Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaprešić

U vrtu pored gradilišta pronađena kujica s dubokom ranom na vratu

Kujica prerezana vrata
Foto: Privatni album
1/7
19.11.2015.
u 16:20

Komunalni redar u dopisu koji je na ogradi vrta ostavio još u rujnu tražio uklanjanje smeća, ali nije se pobrinuo za tri psa

Nakon dojave o kujici koja ima prerezani vrat, Petra Puvača iz zagrebačke udruge Sedma od Devet nije dugo razmišljala što učiniti.

Vrlo brzo stigla je do Zaprešića i od radnika s obližnjeg gradilišta doznala da je kujica tu negdje i da će se odazvati na zvižduk.

- Nekoliko puta sam zazviždala, odgovorila ja lavežom. Kad je prišla odmah sam vidjela ranu, a osjećao se i strašan smrad. Smjestili smo je u auto, a zatim sam se vratila da vidim što sve ima u tom šumarku iz kojeg je došla - ispričala nam je P. Puvača. Uz hrpu smeća ugledala je i dva psa zavezana na lanac. A na ogradi u blizini jednog od pasa i obavijest komunalnog redara Grada Zaprešića.

- Komunalnom redaru bilo je važno da se ukloni smeće, ali nije ga bilo briga za pse. Kako je moguće da je onaj tko je bio na terenu vidio tri psa, a nije ih mogao ne vidjeti, i nije ništa poduzeo da se pobrine za njih? Obavijest je ostavljena još 14. rujna, zar je trebalo da kujica ugine pa da se nešto poduzme - pita se predsjednica Udruge. Dodaje i kako je saznala da ti psi već dulje vrijeme čuvaju vrt u kojem su zavezani.

Nije bilo prijava

Ista pitanja postavili smo i Marini Jaman, pročelnici Upravnog odjela za graditeljstvo, okoliš, stambene i komunalne poslove Zaprešića. Zanimalo nas je zašto komunalni redar nije učinio ništa kako bi pomogao psima, koji su između ostalog, kako i navodi u obavijesti, ostavljeni na državnom zemljištu. Odgovaraju da je Grad Zaprešić poslove sakupljanja pasa koji nisu pod izravnim nadzorom posjednika povjerio skloništu za životinje, u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja.

 - S obzirom da su psi koje spominjete bili u ograđenom posjedu vezani, isti nisu psi lutalice. Komunalni redar ostavio je obavijest nepoznatom posjedniku drvene kućice, uređenog vrta i pripadajućih alata i opreme da se javi u gradsku upravu, odnosno Hrvatskim vodama, koje upravljaju zemljištem, radi uklanjanja stvari s predmetne nekretnine, a zbog uređenja korita potoka Lužnica – stoji u odgovoru. Dodaje kako komunalno redarstvo nadzire provedbu Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama u dijelu koji se odnosi na uvjete i način držanja kućnih ljubimaca, kontrolu razmnožavanja, kretanje istih po površinama javne namjene, dok ostale odredbe (uključujući napuštene, izgubljene pse i pse lutalice) nadzire nadležna inspekcija državnog tijela.

- Po ostavljenoj obavijesti komunalnom redaru javio se vlasnik i izjavio da će sam ukloniti sve predmete. Komunalno redarstvo nije dobilo prijavu niti ima saznanja o zlostavljanu kućnih ljubimaca na predmetnoj lokaciji. Po vašem upitu obavijestit ćemo veterinarsku inspekciju radi provjere pridržava li se vlasnik pasa uvjeta postupanja sa životinjama  iz Zakona o zaštiti životinja - ističe pročelnica Jaman.

Spašavaju volonteri

I dok se, očito, gradske i državne službe ne mogu dogovoriti i ne znaju što je čiji posao, tko je odgovoran, a tko ovlašten, kujica koja je dobila ime Lajka spašena je zahvaljujući dobrim ljudima i volonterima.

- Lajka je operirana, oko vrata imala je običnu gumica koja joj je postala premala pa je rezala tkivo. Naravno, bila je i skotna. Iako ne znam kako ćemo pokriti troškove njezine operacije, nismo je takvu mogli ostaviti – kaže Petra Puvača.

Prema posljednim informacijama s obližnjeg gradilišta, u vrtu više nema ni dva psa koja su bile vezana lancima. Za sada se još ne zna gdje su, pored njihovih kućica ostali su samo lanci i ogrlice.

Komentara 2

Avatar Vigo__the__Carpathian
Vigo__the__Carpathian
18:16 19.11.2015.

Koga vraga vi umobolnici i psihopati nabavljate pse i zivotinje!!

Avatar Vigo__the__Carpathian
Vigo__the__Carpathian
03:53 20.11.2015.

Aj pusti Snjezanu na miru,uci svoje doma bu-dalo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije