Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opraštaju se od L. Jagatića

U Vrbovcu dan žalosti, prijatelji pale lampaše u Peskovcu

stradali pilot Luka Jagatić
Foto: MORH
1/3
08.05.2020.
u 19:32

Bio je zaljubljenik u letenje, omiljen u svakom društvu. Poginuo je devet dana nakon prvog samostalnog leta

Nije prošla ni godina dana otkako je lanjskog lipnja diplomirao na Hrvatskom vojnom učilištu, na studiju vojnog inženjerstva, kao jedan od najboljih u klasi i dobio čin poručnika. Bio je raspoređen na dužnost zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske u Bjelovaru.

Prijatelji na igralištu

Nedugo nakon obrane diplomskog rada, poručnik Luka Jagatić pošao je na teorijsku pripremu za selekcijsko letenje kandidata za novi naraštaj vojnih pilota koja se održavala u Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Prošavši obuku i teorijski dio, početkom ožujka ove godine započeo je temeljno letenje na avionu Zlin 242L. Prvi je samostalni let na Zlinu uspješno odradio 29. travnja, devet dana prije nego što je u padu školskog aviona poginuo s natporučnikom Markom Novkovićem.

Omiljen u svakom društvu, tako znanci ukratko opisuju 25-godišnjeg Luku Jagatića, mladića iz malog sela Peskovec nedaleko od Vrbovca. Za više riječi o tom zaljubljeniku u letenje malo tko će sada smoći snage. Dodat će tek da je prva četiri razreda osnovne škole završio u Lonjici, a ostale u Vrbovcu. Maturirao je u srednjoj školi u Dugom Selu. Luka je volio nogomet. Najprije je igrao za klub iz Vrbovca, zatim za Lonju iz Lonjice, naposljetku za klub Brcko iz Brckovljana, no najmilije mu je bilo zaigrati za tim iz svoga sela. Poručnik Jagatić bio je aktivni član DVD-a Peskovec.

VIDEO Kolege i prijatelji opraštaju se od dvojice poginulih pilota

Živio je s roditeljima Marinom i Mladenom te mlađom sestrom Anom i bratom Petrom. Otac Mladen umirovljeni je bojnik HV-a, dragovoljac iz Domovinskog rata. Luka je želio krenuti njegovim stopama. Svoje je dječačke snove ostvario kada je postao pilot. Dvorištem obiteljske kuće Jagatićevih danas se čuo samo plač. Seoske su uličice bile puste... Na društvenim su se mrežama brojni opraštali od njega, a na Facebook stranici sela Peskovec organiziralo se sinoćnji dolazak na igralište kako bi se u velikoj povorci i tihoj molitvi krenulo ka kući njihova prijatelja Luke.

‘Neka nas vidi s neba’

“Stigla nas je još jedna tragedija u kojoj moramo pokazati zajedništvo i ljubav koju smo osjećali prema Luki. Učinimo to mirno i u tišini, a opet zajedno. Neka svako ponese lampaš koji će zapaliti kako bi nas naš Luka vidio s neba na kojem će trajno letjeti i paziti na nas kao i do sada”, bilo je navedeno u pozivu. Opraštali su se od stradalih pilota i njihovi kolege iz Hrvatske vojske, a u Ministarstvu obrane danas je otvorena knjiga žalosti. Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj donio je odluku da se današnji dan proglasi danom žalosti na području grada zbog tragične pogibije poručnika Luke Jagatića iz Peskovca.

stradali pilot Luka Jagatić
1/11
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar CarolBH79
CarolBH79
22:19 09.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m

DU
Deleted user
20:34 08.05.2020.

Počivao u miru !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije