Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19. skupština

U Virovitici usvojen proračun županije za 2013. godinu

tomislav tolušić
Maja Šantoši
04.12.2012.
u 23:03

"Županija će opstati i s minimalnim sredstvima koje joj vlada (ne)udjeljuje" poručili su vijećnici virovitičko-podravske županije

U Virovitici je održana 19. Skupština Virovitičko-podravske županije pod predsjedanjem predsjednika skupštine Josipa Novogradeca, u nazočnosti svojih zamjenika Sanje Kirin i Đure Matovine. Vijećnici između različitih županijskih klubova, njih 29 koji su sudjelovali na sjednici, iznijeli su svoje različite stavove i mišljenja na uspješnost rada županije i razvoja prema kojemu ona ide. Istaknuti su projekti koje je županija napravila tijekom protekle godine, a pojašnjeni su i nejasni dijelovi ulaganja na koje se osvrnula SDP-ovka, Martina Grman i glasno se obrušila na izjave župana.

Naime, od strane vladajućih u županiji su prema vladi upućene kritike temeljem izrazito malih sredstava koje su omogućene za napredak u školstvu, radu i sveukupnom obrazovanju. Nema dovoljno sredstava za škole, nema niti sluha za probleme koji se dotiču poljoprivrednika ovih krajeva, a krajnost neimaštine je i u činjenici da i sami roditelji sudjeluju u troškovima školovanja svoje djece na način da svojim novcem kupuju kredu i vode brigu (o vlastitom trošku) čak i o inventaru škole.

Župan Tolušić je istaknuo da je stanje sramotno uz naglasak da je neimaština koja se nadvila nad RH ne bi trebala znači krah cijelog gospodarstva svih regija, no isto tako smatra da ministar znanosti ipak nije dorastao funkciji koju obnaša. Na sjednici je bilo riječi i o izgradnji područne škole Ćeralije, opasnom radioaktivnom otpadu u okolici Pitomače, problemima koji se dotiču poljoprivrede, problemima seljaka, pokolja civila u Voćinu, brze ceste, te mnogih drugih.

Ispred kluba SDP-a, HNS-a i HSU-a kritički je istupila vijećnica Martina Grman koja je županu uputila pitanja koja su pobunila ostale vijećnike, zamolivši župana da pojasni razvojne projekte županije, i naglasila je da je dug od 50 milijuna kuna prevelik i iznijela stav da županija ipak ne poduzima dovoljno. Razvojni projekti županije su nesporni, s obzirom da se radi o mnoštvu sagrađenih škola, sustava navodnjavanja, drvnog centra izvrsnosti, sirane, planova za izgradnju školskog i studentskog centra te mnogih drugih.

Župan je potvrdio da poljoprivreda neće ostati zakinuta te da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi sa što manje novca učinili čuda kojima će se omogućiti preživljavanje poljoprivrede ovoga kraja. Proračun Virovitičko-podravske županije za slijedeću godinu iznosi 125.900.000,00 kn koji je na sjednici i usvojen.

Važno je napomenuti da je virovitičko-podravska županija nominirala oko stotinu projekata vezanih uz školstvo, infrastrukturu,obrazovanje te ostale sfere javnog i privatnog života građana ovoga kraja, koji su upućeni prema Vladi RH i resornim ministarstvima, no na žalost vlada se u potpunosti oglušila na potrebe ove županije.

Radom i uspjehom postignutim u proteklih nekoliko godina, virovitičko-podravska županija potvrđuje da se oslanjajući na predpristupne fondove EU, ulaganjem u znanje i projekte vezane za „neko novo i bolje sutra“ ipak može postići čudo, koje bez novca i sredstava ipak osigurava preživljavanje jedne od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije