Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PSIHIJATRIJSKA ANALIZA Dr. Vladimir Gruden o tome zašto mladi ubojice postaju sve okrutniji

Ubijaju zbog uzbuđenja i adrenalina

Luka Obrovac
import
16.03.2007.
u 19:25

ZAGREB Sve veća liberalizacija i demokratizacija društva te urušavnja sustava vrijednosti, jedan su od razloga, smatra psihijatar Vladimir Gruden, sve brutalnijih zločina koje čine maloljetnici ili mlađi punoljetnici.

Danas se smatra kako je moderno da svatko ima svoja prava te da se ta prava štite, no nitko nema obveze. To se prije svega odnosi upravo na mlade, koji poput odraslih nemaju nikakvog uporišta u društvu, ne cijene i ne poštuju ni druge ni sebe.

Sustav vrijednosti u društvu odavno je urušen, a kad nemate oslonac ili neko uporište, tada imate ovo što mi imamo danas. Uz to, nemojte zaboraviti da su mladi svakodnevno izloženi drogama, alkoholu i medijskom senzacionalizmu. Više nije bitna informacija, već kako će se ona prodati i pritom se ne razmišlja o posljedicama kaže Gruden.

Iako zločini kao što je onaj riječki zbog brutalnosti i dobi počinitelja šokiraju javnost, Gruden smatra da svi oni koji učine takvo što vrlo dobro znaju što rade.

Koliko god to nekom bilo čudno, mladi katkad zločine čine iz čiste dosade i radi uzbuđenja, adrenalina. Njima pritom ne treba neki poseban motiv, i upravo zbog toga njihovi zločini znaju biti neshvatljivi. No oni su svjesni posljedica, znaju da će ići sucu, mediji će o njima pisati, znaju da im slijedi zatvor...

Sve ih to na neki morbidan način uzbuđuje jer su u središtu zanimanja. S te se strane može promatrati i brutalnost koju iskazuju jer brutalnost nije ništa drugo do čin agresije, koja je pak čisti adrenalin kaže Gruden.

Iako je prema policijskim statistikama u posljednjih desetak godina među ubojicama bilo samo 3,64 posto maloljetnika, stručnjaci smatraju da će takvih ubojstava biti sve više. Jer, na scenu stupa generacija mladih koji su prve godine djetinjstva proživjeli po skloništima.

Strahote rata nedvojbeno su ostavile tragove na krhkoj dječjoj psihi. Takvom se djecom nitko nije bavio kad je bilo vrijeme, a danas se svi čude kad netko takav završi u crnoj kronici jer je počinio grozomoran zločin.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije