Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Horvat:

U zakonu će biti novi rok za povrat stanova

Zagreb: Ministar Darko Horvat obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Davorin Visnjic/PIXSELL
16.06.2021.
u 23:23

Ministar Darko Horvat najavio odgodu iseljenja zaštićenih najmoprimaca i nove troškove za državu

U noveli Zakona o najmu stanova, donošenje koje Ministarstvo graditeljstva najavljuje za treće tromjesečje ove godine, utvrdit će se novi, dulji rok u kojem će se stanovi u kojima žive zaštićeni najmoprimci morati vratiti njihovim vlasnicima. Proizlazi to iz odgovora ministra Darka Horvata na novinarsko pitanje o obeštećenjima koja bi na temelju presuda hrvatskih, ali i Europskog suda za ljudska prava državni proračun mogla koštati više od milijardu kuna.

Simbolična najamnina

– Siguran sam da će doći do prijedloga rješenja koje je prihvatljivo i provedivo, a ono bi trebalo uključivati duži vremenski rok u kojem zaštićeni najmoprimci moraju napustiti stanove, kao i duži vremenski okvir u kojem bi iznos najamnine trebao prijeći iz netržišnog u tržišni – rekao je Horvat, ne otkrivajući o kojoj se duljini rokova razmišlja.

Riječ je o problemu koji država ne uspijeva riješiti gotovo tri desetljeća, a 2018. donesen je novi zakon, na temelju kojega se simbolična najamnina koju za korištenje stanova plaćaju zaštićeni najmoprimci trebala postupno povećavati, da bi u rujnu 2023. godine dostigla punu tržišnu cijenu. U istom roku zaštićeni su najmoprimci s vlasnicima trebali ugovoriti plaćanje pune tržišne najamnine ili iseliti iz stanova. Dvije godine kasnije taj je zakon u bitnom dijelu izvan snage stavio Ustavni sud, a vlasnici stanova u međuvremenu su na sudovima tražili i dobivali obeštećenja za najamninu koju su mogli naplatiti da u njihovim stanovima nisu bili zaštićeni najmoprimci. Posljednje takve presude donesene su prošlog tjedna na sudu u Strasbourgu, a Hrvatskoj nalažu da vlasnicima dva stana u Zagrebu isplati 1,2 milijuna kuna na ime izmakle dobiti i sudskih troškova. Očito je da bi svako produljenje rokova za povrat stanova vlasnicima, kojima je po presudama ESLJP-a još od 2014. godine utvrđena povreda vlasničkih prava, dovela do rasta ukupnog troška za državu. Iz Horvatovih riječi očito je i da je Ministarstvo baš na taj način naumilo pomiriti zahtjeve Strasbourga i Ustavnog suda, koji je presudio da je zakonom iz 2018. na zaštićene najmoprimce država stavila prevelik teret. Horvat tvrdi i da se o novom zakonu razgovara sa zainteresiranim stranama, no u udruzi Vlasništvo i posjed kažu kako to nije točno.

– Nismo razgovarali o zakonskim izmjenama, oni na naše dopise uopće ne odgovaraju. Jedini odgovor koji smo dobili bila je ona famozna generirana poruka “vaš zahtjev je zaprimljen” – kazao nam je tajnik te udruge Josip Hrastić.

Što kaže Ustavni sud

Neprihvatljivom Hrastić smatra i najavu propisivanja novog, duljeg roka za povrat stanova njihovim vlasnicima jer, tvrdi, Ustavni sud u svojoj odluci nigdje ne spominje taj rok, što znači i da se njegovo eventualno produljenje ne bi moglo prikazati kao provođenje nekakvog naloga Ustavnog suda.

– Jedini rok koji u svojoj odluci spominje Ustavni sud je onaj iz ukinutog članka 6., koji je zaštićenim najmoprimcima koji u vlasništvu imaju drugu nekretninu nalagao da iz stana u kojem borave isele u roku od šest mjeseci – kaže Hrastić i najavljuje da će njegova udruga, ispune li se ministrove najave, o svemu obavijestiti Odbor ministara Vijeća Europe. Isto će, kaže, učiniti i ako Vrhovni sud pristane na logiku DORH-a koji tvrdi da su predmeti kojima vlasnici traže odštetu u zastari jer bi to, kaže, bila velika podvala.

Komentara 6

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
00:19 17.06.2021.

Znači , ako ja nekaj ukradem , ne moram ukradeno vratiti odmah jer to stavlja prevelik teret ….hahaha …..ljudi pobogu , ti stanovi su ukradeni a vlasnici uglavnom ubijeni a vi to očito nagrađujete . Ti dorhovci i ustavni suci očito žive u takvim stanovima

SI
sisavac
07:54 17.06.2021.

ne kužim, ustavni sud smatra prevelikim opterećenjem za ilegalce u tuđim stanovima, da počnu plaćati tržišnu cijenu najma stana?!!! mi smatramo da ustavni sud nema veze sa stvarnošću, pa ga treba ukinuti, jer ničemu ne služi, ne onome što bi nama trebalo. samo je zakon oko za oko, zub za zub, pravedan, jer stvari rješava na pravedan način, razmjeran. sve ostalo su pravničke malverzacije i izrugivanje. nema što država 30 godina više zavlačiti, tih tzv. zaštićenih ima do dvije tisuće, s njima se lako obračunati, oni čakj nisu ni bitno biračko tijelo. 6 mjeseci da napuste tuđu nekretninu je dovoljan rok da si nađu smještaj, država im može pomoći plaćati 6-12 mjeseci najam, i to je to, živite kao što i mi drugi koji plaćamo svoje stanove i kuće. uostalom, ako nisi 30 godina platio ni lipe za stan u kojem živiš, valjda si onda uštedio neki novac... nisu u tim stanovima socijalni slučajevi, ne ne, već sve nešto djeca zaslužnih proletera, sad već i unuci, navikli da trošak stanovanja za njih ne postoji. nek država isplati vlasnike stanova po tržišnim cijenama i nek im nadoknadi izgubljene prihode od najma po tržišnim cijenama, te neka nadoknadi troškove stanovanja jer nisu mogli koristiti svoju nekretninu, već plaćati tržišno nekom drugom, ili ulagati u gradnju kuća, stanova. sve to država kad već nije htjela ko slovenci 91-e riješiti, nek plati iz proračuna, i za taj novac nek smanji izdvajanja za kulturu, jer je većina tih zaštićenih kulturnjaka...

ZA
zagrepcanka
01:47 19.06.2021.

čovjek bi pomislio da će dva potresa osvjestiti zakonodavce, vladu, gradonačelnika.... i da će konačno shvatiti da se nekretnina ne može održavati sa 2,5 kn po kvadratu. Da je komunističko besplatno stanovanje dovelo do toga da su nam centri gradovaa devastirani i zapušteni i opasni za prolaznike.. Ali ne, bitno da oni stanuju đabe u tuđem dok se ne raspadne tako da se vlasniku vrati ruševina koju će o svom trošku još morati i ukloniti Čisti kriminal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije