Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LETI, NE LETI

U utorak nad Europom 14.500 zrakoplova

odlasci
Reuters
Autor
Stojan de Prato
20.04.2010.
u 15:18

Novi sustav upravljanja nebom vratio je u zrak 60 posto zrakoplovnih linija. Ne bude li nove veće erupcije, Eurocontrol očekuje normalizaciju zračnoga prometa do kraja tjedna.

Eurocontrol, europska agencija za upravljanje zračnim prometom, najavio je oko 14.500 letova dnevno nad Europom nakon što je u 8 sati ujutro stupila na snagu nova podjela europskoga neba u tri zone: prvu, u kojoj je zbog gustoće vulkanskoga pepela letenje zabranjeno; drugu, u kojoj se leti uz određena ograničenja; te treću, posve čistu od pepela. Zonska se podjela svakih šest sati iznova procjenjuje na osnovi meteoroloških podataka i podrobnih obavijesti koje nacionalne uprave prikupljaju od zračnih prijevoznika sa svakoga leta te se potom usklađuje na europskoj razini.

Novi je sustav upravljanja letenjem u izvanrednim okolnostima erupcije islandskoga vulkana omogućio u utorak oko 60 posto od uobičajenih 28.000 letova, koliko ih u normalnim okolnostima dnevno bude nad Europom. Za usporedbu, u ponedjeljak je zabilježeno samo 9000 letova.

Zračni prostor nad Ujedinjenim Kraljevstvom u utorak je ostao zatvoren zbog novoga vulkanskoga oblaka, dok se nad Njemačkom i Beneluxom otvarao, pa zatvarao, pa ponovno otvarao. Iz Bruxellesa su do sredine poslijepodneva zrakoplovi polijetali samo prema Africi, Španjolskoj, Portugalu, jugu Francuske, Grčkoj i Turskoj, a kasnije poslijepodne i prema Austriji.

U Europskoj komisiji očekuju da će se zračni promet do kraja tjedna normalizirati ne bude li nove veće erupcije. Ponovno podsjećaju da su zrakoplovne tvrtke dužne putnicima, po putnikovu izboru, bilo nadoknaditi troškove za zrakoplovnu kartu u punome iznosu, bilo osigurati okrjepu i smještaj do preusmjeravanja ili sljedećega izravnoga leta k odredištu.

U EK nije još stigao ni jedan zahtjev iz zemalja članica EU za odobrenje izvanredne državne potpore nekoj zrakoplovnoj tvrtki. Objašnjava se to činjenicom da izvanredno stanje još traje i štete se tek procjenjuju.

Europarlamentarci su se zbog teškoća s prijevozom tek djelom uspjeli okupiti na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pa će stoga na trodnevnoj sjednici samo raspravljati, a glasovat će na svibanjskoj sjednici. Ostali za utorak sazvani sastanci u središnjim europskim ustanovama ili su otkazani, ili su se održali telekonferencijski.

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
19:38 20.04.2010.

NATO: F-16 fighters damaged by volcanic ash . A senior Western diplomat says several NATO F-16 fighters suffered engine damage after flying through the volcanic ash cloud covering large parts of Europe. . . Last week, two Finnish Air Forcece F-18 fighter-bombers suffered similar damage while flying through the ash plume that has paralyzed air traffic over much of Europe. Both landed safely, but their jet engines will require expensive overhauls. . . Tko voli, nek izvoli ...letite ......

Avatar Gricka**
Gricka**
23:35 21.04.2010.

Hvala bogu da su finci ok. To mi je posebno draga zemlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije