Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATASTROFA

U urušavanju škole na Haitiju poginulo najmanje 82 osobe

07.11.2008.
u 18:50

Najmanje 82 osobe, većinom djece, poginulo je u petak u urušavanju škole koju pohađa 700 učenika u Petion-villeu, predgrađu glavnoga grada Haitija Port-au-Princea, a spasioci se trude pronaći preživjele.

Prvim podaci haićanske civilne zaštite govorili su o 50 poginulih osoba, a 124 ozlijeđenih, od kojih je 20 u kritičnom stanju.

– Još je mnogo djece pod ruševinama. Imamo naznake da su živa i organiziramo spašavanje – rekla je Nadia Blanchard iz civilne zaštite. Međutim, broj stradalih je narastao kada je u jednoj učionici otkriveno 21 mrtvo tijelo. I brojke ozlijeđenih porasle su na dvejstotinjak.

Od vrtića do srednje
Prvi kat zdanja podignutog na tri razine urušio se u petak i za sobom povukao ostatak zgrade dok su učenici bili u učionicama, posvjedočila je jedna žena. Haićanski predsjednik Rene Preval i šefica vlade Michel Pierre-Louis uputili su se na mjesto tragedije. Onamo su stigli i haićanski ministar zdravstva i gradonačelnica Petion-villea Claire Lydie Parent.

Školu pohađaju djeca od vrtićke dobi do srednje škole, većinom iz predgrađa, a vodi je pastor. Nalazi se između kuća u četvrti, imala je dva kata, a treći se gradio.

Osim škole urušilo se, djelomično ili potpuno, još najmanje pet obližnjih kuća, a ne zna se što je tome uzrok.

Evakuacija
Gradonačelnica Parent izjavila je kako sumnja da je glavni uzrok rušenja greška na strukturi dijela zgrade koji se gradio te da urušavanje nema veze s posljednjim nizom teških tropskih oluja koje su jedna za drugom pustošile siromašni Haiti i u kojima je poginulo gotovo 800 ljudi.

Susjedi navode da je zgrada vjerojatno loše popravljena nakon što se djelomično bila urušila prije osam godina. Jimmy Germain, učitelj francuskog jezika u školi, kaže da su susjedi već prije napustili imanja u blizini te zgrade upravo zbog straha da se ona ne sruši na njih.

Predsjednik Rene Preval pozvao je stanovnike obližnjih zgrada neka napuste stanove dok se ne procijeni jesu li njihove zgrade sigurne.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije