Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narkotici iz Perua

U Zagrebu uhićeni šverceri kokaina natopljenog u odjeću

kokain
Anto Magzan/PIXSELL
27.03.2010.
u 11:48

Državljani Srbije privedeni su u zagrebačkoj zračnoj luci. Doputovali su iz preuanskog grada Chiclaye.

Dva kovčega teška ukupno 40 kilograma puna odjeće natopljene kokainom otkrili su carinici u zračnoj luci Pleso pri redovitoj kontroli putnika koji su doputovali iz Južne Amerike. Kovčege su prošvercala dvojica srbijanskih državljana, a doznajemo da je riječ o Rejhanu Mavriću (35) i Fehrudinu Niceviću (29). Inače, obojica su s područja Novog Pazara. Policija je u kaznenoj prijavi navela da droga nije bila namijenjena hrvatskom nego srbijanskom narkotržištu.

Otkrio ih pas

Policajcima i carinicima zagrebačke carinarnice kovčezi su se učinili sumnjivima jer je na površini odjeće bio vidljiv suhi bijeli prah. Doveden je i službeni policijski pas koji je pozitivno reagirao na narkotike.

Dvojac je uhićen, a sva je prtljaga dostavljena na vještačenje u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić. Metoda kojom je kokain ekstrahiran iz odjeće, uz pomoć ispiranja i raznih kemikalija, prilično je dugotrajan proces pa vještaci još nisu “izvukli“ svu drogu. Do sada je izuzeto ukupno jedan kilogram i 700 grama opojne droge visoke čistoće, objasnio je jučer novinarima Krunoslav Horvat, načelnik Odjela droga zagrebačke policije. Novinarima su, uz kokain, pokazali i jednu vestu i majicu na čijim su rubovima bili vidljivi bijeli tragovi. Ostalo je, kaže Horvat, još pola prtljage koja se tek treba vještačiti. Vrijednost ove, do sada ispitane droge, procijenjena je na pola milijuna kuna, tvrdi policija. Tijekom kriminalističke obrade policija je utvrdila da je srbijanski dvojac početkom ožujka otputovao iz Beograda u Limu. Tamo su, na još nepoznat način, preuzeli drogu natopljenu u razne tekstilne predmete.

Potom su redovitom zračnom linijom iz grada Chiclaya u Peruu preko Pariza doputovali u Zagreb. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 26. ožujka privedeni su istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu. Obojica su se pred sucem Borisom Ivančićem branila šutnjom te su zadržana u pritvoru. Inače, Mavrić i Ničević su nezaposleni, a jedan je od njih završio samo osnovnu školu. Do sada na području Hrvatske nisu prijavljivani za kaznena djela.

Ovakav model krijumčarenja opojnih droga dobro je poznat u Europi i svijetu, ali sada je prvi put zabilježen i u nas. Lani, također u ožujku, u Zračnoj luci Zagreb uhićen je i Srbin Đorđe Josipović (31) sa 1733,8 grama kokaina skrivenog u dvostrukom dnu kofera. I taj je kokain bio namijenjen srbijanskom tržištu. Pokušavao je izbjeći rendgenski pregled, no carinici su u duplom dnu pronašli drogu oblijepljenu trakom, a krijumčarena je iz Sao Paola u Brazilu. Čistoća tog kokaina bila je čak 82 posto, a vrijednost mu je procijenjena na oko 450.000 kuna.

Dvogodišnja policijska akcija nazvana Domald dovela je lani u siječnju do uhićenja skupine koja je švercala kokain iz Lime u Peruu, ali i iz Kolumbije i Argentine i to preko Španjolske. Sve je počelo u srpnju 2006. godine u Madridu kada je jedan švercer zatečen sa šest kilograma kokaina, također natopljenog, ali u tekstil i oplate kofera.

Poznata balkanska ruta


U više godina, kako je kasnije priopćeno, prošvercali su oko 25 kilograma kokaina vrijednog najmanje pola milijuna eura. Osumnjičeno je bilo ukupno 14 osoba, a droga je završavala u Poreču, Zagrebu i Splitu.

U akciji Ka-Ka “pala” je skupina koja je od 2007. godine švercala kokain iz Južne Amerike preko Afrike u Hrvatsku. Dubravko Klarić, poznati kriminalist i predstojnik Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga Vlade Republike Hrvatske, kaže da se u Hrvatskoj zaplijeni više od dvadeset posto droge što je zapravo dobra brojka.

- Važno je napomenuti kako se hrvatski državljani pojavljuju i kao organizatori švercanja droga - napominje Dubravko Klarić. S obzirom na geostrateški položaj Hrvatske, ona je, kaže, tranzitno područje, a postala je to još od utemeljenja tzv. balkanske rute.

Komentara 16

OB
-obrisani-
13:50 27.03.2010.

jaka vijest,zagreb otkad je postao najzapdnija mahala prepun je drog kao šipak koštica

KR
kresimirica
22:00 27.03.2010.

Najprije su stavljali u guzice, pa ga više nisu mogli prodavat jer je smrdel, sad ga natope u tekstil i opet su ih uhvatili... zakaj ne šalju sa nekom letjelicom na daljinsko upravljanje? Kontrolu leta je lakše prevarit neg carinu!

OB
-obrisani-
13:39 27.03.2010.

Interesantno mi je još to da su ni manje ni više nego baš Zagreb izabrali. Zašto nisu leteli preko Beograda, kad je on na svega 200km od Pazara?! Znaju da bi ovde 100% bili uhvaćeni, a vamo su računali da će proć\'. Drugi mogući razlog je da je koka bila namenjena za nezasito kockasto tržište. Treći (logičan) razlog ne vidim. Kako god, neko je ostao bez doze, a Srbija bez dva otpadnika manje na svojim ulicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije