Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajam Svjetske banke

U Vinkovcima otvoren Centar za konverziju podataka, jedan od tri u RH

arhiv
Borna Filić/PIXSELL
29.01.2014.
u 12:37

Vinkovački Centar jedan je od tri u Hrvatskoj - najveći je u Glini, gdje će se digitalizirati oko 50 posto, dok će se u vinkovačkom i splitskom centru digitalizirati po 25 posto arhivske građe

Hongjoo Hahm, direktor Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj i Danko Markovinović, ravnatelj Državne geodetske uprave svečano su otvorili Centar za konverziju podataka Državne geodetske uprave u Vinkovcima u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 1,8 milijuna kuna iz zajma Svjetske banke, a u kojem će se, kada bude radio punim kapacitetom, mjesečno skenirati 45.000 stranica raznih dokumenata.

Vinkovački Centar jedan je od tri u Hrvatskoj - najveći je u Glini, gdje će se digitalizirati oko 50 posto, dok će se u vinkovačkom i splitskom centru digitalizirati po 25 posto arhivske građe u posjedu ove uprave. Riječ je o ukupno 50 milijuna katastarskih i drugih dokumenata koje je potrebno skenirati kako bi se prebacili u digitalni oblik.

- Državna geodetska katastarska uprava ima 112 katastarskih ureda i taj broj treba smanjiti. Pokrećemo veliku analizu katastarskih ureda da vidimo kako rade, koliko ih radi u prostorima koji su u najmu, koliko su učinkoviti, i za nekoliko mjeseci ćemo imati gotovu strategiju nove mreže katastarskih ureda - rekao je Markovinović.

Prema riječima voditelja tima Svjetske banke za Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije za Europu i Središnju Aziju, Mike Petterija Törhönnena, digitalizacijom starih podataka omogućit će se online povezivanje s podacima koji se mogu odnositi na povijesni razvoj i demografiju što će utjecati i na to da građani ubuduće dobiju šire i obuhvatnije podatke o onome što ih zanima.

>>Katastar.hr omogućava praćenje tijeka rješenja predmeta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije