Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVI DETALJI

U Zagreb dolazi novi slovenski veleposlanik

Vojislav Šuc
Foto: Youtube
28.08.2019.
u 10:00

Dosadašnja slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez postala je savjetnica predsjednika Boruta Pahora za međunarodnu politiku.

Novi slovenski veleposlanik u Zagrebu karijerni je diplomat koji je karijeru počeo još u doba bivše Jugoslavije Vojislav Šuc.

Rođen je u Sarajevu 1954., diplomirao je 1982. na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, a onda se zaposlio se u Sekretarijatu za inozemne poslove, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova tadašnje SFRJ u Beogradu. U jugoslavenskoj je diplomaciji ostao do raspada federacije iako je pri kraju pokazivao simpatije prema demokratizaciji Slovenije i prema Odboru za zaštitu ljudskih prava, nevladine organizacije koju je osnovao Igor Bavčar u lipnju 1988., nedugo nakon uhićenju Janeza Janše i Ivana Borštnera.

Od 1982. do 1986. bio je zaposlen u kabinetu ministra u Beogradu, radio  za Raifa Dizdarevića i Lazara Mojsiva, od 1986. do 1990. bio je u Stalnoj misiji SFRJ-a u Ženevi, kamo se i vratio kao slovenski veleposlanik. Od 1991. Vojislav Šuc je obavljao razne poslove u slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova, bio je državni podtajnik te generalni konzul u New Yorku. Naposljetku je vodio Stalnu misija Republike Slovenije pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, gdje se intenzivno bavio pitanjima spolne ravnopravnosti. Lani, dok je Šuc predsjedao Vijećem za ljudska prava UN-a, tog je tijela istupio SAD.  Vojislav Šuc je u braku s Dragicom Vidović i imaju dvoje djece.

Vojislav Šuc slabije je poznat u slovenskoj javnosti. Više se zna o njegovom ocu, Pavlu Šucu, jednom od malobrojnih slovenskih časnika s generalskim činom u tadašnjoj JNA. General potpukovnik Šuc ostat će upamćen p tome što je upravo on 1979. na sprovodu Edvarda Kardelja nosio urnu s njegovim pepelom. 

Dosadašnja slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez postala je savjetnica predsjednika Boruta Pahora za međunarodnu politiku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije