Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilne kiše

U Zagrebu vjetar čupao stabla, Grubišno Polje pustošila pijavica

pijavica
Foto: Arhivska fotografija
1/15
16.05.2010.
u 09:40

- Oko 13.45 sati čuli smo strašnu grmljavinu, kao da se sudarilo nekoliko kamiona. Pogledala sam kroz prozor i u zraku je bila hrpetina crjepova, salonit-ploča i granja - rekla je prestrašena stanovnica Hebrangove ulice.

Zagrebački vatrogasci imali su pune ruke posla u subotu kad se kiša “obrušila” na grad i izazvala cijeli niz problema. Zbog tolikih količina oborina nisu imali problema s vatrom, ali s uklanjanjem drveća koje nije izdržalo pod bujicom vode i naletima vjetra bilo im je i više nego dovoljno posla za nevatreni dan.

Već u 8.05 sati jak vjetar srušio je stablo visoko 15 metara u dvorište kuće u Robininoj ulici na Črnomercu. Pod stablom je stradala ograda i dječja ljuljačka, ali srećom nitko nije ozlijeđen pa su vatrogasci vrlo brzo uklonili stablo.

Dva i pol sata kasnije uklanjali su stablo visoko pet metara u Ulici Antuna Štrbana na Trešnjevci. Stablo se zaustavilo na nissan micri, a kada su ga vatrogasci uklonili, na automobilu nije bilo nikakvih oštećenja.

Samo 15 minuta kasnije vatrogasci su s ceste u Ulici Zamorski breg na Črnomercu morali ukloniti granu koja nije izdržala nalet vjetra, a u 12.15 sati vjetru i kiši podleglo je i pročelje u Vlaškoj.

Dva sata kasnije stradalo je i pročelje na Savskoj cesti, palo je na prednji dio parkiranog ford focusa i oštetilo ga. Šteta iznosi 3500 kuna.

U isto vrijeme vatrogasci su s parkirališta u Ulici Rudolfa Bičanića na Trešnjevci uklanjali granu koja je pala s obližnjeg stabla.

U zraku hrpa crjepova, salonit-ploča i granja

Nakon što ih posljednja dva dana kiša nije zaobišla ni trenutka, dio Grubišnopoljaca osjetio je svu silinu iznenadne pijavice koja se pojavila i poharala sve na svom putu.

- Oko 13.45 sati čuli smo strašnu grmljavinu, kao da se sudarilo nekoliko kamiona. Pogledala sam kroz prozor i u zraku je bila hrpetina crjepova, salonit-ploča i granja. Električne žice gotovo su se spajale koliko je puhalo - rekla je prestrašena stanovnica Hebrangove ulice čiji se dio našao pijavici na putu.

Nedaleko od te ulice pijavica je u trenutku na državnu cestu Grubišno Polje – Veliki Zdenci srušila dva petnaest metara visoka bora. Srećom, nitko se u tom trenutku nije našao na cesti.

- Temperatura je podosta niska i potpuno mi je nejasno kako se i otkuda stvorila. To je potpuno neprirodno. Što tek možemo očekivati u ljeto - rekao je jedan Grubišnopoljac skupljajući lopatom potrgani crijep.

Na teren su odmah izašli pripadnici grubišnopoljskoga DVD-a kako bi uklonili stablo s glavne ceste. S obzirom na to da su mnogi krovovi ostali bez dijela crijepa, štete od pijavice počinju se zbrajati, i kako se pretpostavlja, neće biti male.

Poplavljeni poljoprivredi nasadi, obiteljske kuće i dvorišta

A kiša koja na području Virovitičko-podravske županije ne prestaje padati više od 15 sati noćas i jutros prouzročile su prve štete na ovom području.

Prema neslužbenim izvorima u selu Sopje začepljeni kanali poplavili su polja i vrtove, na području sela Španat i Bistrica pod vodom je više od 500 hektara pod kukuruzom, duhanom i drugim kulturama, a na području općine Voćin iz svog korita izlila se rijeka Voćinka koja je također poplavila više od 1000 hektara poljoprivrednih površina i pašnjaka.

Obiteljske kuće najteže su stradale na slatinskom području gdje su jutros intervenirali i vatrogasci ispumpavajući vodu iz podruma i potopljenih kuća.

U gradskom predjelu Duboka Dolina rijeka je također preplavila cestu prema selu Lukavcu, pa se promet odvija otežano, a i u ovom dijelu grada poplavljeno je više kuća.

Naši čitatelji javljaju o poplavljenim područjima u općini Mikleuš, a kako doznajemo, Hrvatske vode su za slatinsko područje proglasile prvi i drugi stupanj obrane od poplava.

Noćas i jutros vjetar je u selima Novaki i Gornji Miholjac čupao stabla i bacao ih na prometnicu, a slomljenih grana ima i na prometnici kod Pustare Višnjica.

Na stradala područja izašle su interventne ekipe Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i slatinskih vatrogasaca koje odčepljuju kanale, čiste prometnice i pomažu građanima protiv vodene stihije. Zanimljivo je da su štete od poplava nastale danas kada katolici obilježavaju Blagdan sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika od poplava.

 

Komentara 4

KU
korisnica u nizu
17:34 16.05.2010.

Ajde novinarčići, sad još jedanput pređite ovaj svoj tekstić i ispravite silne tipfelere i ime ulice na Črnomercu. Kako šarlatasnki obavljate taj svoj posao.

KR
kreont
21:02 16.05.2010.

Ukinuli smo raketarenje olujnih oblaka, a uveli novu debeloguzu turističku atrakciju lova na olujne pijavice i Twistere. Eto skoro smo ko amerika.

YO
yohana
21:29 16.05.2010.

sta se to desaje u hrvatskoj?zar su nasi novinari na godisnjem odmoru.mi koji zivimo vani moramo vijesti cuti od stranih medija o tako ozbiljnom nevremenu.zar ste nas vani zaboravili?interesantno a kada nas sopate vijestima o politicarima za to imate itekako puno maste i vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije