Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

U Zemuniku počela letačka obuka na helikopterima Bell-206 B

Obuka 24. naraštaja učenika-letača
Foto: HRZ
1/9
05.12.2018.
u 14:58

Voditelj obuke bojnik Rajko Rafael Boban kazao je kako se sa svakim novim obučnim ciklusom događa dodatna 'živost' u eskadrili

U Eskadrili helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u srijedu je počela letačka obuka 24. naraštaja učenika-letača na helikopterima BELL-206B.

- Letačka obuka obuhvaća temeljno, navigacijsko, temeljno instrumentalno, noćno, grupno, napredno instrumentalno, namjensko i temeljno NVG (NVG, Night Vision Googles) letenje, a obuci je pristupilo pet polaznika koji su prethodno uspješno završili temeljnu obuku na avionu ZLIN-242L. Prvi današnji letovi bili su informativnog karaktera u kojima kadeti u pratnji nastavnika letenja po prvi puta doživljavaju let iz kabine helikoptera pri čemu se upoznaju s osnovnim instrumentima, procedurama pokretanja te praćenju rute leta kao i manevara i režima leta - istakli su iz MORH-a.

Voditelj obuke bojnik Rajko Rafael Boban kazao je kako se sa svakim novim obučnim ciklusom događa dodatna “živost” u eskadrili, a pred nastavnicima letenja novi izazov u školovanju još jednog naraštaja vojnih pilota.

Obuka 24. naraštaja učenika-letača
1/15

- Imamo iskusne i iznimno stručne nastavnike letenja koji će na najbolji način prenositi svoja znanja i vještine na kadete. Atmosfera je pozitivna i to je za kadete vrijeme kada su najviše na stajanci i u zraku što svakoga pilota najviše ispunjava i veseli - istaknuo je bojnik Boban. Prvi ”samostalac” izveo je kadet Goran Crnički iz Zagreba koji je s nestrpljenjem čekao polijetanje u predviđenu zonu letenja. - Let je prošao brzo s puno dinamike. Uživao sam - iznio je prve dojmove Kadet Crnički.

Za Mateja Globeka iz Gračaca važna je dobra priprema i koncentracija.

Foto: HRZ

- Nastavnici su vrhunski, dobro smo pripremljeni i radujemo se svakom razdjelu, a kako vrijeme bude odmicalo letovi će biti sve zahtjevniji ali i atraktivniji -  istaknuo je kadet Globek. Mirko Kekez iz Šestanovca također je zaljubljenik nebeskih visina, a prvi let u helikopteru bio je iznad svih njegovih očekivanja.

- Prekrasno je izgledalo, pogled s visine daje jednu novu dimenziju i sliku, slijedi priprema za novi let i naše prve korake u letačkoj obuci -  kazao je kadet Kekez.

>> Pogledajte helikoptere Black Hawk UH-60M

Komentara 4

PR
prajdali100
17:47 05.12.2018.

Po stoti put pitam !!! Što je sa F16 ! Što je sa MLRS 270 ! Zašto zapinje sa modernizacijom HV a Srbija se ubrzano do zuba naoružava .Predsjednica paradira po Sisku !!! Svašta.

Avatar gordi
gordi
17:13 05.12.2018.

sad još kad nam dođu borbeni avioni,haubice su več tu...kad Đaković počne sa proizvodnjom tenkova DEGMAN koje je zaustavio veleizdjnik Mesić ..neka se netko usudi napast ljepu našu

UJ
ujo41
22:59 05.12.2018.

ma pusa tebi u čelo moj bojniče predivnog imena..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije