti interese svoje vojske, a zapravo je već počinio stravične zločine za koje ni do danas nije odgovarao jer naša domovina Hrvatska nikad protiv njega nije podignula optužnicu. Tužno! – kaže Malbaša. U Sinju su svi jednodušni – doživotna kazna zatvora za Mladića bila je jedina moguća. – Svaka kazna osim doživotne bila bi neprihvatljiva – kaže Dražen Delić.

– Nema kazne za ono što je napravio, ni da je smrtna – smatra Kruno Perić. – Žao mi je što mu mi nismo sudili – napominje Mara Pavić. Tako misle svi Sinjani.

Ratko Mladić
1/10

Komentara 17

BA
Barba1980
09:33 23.11.2017.

Nažalost vrlo malo se radilo u otkrivanju počinitelja ratnih zločina koji su učinjeni nad Hrvatima dok je svaki hrvatski zločin detaljno istražen.Primjerice za zločine u Osijeku jedino je suđen Branimir Glavaš, za zločine u Sisku jedino je suđen Đuro Brodarac a nitko od srpskih agresora ??? Mislim da to nije bilo slučajno jer se kroz takav način željelo izjednačiti krivnju i provući tezu o ''bratoubilačkom građanskom ratu''!

KA
Kantarusa
09:45 23.11.2017.

Mesic I Josipovic suu se pobrinuli za to da do toga dode .

Avatar mama mia
mama mia
11:30 23.11.2017.

Mladić je ZD i šire bio spreman

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije