Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLSTVO

U Vinici se priprema gradnja učeničkoga doma, projekt od 15 milijuna kuna

17.02.2009.
u 17:54

Poljoprivrednu i veterinarsku školu u Vinici pohađa 250 učenika iz nekoliko županija, iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke pa i Zagrebačke županije.

Svakodnevno putovanje
Gotovo ih 80 posto putuje u školu, a smješteni su u učeničkom domu u Varaždinu, u privatnom smještaju u Vinici i u učeničkom dom u Maruševcu.

Među njima je i Mirela Avdagić, učenica 4. razreda, koja je u viničku školu došla čak iz Dubrovnika.

- U Vinicu u školu putujem svaki dan iz Varaždina, a stanujem u učeničkom domu. U domu živim cijelo vrijeme, od prvog razreda. Putovanje mi nije velik problem jer smo u jednoj smjeni, pa ne gubimo cijeli dan na to - kaže Mirela, koja kući u Dubrovnik putuje uglavnom za praznike.

Generacije koje dolaze iza nje u školu neće trebati putovati jer je u planu gradnja učeničkog i studentskog doma u sklopu škole, u kojem će biti 100 postelja. Osim učenika u njemu će stanovati i studenti, i to, planira se, 30 posto.

- Na jesen će se ovdje možda uvesti stručni studij poljoprivrede, u organizaciji Agronomskog fakulteta iz Zagreba, i s tim u vezi već su napravljeni neki koraci - istaknula je jučer prilikom predstavljanja projekta gradnje doma ravnateljica Poljoprivredne i veterinarske škole u Vinici Rajka Tršinski.

Učenički i studentski dom gradit će se u sklopu viničke škole kako bi se u Vinicu privuklo što više učenika i studenata poljoprivrede, kada se osnuje studij.

Edukacija sve potrebnija
- Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i zbog nove zakonske regulative u proizvodnji hrane, edukacija proizvođača hrane bit će sve potrebnija. Ona će se postavljati i kao uvjet za dobivanje novca za projekte iz raznih fondova - napomenuo je zamjenik varaždinskog župana Miljenko Ernoić.

Budući da Ministarstvo znanosti radi na tome da učenici imaju besplatan smještaj u učeničkim domovima, što je sada omogućeno srednjoškolcima prvih i drugih razreda, državni tajnik Želimir Janjić najavio je da će, kada se dom u Vinici sagradi, što se planira za tri godine, svi učenici imati besplatan smještaj i prehranu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije