Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijepljenje diljem Hrvatske

VIDEO Cijepio se doktor Ivić iz Splita, poslao poruku svim Dalmatincima

27.12.2020.
u 17:07

Svi smo mi ljudi, ne treba nikoga osuđivati, ja vjerujem da će se drugi ohrabriti i štiti svoje obitelji i druge cijepljenjem. Ne može se cijepiti onaj tko je u akutnoj bolesti, dodala je Markotić

U Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević ali i u brojnim drugim zdravstvenim ustanovama također je počelo cijepljenje zdravstvenih djelatnika

17:02 -  U popodnevnim satima počela su i prva cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Sisačko-moslavačkoj županiji. U prvoj pošiljci je na područje županije stiglo 390 doza cjepiva.

Djelatnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo su prema prihvaćenom planu cijepljenja najprije cijepili korisnike i djelatnike Doma za starije i nemoćne osobe Sisak i medicinsko osoblje Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Prva osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je primila cjepivo je 91-godišnja korisnica sisačkog Doma za starije i nemoćne osobe Vera Sabljak.

17:01 -  U virovitičkoj Općoj bolnici u nedjelju je protiv koronavirusa cijepljena prva osoba u Virovitičko-podravskoj županiji, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, dr Miroslav Venus.

U Virovitičko-podravsku županiju striglo je 235 doza s prvenstvenom namjerom da se procjepe djelatnici covid odjela Opće bolnice Virovitica, zdravstveni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije i korisnici četiri doma za stare i nemoćne.

„Kao epidemiolog i predsjednik Epidemiološkog društva smatram svojom obvezom da budem među prvima koji će pokazati da nema straha od cjepiva i da svojim primjerom pokažem da je ono neškodljivo, sigurno i učinkovito“, objasnio je dr. Venus.

16:50 -  U Osječko-baranjskoj županiji u nedjelju je počelo cijepljenje protiv koronavirusa, a prva se cijepila dugogodišnja korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Drinskoj ulici u Osijeku, 74-godišnja Ružica Patajac.

Nakon cijepljenja Patajac je izjavila kako se odlučila cijepiti jer prati situaciju u vezi s epidemijom koronavirusa i smatra kako treba slušati savjete epidemiološke struke.

16:34 -  U Splitu se cijepio i prvi liječnik dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju u KBC-u Split 

- Mnogi su umrli. Naš socijalni život je ozbiljno narušen. Dobili smo jedno oružje koje bi nas moglo dovesti do pobjede. Svaki građanin treba uzeti pušku u ruke i cijepiti se. Ne vjerujte onima koji kažu da se ne treba cijepiti. Ovo je testirano cjepivo - ističe. 

Naveo je kako cjepivo nije izvedeno na brzinu jer je cijeli svijet u tome sudjelovao. Poručio je kako kaže 'svojim Dalmatincima' da se cijepe kako bi Dalmacija došla na zelenu kartu. . 

16:30 - Od 9750 cjepiva koliko je stiglo u Hrvatsku, prvih 445 doza Pfizerovog cjepiva stiglo je nešto prije podneva u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije gdje se čuva u posebnom prostoru na primjerenoj temperaturi te će se unutar nekoliko dana distribuirati i provesti cijepljenje. Prva pošiljka cjepiva namijenjena je za cijepljenje najosjetljivijih osoba te je 410 doza namijenjeno za cijepljenje korisnika Domova za starije i nemoćne osobe, a 35 doza za zdravstvene djelatnike iz Županijske bolnice Čakovec i Zavoda za hitnu medicinu.

Od zdravstvenih djelatnika prve osobe koje su se cijepile su medicinska sestra Barbara Kolac, glavna sestra na Odjelu infektologije Županijske bolnice Čakovec. 

"U mojih dosadašnjih preko 40 godina staža kao zdravstvenog djelatnika, korona virus je vrlo nepredvidljiv stoga poručujem svima da se cijepe radi sebe, ali i zato da ne zarazimo druge. Cijela ova godina bila je teška, no ovo cjepivo je svjetlo na kraju tunela. Kao dugogodišnji zdravstveni djelatnik želim istaknuti kako je cjepivo sigurno, potrebno i dobro došlo. Vjerujem kako ćemo njime zaustaviti širenje virusa u cijelom svijetu". 

1/15

Iz Zavoda za hitnu medicinu prvi liječnik koji se cijepio je dr. Mario Horvat koji je kazao kako dosad nije prebolio covid, nezaštićen je što se tiče protutijela. 

"Budući da sam na poslu u svakodnevnom doticaju s potvrđenim covid-pacijentima, jedino što mi jamči da neću oboljeti od Covida-19 je cjepivo. Njime ću steći specifična neutralizirajuća protutijela protiv Sars-Co-2 virusa i neću razviti kliničku sliku bolesti. Procijepi li se dovoljno stanovništva, virus neće imati novog domaćina.“

Prvi cijepljeni štićenici u Domovima za starije i nemoćne osobe su bračni par Sinković, Stjepan i Vasilija. „Cijepili smo se da ne zarazimo ljude oko sebe, cijepili smo se zbog naše obitelji kako bi zajedno mogli provoditi ugodne trenutke. Nismo se bojali jer vjerujemo liječnicima, znanstvenicima i medicinskoj struci“.

Cijepljenje provode djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a mogu ga provoditi i obiteljski liječnici. Cijepljenje prvih osoba obavile su dr. Višnja Smilović, dr. Lidija Vrbanec Megla, dr. Suzana Tarandek Strnad, dr. Renata Kutnjak Kiš, dr. Jelena Krešić i medicinska sestra Lucija Novak.

16:26 -  U Splitu se prvi cijepio Zoran Biluš (78), štićenik doma za starije i nemoćne Split. 

VIDEO: U Splitu se prvi cijepio Zoran Biluš, snimila Slavica Vuković

Taj bivši sportaš rekao je da je dobio puno poziva i čestitiku, posebno od sportaša i iz Kluba Nada. Kaže da nikad gripu nije imao

Željka Karin, ravnateljica splitskog zavoda za javno zdravstvo rekla da je Split dobio 740 doza cjepiva, po 350 ide u taj dom za starije i nemoćne i KBC Split, a 40 ide u hitnu pomoć. Župan Splitsko-dalmatinski najavio da će se i on cijepiti. 

15:55 -  U Osječko-baranjskoj županiji u nedjelju je počelo cijepljenje protiv koronavirusa, a prva se cijepila dugogodišnja korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Drinskoj ulici u Osijeku, 74-godišnja Ružica Patajac.

Nakon cijepljenja Patajac je izjavila kako se odlučila cijepiti jer prati situaciju u vezi s epidemijom koronavirusa i smatra kako treba slušati savjete epidemiološke struke.

Prema podatcima županijskog Stožera Civilne zaštite, u Županiju je stiglo 645 doza cjepiva, od kojih je 485 namijenjeno domovima za starije i nemoćne osobe, a ostatak za zdravstvene ustanove.

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja Mato Lukić izjavio je novinarima kako se očekuje da će u osječkom Domu za starije osobe danas biti cijepljeno 30-tak korisnika, a očekuje se da će svih 250 doza cjepiva, za ovaj dom, biti iskorišteno u iduća dva dana.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić kazala je kako je prva pošiljka cjepiva u cijelosti distribuirana u tri doma za starije i nemoćne u Županiji te u županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć, osječki Klinički bolnički centar (KBC) i Opću županijsku bolnicu Našice.

15:46 -   U Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u nedjelju je stigla prva pošiljka od 315 doza cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech. Koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao je da je dolazak cjepiva važan trenutak, ali i da time problem pandemije nije riješen, već je to početak njegova rješavanja.

"Otvaramo novo poglavlje u borbi protiv pandemije koje će u konačnici rezultirati vraćanjem života u normalu", istaknuo je Koren te zahvalio zdravstvenom sustavu i svim zdravstvenim djelatnicima na nesebičnom zalaganju i trudu koji ulažu svih ovih mjeseci.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla izvijestila je da će se tijekom dana najprije cijepiti korisnici koprivničkog Doma za starije i nemoćne te dio zdravstvenih djelatnika koprivničke Opće bolnice. U ponedjeljak će se cijepiti ostali liječnici i medicinske sestre iz bolnice te korisnici Doma za starije i teško bolesne osobe 'Senior Care' iz Križevaca.

"Prvu pošiljku od 315 doza cjepiva ćemo potrošiti u dva dana. Riječ je o inicijalnim dozama, no svaki će tjedan dolaziti nove količine", poručila je Vadla i zamolila građane, posebno starije osobe i kronične bolesnike da se strpe i da se jave svojim obiteljskim liječnicima zbog rasporeda cijepljenja. Podsjetila je građane da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić istaknuo je kako je 60 doza cjepiva iz današnje pošiljke namijenjeno za koprivničku bolnicu u kojoj će se najprije cijepiti zaposlenici koji rade na covid odjelu, zatim oni u jedinci intenzivnog liječenja sa covid pacijentima i oni koji rade s pacijentima u izolaciji.

"Do sada je oko 50 posto zaposlenika bolnice iskazalo interes za cijepljenje, a pozivam i one ostale da još jednom razmisle koliko je važno procijepiti se i postati otporan na virus kako bismo i na taj način povisili sigurnost zdravstvenog sustava u našoj županiji",  rekao je Devčić, ravnatelj bolnice u kojoj su trenutno hospitalizirane 64 osobe oboljele od koronavirusa od kojih je 14 na respiratorima.

14:27 - Nakon jučerašnje isporuke Hrvatskoj cjepiva danas je i u Vukovarsko – srijemskoj županiji započelo cijepljenje protiv virusa Covid-19, a prvi su se cijepili djelatnici županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Prema riječima ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko – srijemske županije Mate Matića, koji je i načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite, u ovoj prvoj fazi za Vukovarsko – srijemsku županiju osigurano je 395 doza cjepiva.

- Od toga broja 55 cjepiva je namijenjeno za djelatnike zdravstvenih ustanova i djelatnike Zavoda za javno zdravstvo koji su u direktnoj borbi s virusom Covid-19. Preostalih 340 doza cjepiva iskoristiti će se za cijepljenje korisnika u domovima za starije i nemoćne osobe kao i obiteljskim domovima, rekao je Matić.

Foto: Branimir Bradarić

Među prvima u Vukovarsko – srijemskoj županiji cijepila se djelatnica Zavoda za javno zdravstvo Nevenka Kovačević iz Županje. Kazala je kako je sve prošlo dobro, da se dobro osjeća i nada da će tako ostati te da će poslije tri tjedna na procjepljivanje. Ona je tijekom posla bila u doticaju s oboljelima od korona virusa pa je i sama preboljela Covid-19.

Ravnateljica Zavoda za javo zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije Kata Krešić kazala je kako je ovo važan dan u borbi protiv svladavanja pandemije i da on dolazi i dane blagdana. Krešić kaže kako je mogućnost cijepljenja najveće medicinsko dostignuće te da se s cijepljenjem ne štitimo samo osobno nego da se stvara i kolektivni imunitet koji je učinkovit u borbi protiv virusa.

-Dana nam je nevjerojatna mogućnost da u kratko vrijeme od pojave nove bolesti možemo primijeniti cjepivo. Uvjerena sam kako će velika većina građana prepoznati značaj i mogućnost cijepljenja. Kroz sve ove mjesece borbe protiv virusa postali smo svjesni da smo kao pojedinci ili sam zdravstveni sustav nemoćni ako se ne ujedinimo, rekla je Krešić.

Najavila je i kako će druga isporuka cjepiva u Hrvatsku doći do kraja godine, a da će onda cjepivo dolaziti na tjednoj razini. Tako će se odvijati i dinamika cijepljenja. Plan je da se prvo cijepe prioritetne skupine u koje spadaju korisnici domova za starije i nemoćne te zaposleni u zdravstvu poslije čega bi se krenulo s cijepljenjem starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika. Poslije će se moći cijepiti svi zainteresirani. Cijepljenje će biti organizirano na način da ono bude što dostupnije građanima. Početkom godine očekuje se isporuka i drugih vrsta cjepiva uz koje, kako je rekla Krešić, dolaze i sve informacije o njemu kao i podaci o kontraindikacijama i nemogućnosti cijepljenja.

Početku cijepljenja u Vukovarsko – srijemskoj županiji prisustvovao je i ministar obrane Mario Banožić koji je rekao kako nam je sada najpotrebnija disciplina koja kaže da moramo slušati struku i provjerene izvore te se držati mjera do onog trenutka dok se ne stvori kolektivni imunitet.

13:16 - U KB-u Dubrava također je obavljeno prvo cijepljene zdravstvenih djelatnika uz prisustvo ministra zdravstva Vilija Beroša. Cijepljena je jedna liječnica i medicinska sestra.

Privremeni upravitelj Ivica Lukšić kazao je da je to za njih sve veliki dan. Djelatnici KB Dubrava su od prvog dana u borbi s ovom pandemijom", kazao je te se zahvalio ministru zdravstva na podršci.

"Svjedočimo velikom trenutku za koji smatram da će biti prekretnica u borbi protiv Covid-19. Ovo je bila godina testa za sve. Vjerujem da smo te testove prošli sa zadovoljavajućom ocjenom. Hrvatski građani su također pokazali odgovornost. Ova ustanova predstavlja najvažniji centar za liječenje Covid pacijenata, liječi se preko 450 osoba, 69 ih je na respiratornoj potpori. 360.000 litara kisika troši se na liječenje naših bolesnika. Odužit ću se Dubravi na ovom predanom radu.", kazao je ministar Beroš.

Liječnica koja se cijepila radi u KB-u Dubrava 18 godina, a sudjeluje u liječenju najtežih Covid pacijenata. "Najteže je našim pacijentima koji se bore za svoj život. COVID je jedna zaista grozna, smrtonosna bolest. Želim svoj život, nazad želim zagrliti roditelje bez straha da ih zarazim, želim da me moje 9-godišnje dijete ne pita o eboli, koroni i drugim zaraznim bolestima. Nadam se da će nam ovo cjepivo donijeti spas", kazala je Vlasta Merz.

"Cijepite se da zaštitimo sebe i druge", poručila je edicinska sestra Silvija Iveković.

Video: Cijepljenje u KB - u Dubrava

13:05 - U KB-u Dubrava također je obavljeno prvo cijepljene zdravstvenih djelatnika uz prisustvo ministra zdravstva Vilija Beroša. Cijepljena je jedna liječnica i medicinska sestra.

12:52 - Mirjana Barić (67) umirovljenica i štićenica doma za starije Zlatna jesen u Karlovcu prva je u Karlovačkoj županiji primila cjepivo protiv koronavirusa. Nakon što je cijepljene dobro prošlo, Barić je rekla kako ne bi bilo dobro da je "uhvati" i koronavirus jer ima druge bolesti.

Odlučila sam se cijepiti zato jer znam da imam bolesti koje korona jako voli i da ne bi bilo dobro ako me uhvati, a sad valjda neće. Poručujem svima da budu odgovorni i da se cijepe”, rekla je Barić.

12:40 - U Domu za starije osobe na Kantridi u Rijeci u nedjelju je cijepljena protiv koronavirusa prva osoba u Primorsko-goranskoj županiji, 93-godišnja korisnica Doma Dubravka Pavlović.

Riječanka Dubravka Pavlović boravi u domu dvije godine, vitalna je i druželjubiva, ali tužna što ju je epidemija onemogućila da viđa svoju obitelj.

Voditelju Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrici Rončeviću je, nakon što ju je cijepio, kazala "Ovo ja baš igra", doznaje se.

11:45 - Cijepljenje u Splitsko-dalmatinskoj županiji započinje u 16 sati kada će se u Domu za starije i nemoćne osobe Split na Zenti prvi cijepiti korisnik doma Zoran Biluš. U splitskom KBC-u cijepljenje počinje pola  sata kasnije , u 16,30. Prvi će se cijepiti dr. Ivo Ivić, šef splitske infektologije.

11:32 - "Primila sam cjepivo, osjećam se dobro, imala sam samo blagi osjećaj peckanja. Nisam se dvoumila niti sekunde. Sretna sam što je tako brzo došlo u Hrvatsku. Poručili bih svima da razmišljaju o drugim ljudima oko sebe", kazala je prva djelatnica koja se cijepila u zaraznoj, specijalizantica Nikolina Bogdanić

11:26 - Cijepljenja je prva zdravstvena radnica u Bjelovaru, voditeljica medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu, dr. Zlata Ileković Pejić. - Presretni smo što smo napokon dobili cjepivo, sada mogu nastaviti raditi u miru. Poručujem svima da se cijepe jer nuspojave su zanemarive naspram dobrobiti cjepiva - kazala je dr. Ileković-Pejić. U Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije stiglo je 305 doza nakon čega bi sukcesivno trebalo stizati cjepivo.  Prvih 305 doza raspoređeno je na način da njih 15 dolazi u Zavod za hitnu medicinu, 30 doza u Opću bolnicu Bjelovar, a 260 doza bit će raspoređeno u četiri Doma za starije i nemoćne.

11:25 - "Ovo je čin koji je za povijest. Prva djelatnica koja se cijepila je naša liječnica Nikolina Bogdanić, specijalizantica druge godine. Ovo je važan dan i optimističan. Važno je čuvati se sljedećih mjeseci ali i cijepiti se ovim prioritetom. Što se više ljudi cijepi to ćemo brže izboriti se protiv pandemije. Danas će se cijepiti oko 30 -ak djelatnika", kazala je ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

"Svi smo mi ljudi, ne treba nikoga osuđivati, ja vjerujem da će se drugi ohrabriti i štiti svoje obitelji i druge cijepljenjem. Ne može se cijepiti onaj tko je u akutnoj bolesti", dodala je Markotić.

Video: Branka Aničić prva je osoba koja se cijepila

"Čast mi je i zadovoljstvo što mogu biti na ovom mjestu. Tu je započela ova borba protiv Covid-19. Ponavljam čeka nas još jedan period gdje osim cjepiva moramo se čuvati. Imamo jedno moćno oružje", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Hrvatski narod je znao pokazati solidarnost u puno trenutaka, pokažimo to i sada", kazao je Beroš

Plenković je zahvalio svima koji su probdjeli uz bolesne.

Kampanja za cijepljenje

"Ljudi su razumni. Dok nemamo lijeka moramo koristiti metodu protupandemijskih mjera. Sada je ovo kao što su rekli kolege moćno oružje. Sada kad bih pitao vas tko se nije cijepio protiv drugih bolesti, ne znam tko bi dignuo ruku. Dobro da idemo po ciljnim skupinama, vjerujem da će svijest o cjepivu rasti i da će se veliki broj građana cijepiti", kazao je premijer.

" Milanović je znao da se ovo događa, razgovarali smo, u tijeku je", kazao je premijer na pitanje je li predsjednik države upoznat s cijepljenjem.

Fotografija Capaka na kutiji

"Imate u životu ono što je bitno, ja znam da je bila subota, nekima je bitno baviti se nebitnim. To je trivijalno Capak ima moju podršku i podršku Vlade i radit će i dalje ovaj posao", kazao je premijer.

Komentara 121

IN
Indy500
13:45 27.12.2020.

S cjepivom imate 1% veću vjerovatnocu da ćete imati negativni PCR test. A kako i “stručnjaci” kažu, i dalje možete prenositi zarazu. Cijepivo ne garantira ništa osim profita Gates-a i ostalih udruženih lopova. Redovito uzimajte cink i vitamin D i što manje stresa

SJ
Sve je uzalud
12:15 27.12.2020.

.....cijepivo može obraniti organizam najviše šest mjeseci...oni koji su se danas cijepili na vjetrometini i riziku od zarazre su negdje u šestom mjesecu....poslijedni će se cijepiti tek za godinu dana...i šetat će sa onima koji se nisu cijepili i ponovno će biti...skloni zarazi....i tako u krug...nikad kraja....nije važno spriječiti zarazu...već se cijepiti....supstancom koja mijenja genetiku....

AP
ante_pustinjak
18:48 27.12.2020.

ovaj bunca o oružju i ratu!? mislim da je zreo za neku drugu vrstu liječenja i neke čvršće ustanove! #mns

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije