Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živi zid o oslobađajućoj presudi Gavriloviću:

'U vihoru rata stekao je ogromnu imovinu za tuđi novac'

Prosvjed Živog zida
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
05.07.2019.
u 13:55

Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić rekao je da je slučaj Gavrilović „jedan nesretni događaj za hrvatsko društvo“ podsjetivši na način na koji je početkom 90-ih Georg Gavrilović došao do tvrtke

Čelnici Živog zida u petak su ispred tvornice Gavrilović u Petrinji komentirali nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu o oslobađanju Georga Gavrilovića za ratno profiterstvo, zbog zastare.

Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić rekao je da je slučaj Gavrilović „jedan nesretni događaj za hrvatsko društvo“ podsjetivši na način na koji je početkom 90-ih Georg Gavrilović došao do tvrtke. 

"Nakon Domovinskog rata, tvornica nastavlja raditi, ali nije ni sjena onoga što je nekad bila. Sve je dovelo do potpune devastacije ovoga kraja, radnici su zakinuti, Georg Gavrilović je u vihoru rata stekao ogromnu imovinu za tuđi novac uz blagoslov tadašnjeg političkog vrha. U sudskom procesu nije dokazano da on to nije napravio, jer se obrana poziva samo na zastaru. Podsjetio bih da kaznena, odnosno tada krivična djela, iz vremena pretvorbe i privatizacije za vrijeme rata, odnosno mirne reintegracije, ne zastarijevaju. Prema tome, nemoguća je ovakva presuda, jer takva djela ratnog profiterstva ne zastarijevaju", rekao je Sinčić u Petrinji koji je svoju tvrdnju o nemogućnosti ovakve presude potkrijepio i  pisanim odgovorom premijera Plenkovića na zastupničko pitanje o tumačenju zakona iz 2011. godine o nezastarijevanju ratnog profiterstva.

"U odgovoru je potvrđeno da takva djela počinjena u vrijeme pretvorbe i privatizacije, u vrijeme rata i mirne reintegracije, ne zastarijevaju. Stoga je nepravomoćna oslobađajuća presuda neutemeljena, a svi koji su odgovorni moraju biti procesuirani", dodao je Sinčić.

"Ratno profiterstvo je jedan od najtežih oblika kriminala. Ljudi koji su počinili takav kriminal ne bi smjeli slobodno hodati po našoj državi, bez obzira da li su državljani Austrije, SAD-a ili neke druge zemlje. Ja bi gospodinu Gavriloviću prenio poruku da je kriminalcima i ratnim profiterima mjesto u zatvoru, a ne na mjestima direktora tvrtki", rekao je zastupnika Živog zida u Hrvatskom saboru Damjan Vucović pozvavši sve saborske zastupnike i lokalne političare da prouče slučaj Gavrilović. 

Komentara 31

RI
riise
14:44 05.07.2019.

Puno bi se dalo pričati o toj firmi! Ono što ova mlađa generacija nerazumije, ali zato ima o svemu svoje mišljenje i to vrlo često pogrešno...U ratovima kroz povijest velika bogatstva su nastajala, ali i nestajala...Gavrilović je za to vrlo dobar primjer...Nakon WW2 Gavrilović je oduzet i nacionaliziran, a vlasnik je završio u doživotnom zatvoru...(wikipedia)

DU
Deleted user
15:00 05.07.2019.

Turajlicu kome je pripadao Gavrilovic prije drugog svjetskog rata I kako je dosao u ruke `narodu`

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
14:33 05.07.2019.

Od 1945 u SKJ kovali su planove kako se postaviti kad oni kao gube vlast. Izgubili.su prividno vlast a zadrzali cvrstim stiskom novac i medije. E sad od 1945 do 90 kovali su plan nije cudo sto je pljacka perfektno izvedena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije