Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda internetskom trolu

'Ubij, zakolji': Mladiću iz Zagreba prijeti zatvorska kazna jer je vrijeđao na Facebooku

Romana Taylor
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
25.10.2019.
u 22:17

Zbog poticanja na nasilje i mržnju prema transrodnoj osobi mladiću izrečena uvjetna osuda na šest mjeseci zatvora

Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Jasna Rađenović zaprijetila je internetskom trolu Nikoli G. (23) sa šest mjeseci zatvora ako u roku od dvije godine od pravomoćnosti odluke učini novo kazneno djelo. Mladić, inače dosad nekažnjavan, sa svog Facebook profila je ispod teksta na portalu 24 sata o svakodnevnom životu u strahu transrodne dizajnerice Romane Taylor pod naslovom: “Romanu opet pretukli: više ne brojim udarce, jako sam loše”, dodao komentar: “Ubi, zakolji da Romana ne postoji”.

Presuda je važna jer bi mogla odvratiti trolove od pisanja mrziteljskih i primitivnih komentara, u kojima ne prezaju ni od poticanja na nasilje prema drugačijima od sebe.

Koštalo ga 500 kuna troška

Trol, inače mlađi punoljetnik, u travnju 2017. prema kaznenom nalogu svojim je komentarom počinio kazneno djelo “javnog poticanja na nasilje i mržnju” prema pripadnici skupine zbog njezina rodnog identiteta. Obvezan je nadoknaditi i troškove kaznenog postupka od 500 kuna.

Sutkinja je izdala kazneni nalog temeljem optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, koje je i tražilo izrečenu uvjetnu osudu. U slučaju da nije prihvaćen kazneni nalog, tražili su da se počinitelj osudi uvjetno na osam mjeseci zatvora. Nikola G. branio se šutnjom na prvom ispitivanju. Dizajnerica se požalila u 24 sata zbog nasilja koje trpi kao transrodna osoba, a u posljednjem u nizu od 21 fizičkog napada od udarca je zadobila kontuziju oka i oštećena joj je rožnica.

Facebook je spornu objavu uklonio jer nije u skladu s njihovim standardima. Članak je pogledalo čak 163.000 osoba i Taylor je dobila na stotine komentara podrške uz osude i zgražanje zbog nasilja, dok je vrlo mali dio komentara bio negativno intoniran. Sporni komentar svojim je sadržajem izazvao kod Romane Taylor veliki strah zbog čega je idućih nekoliko mjeseci plaćala privatnog zaštitara jer se nije usuđivala sama izlaziti iz stana. Optuženi mladić i sam je rekao da je pretjerao, a i sud je vodio računa što dosad nikad nije kazneno odgovarao.

Bio je tretiran od Centra za socijalnu skrb zbog lošijeg uspjeha u školi, a stručna osoba preporučila je da se ispriča LGBTI zajednici i uključi u rad humanitarnih organizacija ili u ekološke aktivnosti. Međutim, on te obveze nije ispunio pa je Općinsko državno odvjetništvo lani u ožujku o tome obaviješteno od Centra za socijalnu skrb. Facebook profil Nikole G. novijeg datuma nema spornih objava. Da je postupio po izvansudskoj nagodbi, mladić bi već riješio svoj problem, a ovako sve do 2021. mora voditi računa da ne učini neko kazneno djelo jer mu se u protivnom uvjetna osuda može pretvoriti u bezuvjetnu.

Kukavičke objave

Inače, govor mržnje na internetu veći je problem ne samo kod nas. Premda se to po broju osuda baš i ne vidi, vjerojatno jer žrtve ne znaju ili nisu sklone kazneno progoniti pojedince koji najčešće kukavički, skriveni iza nadimka, objavljuju koješta čega se srame kad im se zaprijeti paragrafima i pravnom državom.

U proteklih pet godina izrečene su 32 osude za javno poticanje na nasilje i mržnju (ne samo preko mreže) i sve su uvjetne, čime se počinitelje dulje vrijeme drži pod prijetnjom zatvorom. Žrtve mogu autora naučiti pameti i tražeći odštetu u parnici.

Komentara 94

WI
wimnieuanneia
23:12 25.10.2019.

Vidim da se brani sloboda govora citateljima, zagarantirana Ustavom Republike Hrvartske, a ja cu ponovito moje pitanje, pa eto tuzite i mene, pa se vidimo na sudu. Dakle moje pitanje u vezi ''pravne'' drzave glasi ; Moze li ona staricaa sto zivi sama dobiti infarkt od straha, kada joj huligan sa Bliskoga istoka upadne u kucu, ili joj se sulja oko kuce po noci, i da li je i njen zivot ugrozen istom mjerom? Dakle, zasto ''pravna drzava ne brani sve gradjane u nasoj zemlji, istom mjerom, nego samo jednu ili pojedine kategorije gradjana?

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
23:18 25.10.2019.

Sorošev stipendist istoričar Tvrtko Jakovina opravdava pokolj 200.000 nakon ww2. Hoće li se i njemu suditi?

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
22:40 25.10.2019.

Ma to su prvenstveno glupi komentari. Da je pobjesnio u nekoj raspravi pa napisao hajde hajde. No, svejedno, čestitke mladiću na NEISPRIČAVANJU lgbt "zajednici"! I ne razumijem zašto je sud to stavio kao ikakav uvijet. Ispričati se mogao samo dotičnoj osobi, a "cijelu zajednicu" tkjb

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije