Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji tv

'Crkva u budućnosti, kada prođe ovu katarzu, bit će čišća i živjet će s više povjerenja'

studio
07.09.2018.
u 12:33

Dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić, po riječima Darka Pavičića, od 2012. godine redovito komentira nedjeljna evanđelja.

Darko Pavičić, novinar i kolumnist Večernjeg lista u današnjoj emisiji Večernjeg TV-a komentirao je nedavne istupe dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića koji je prošle nedjelje, nakon što je pročitao evanđelje o licemjerju, otvoreno progovorio o klerikalizmu i zlu pedofilije u Crkvi. 

– Mogli bismo reći da smo i mi, kad kažem mi, onda osobito mislim na nas koji u Katoličkoj Crkvi imamo vodeću ulogu, postali svojevrsni sinonim za licemjerje. Kako drukčije nazvati skandale koji posljednjih godina potresaju Katoličku Crkvu, a kojima se u medijima osobito bavimo posljednjih dana – zapitao se tada biskup.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, po riječima Darka Pavičića, od 2012. godine redovito komentira nedjeljna evanđelja. Stoga je sa zadnjim evanđeljem i propovijedi o licemjerju povukao cijelu priču o pedofilskim skandalima u Crkvi.

"Prikrivanje je dovelo do bujanja takvog zla", komentirao je Pavičić te pohvalio istupe dubrovačkog biskupa zbog samokritičnosti, za koju smatra da je jako dobra.

A što se događa s tim svećenicima?

"U posljednjih nekoliko godina sve je postroženo. Važna je prijava, nakon prijave određeni svećenik je automatski suspendiran, zatim se provodi postupak i on mora priznat krivnju. Neki bi rekli da su kazne preblage, ali za njih su to velike sankcije... Ako je potjeran iz samostana, a njemu je to jedini dom, gdje će živjeti? To je egzistencijalni udar na njega", objašnjava Pavičić.

Je li Crkva u moralnoj krizi?

"U ovome dijelu sigurno je da je u moralnoj krizi. Svaka kriza, pa tako i ova, pronaći će način kako se tome suprotstaviti i iz toga će izaći bolja i čišća. Možda neće biti brojnija kao prije, možda neće vladati i upravljati kao što je to bilo prije, možda će to biti neki novi modeli u budućnosti. Ta Crkva u budućnosti, kada prođe ovu katarzu, bit će čišća, ljudska i živjet će s više povjerenja. Ovo je zapravo prilika da Crkva prođe kroz tu vatru i da sve ono što ne valja spali", zaključuje Darko Pavičić.

>> Pogledajte video cijele emisije - Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

 

Komentara 47

PU
Pulchrum
16:44 07.09.2018.

Crkva će preživjeti sve, htjeli mi to ili ne. Crkva - to je prvenstveno Isus Krist i zato je neuništiva. Kad god ima mučenika u Crkvi i napada, to joj dođe kao gnojivo, ona još jače buja i raste.

ZV
Zvjerko
14:03 07.09.2018.

Crkva nema budućnost! Danas je ljudima dostupna informacija na dva klika mišom i više nije potrebno da im netko drugi kreira mišljenje. Svakim danom je sve manje vjernika jer ljudi počinju midliti vlastitom glavom. Kada pogledamo gdje još crkva ima veliki uticaj, to su siromašne zemlje, daleko zaostale za onim razvijenima, pučanstvo je uglavnom polupismeno... tako da sam mišljenja da će se uticaj crkve na društvo i pojedinca sve više smanjivati, a ne jačati.

LU
lunar777
15:29 07.09.2018.

Treba odstraniti taj homoseksualni lobi iz Crkve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije