Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liberalizacija tržišta

Uber zadovoljan, taksisti prijete prosvjedima

Taksi
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
06.04.2018.
u 10:42

Vlada uputila u Sabor Zakon o prijevozu u cestovnom prometu

Vlada je jučer u saborsku proceduru uputila konačni Prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a njime se među ostalim liberalizira tržište taksi usluga. Tako gradovi i općine više neće moći ograničavati broj taksi dozvola na svom području, uz taksimetar za obračun naplate vožnje moći će se koristiti i internet aplikacija, a cijenu vožnje će određivati prijevoznici.

Novo zapošljavanje

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da su uklonjene i dosadašnje prepreke za dobivanje licenci za obavljanje poslova autotaksi prijevoza, a naknade koje su dosad bile neujednačene po gradovima, sada su određene na jednu desetinu prosječne plaće.

– Cijela procedura dobivanja i licenci skratit će se i tako omogućiti novo zapošljavanje u području autotaksi prijevoz – poručio je Butković. U Vladi procjenjuju da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sada oko 3000, što je, smatraju, premalo za Hrvatsku kao turističku zemlju. Očekuju i da će primjenom novog zakona pojeftiniti usluga taksija. Zakon bi trebao biti donesen po hitnom postupku, kako je objašnjeno, do početka turističke sezone kako bi se regulirano taksi tržište na kojem sad posluju nelegalni taksisti. U Uberu kažu da je novi prijedlog zakona pozitivan korak prema modernizaciji prijevoznog sektora te smatraju da će se time hrvatskim građanima pružiti pouzdana, povoljna i sigurna uslugu kao i izbor opcije kretanja kroz gradove. U zakonu nije prošao zahtjev Ubera da njihova usluga bude posebna kategorija prijevoza, no u toj tvrtki mogu biti jako zadovoljni sa zakonom koji je legalizirao njihovu aplikaciju.

Anarhija na prometnicama

Taksisti su pak jako nezadovoljni predloženim zakonom. Tako kažu da nakon dvije godine nelegalnog poslovanja Ubera u Hrvatskoj, Vlada traži da se po hitnom postupku donese novi zakon koji će, kako navode, pod krinkom liberalizacije omogućiti anarhiju na prometnicama i dati odriješene ruke stranim tvrtkama koje ne plaćaju porez u Hrvatskoj. – Ministar Butković će po hitnom postupku do blokade dovesti još tri tisuće obrtnika, a omogućiti poplavu needuciranih vozača i zagušenje već ionako ljeti prepunih ulica u obalnim gradovima – poručio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u.

Taksisti su najavili nastavak svoje borbe pravnim sredstvima, a o mogućim prosvjedima će, kažu, pravovremeno obavijestiti javnost.

Komentara 11

SJ
Sve je uzalud
11:15 06.04.2018.

..........nisam baš za monopol..........................ali recimo da sa svojim privatnim vozilom u Hrvatsku dođe građanin Srbije, Bosne, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, sa znanjem Hrvatskog jezika i Autom regestriranim u Hrvatskoj na tuđe ime..........što je u naravi crni Taksi-čarter..........šta onda..........RASULO..............

CA
Catalonia
11:10 06.04.2018.

Ah,ovi el bahati tj.šahisti su vjecno nezadovoljni,jedino su bili zadovoljni kozda kad su postojali samo oni na trzistu... Oni se stalno bune protiv nekoga... Nebitni su osim sami sebi. Psi laju karavane prolaze.

ST
stefj
10:56 06.04.2018.

Ovo možda pomogne normalizaciji cijena na moru i smanjenju broja ilegalnih taxija. Sigurno će smanjiti korupciju i trgovinu licencama... A što se tiče poreza, danas taksisti utaje više PDVa nego što će ikada bilo koja strana tvrtka platiti poreza na dobit negdje drugdje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije