Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRAMOTNO Više od 80 policajaca na ulicama Zadra zbog skupine huligana

U Zagrebu pokušali zapaliti srpsku zastavu

24.01.2009.
u 19:49

ZAGREB, ZADAR - Nakon sramotnih izgreda u Zadru koji traju posljednjih nekoliko dana, sinoć se incident dogodio i u Zagrebu. Iz navijačkog šatora na zagrebačkom Trgu bana Jelačića sinoć u 23.20 sata dvojica zasad neidentificiranih muškaraca iznijeli su zastavu Republike Srbije te su je pokušali zapalili kod zdenca Manduševca.

Policija ih je odmah na licu mjesta privela te ih je odvela u policijsku postaju na obradu.

Prije tog događaja u Zadru se uoči utakmica drugoga kruga rukometnog SP-a događalo sve osim rukometa. Prvi se incident zbio u četvrtak, oko ponoći, kada je 17-godišnjak došao i zapalio baklju na Narodnom trgu, a policija ga je zatekla i privela.

Kolegina naredba
No nije dokazano da mu je namjera bila paljenje jedne od zastava 24 sudionice prvenstva koje su tog popodneva postavljene na Narodnom trgu jer je tvrdio da je navodno samo želio proslaviti pobjedu Hrvatske protiv Švedske. U petak ujutro komunalna služba gradske uprave skinula je zastave, a iz priopćenja gradonačelnika Živka Kolege vidjelo se da je to učinjeno zbog srbijanske zastave.

Kolega je naveo da su zastave skinute nakon negodovanja građana koji su senzibilizirani svježim sjećanjem na stradanja i žrtve u akciji Maslenica. Skidanje zastave osudili su mnogi Zadrani. Ingrid Antičević Marinović rekla je da je to sramotan čin i potpirivanje vatre,

Duško Lokin smatra da je skidanje zastava neozbiljno, Mirko Miočić misli da je riječ o “vatrogasnoj odluci”, a Kolegin stranački šef Božidar Kalmeta istakao je da je Kolega pogriješio te da o njegovoj eventualnoj odgovornosti u stranci još nisu odlučili.

Predvečer i navečer pošto su skinute zastave počeli su se događati incidenti. Prvi se zbio oko 18 sati kada je u centru Zadra bejzbolskom palicom izudaran 42-godišnji Makedonac, i to navodno jer se na ekavici raspitivao gdje je mjesto na koje je želio ići.

Kole Popovski pretučen je u petak bejzbolskom palicom u središtu Zadra
Foto: Dino Stanin


Sedam dana pritvora
Potom je na Boriku razbijen automobil direktora srbijanskoga košarkaškoga kluba Hemofarma kojem su nasilnici skinuli pločice i iščupali retrovizor. U međuvremenu je u jedne lokalne novine dojavljeno da je u hotelu Kolovare, u kojem su smješteni rukometaši, bomba. Na sreću, dojava je bila lažna. Nasilništvo je okončano razbijanjem stakla u kafiću u kojem su bili njemački navijači.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina rekao nam je kako je tijekom noći na subotu na ulicama bilo 80-ak policajaca koji su oko tri ujutro uspjeli zaustaviti nasilje peteročlane skupine mladića. Predraga Funčića (21), Sanela Hodžića (20) i Marija Munivranu (19) uhitila je policija te ih privela na Prekršajni sud koji im je zbog kamenovanja automobila odredio sedmodnevni pritvor. Da neće stati na tome pokazuje i to što se na Facebooku danas pojavila grupa pod naslovom Srbi... u Zadru niste dobrodošli. U komentaru pozivaju Hrvate da prije utakmice počnu Srbe provocirati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije